Ako sa starať o pupček novorodenca. Čistiť ho liehom či materským mliekom?

Gabriela Bachárová, 29. apríla 2020 o 05:00

Správna starostlivosť o pupočný kýptik a jazvičku zabráni vstupu možnej infekcie do telíčka novorodenca. Venujte tomu dostatočnú pozornosť. Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky spojené s pupčekom bábätka.

Starajte sa o pupček dieťatka dostatočne.

Foto: Shutterstock.com

Nechať pupočný kýptik odstrániť, alebo počkať, kým odpadne?

V pôrodnici môžu kýptik pupočníka, čo je asi dvojcentimetrový zvyšok odstránenej pupočnej šnúry, na tretí až štvrtý deň odstrániť, keď už je dostatočne zaschnutý, ale je tiež možné nechať ho prirodzene odpadnúť po tom, čo vyschne a scvrkne sa. Modernejšie zdravotnícke prístupy hovoria, že je lepšie nechať veciam voľný priebeh.

„Odstránenie kýptika nebolí, môže sa však tiež nechať samovoľne odpadnúť až doma. K tomu dôjde asi do dvoch týždňov," uvádza pediater Martin Gregor, autor knihy Starostlivosť o novorodenca a dojča. Kýptik väčšinou odpadne na šiesty až desiaty deň po narodení.

Čistiť nejako kýptik?

Neodporúča sa to, odpadnutie kýptika to neurýchli. Iba v prípade, ak je miesto začervenané, objaví sa krv, hnis či iný sekrét, možno použiť dezinfekciu na báze jódu alebo koncentrovaného alkoholu. Kýptik ničím nezakrývajte, ponechávajte ho v suchu (nemal by prísť do kontaktu s vodou) a plienku dávajte dieťaťu tak, aby jej okraj bol pod kýptikom.

Použiť na čistenie jazvičky lieh či materské mlieko?

Je na každej mamičke, aby sa sama rozhodla, ako sa bude o ranku, ktorá vznikla po odstránení či odpadnutí kýptika, starať. Lekári väčšinou odporúčajú čistenie dezinfekčným prostriedkom, 60-percentným alkoholom. Iní lekári ale vravia, že lieh príliš vysušuje.

Ako alternatíva sa ponúka použitie materského mlieka, odvar z repíka lekárskeho, niektoré mamičky používajú aj éterický olej z čajovníka (tea tree oil), ten je ale nutné zriediť prevarenou vodou a neaplikovať na kožu, ale len na ranku. Dobrá rada: ranku ničím nezakrývajte, ale ponechávajte ju často na vzduchu a doprajte jej aj slnečné svetlo, pomáha to hojeniu.

Ako často ranku dezinfikovať?

Odporúča sa jedenkrát denne, a to po kúpaní. Maximálne dva razy za deň. Robí sa to preto, že ranka sa môže stať vstupným miestom, cez ktoré do tela prenikne nejaká infekcia.

Čím čistiť?

Šikovné sú predovšetkým gázové štvorce, pretože vlákna z vatových tyčiniek či len z vaty samotnej sa zachytávajú na pupčeku a ťažko sa z neho odstraňujú.

Môže sa ponoriť ranka do vody?

Do doby, kým sa jazva nezahojí, nemalo by sa pri kúpaní bruško dieťaťa dostať do väčšieho kontaktu s vodou, jemné ošpliechanie je samozrejme možné. Jazvička sa po odstránení či odpadnutí kýptika hojí asi dva týždne.

Na čo si dať pozor?

Rodičia môžu niekedy spozorovať začervenanie či väčšie vlhnutie (mokvanie) ranky. „Ak pupček ošetrujete správne, v drvivej väčšine prípadov ide o reakciu okolných tkanív na hojenie, nie o začínajúci zápal pupočnej jazvy," upokojuje pediater Gregora. O infekcii, s ktorou je nutné navštíviť lekára, by svedčal zápach z miesta a tiež farebný výtok a hnis. V tom prípade použite na ranu sterilné krytie, ktoré kúpite v každej lekárni.

Okolo ôsmeho až pätnásteho dňa sa môže objaviť drobné krvácanie z jazvy. „Znamená to, že krehkých hojivých tkanív sa v pupčeku vytvorilo príliš a bude chvíľu trvať, kým sa zjazvia," vysvetľuje lekár. Rodičia by sa preto nemali desiť, že sa deje niečo nedobrého.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >