Najlepšie vysvedčenie po pôrode sú tri desiatky. Čo ukáže Apgar skóre?

Gabriela Bachárová, 11. októbra 2018 o 12:11

Prvé známky nedostane dieťa až v prvej triede, ale hneď po narodení. Medzinárodne uznávané Apgar skóre ukazuje, v akej je kondícii. Zdravotníci si všímajú pulz, kvalitu dýchania, napätie svalov, farbu kože i to, či novorodeniatko správne reaguje na podráždenie. Hoci sa jedná len o orientačné vyšetrenie, svoj význam má už desiatky rokov.

Stav dieťaťa sa hodnotí po prvej, piatej a desiatej minúte po narodení.

Foto: Shutterstock.com

Za každý z ukazovateľov nich môže dieťatko dostať dva body. Hodnotenie prebieha celkom trikrát. Po prvej, piatej a desiatej minúte od narodenia. Z hľadiska zdravotného stavu je najdôležitejšie sledovanie po piatej minúte.

Skóre medzi ôsmimi až desiatimi bodmi je optimálne. Ak je nižšie, je treba novorodenca viac sledovať, prípadne hneď podniknúť kroky, ktoré mu zachránia život, napríklad podať kyslík. Ak má dieťa medzi piatimi až siedmimi bodmi, znamená to určité problémy s adaptáciou na nové životné podmienky. Väčšinou však ide o nezávažný, prechodný stav. Menej ako päť bodov je alarmujúca hodnota. Dieťa má narušené základné životné funkcie a vyžaduje si neodkladnú starostlivosť.

Apgar je skratkou, jednotlivé písmena vyjadrujú toto:
A ako adaptácia kože. Hodnotí sa, či má dieťa zdravú, ružovú farbu pleti.
P znamená pulz. Má novorodenec dostatočnú srdečnú činnosť? Ak mu zistia hodnotu viac ako 100 úderov srdca za minútu, je to ideálne.
G sú grimasy. Ako reaguje na podnety? Má reflex dráždivosti? Ak napríklad pri odsávaní nosu, čo sa niekedy po pôrode deje, zakašle, je to dobré znamenie.
A predstavuje aktivita svalov, ich správne napätie. Zdravotníci sledujú, či sa dieťa dostatočne hýbe.
R ako respirácia, dýchanie. Ak dieťa začne po narodení silno kričať, znamená to, že dýchanie sa rozbehlo bez problémov.

Je treba povedať, že každé dieťa sa novému prostrediu prispôsobuje inak. Novorodenec, ktorý nemal najlepšie Apgar skóre, môže byť o pár minút úplne v poriadku. A naopak, u dieťaťa, ktoré dostalo ukážkové vysvedčenie, sa zakrátko prejavia zdravotné komplikácie.

Dôležité je, aby hodnotenie prebiehalo naozaj až po prvej minúte. Nie skôr, pretože by mohlo prísť k skresleniu údajov. Niektoré deti sa napríklad nenadýchnu bezprostredne po narodení, ale chvíľu im to trvá. A nedeje sa nič zlého. Priloženie dieťatka na brucho či hruď matky môže Apgar skóre zlepšiť.

Vďaka, pani Apgarová
Hodnotenie novorodených detí pomocou Apgar skóre predstavila americká doktorka Virginia Apgarová po prvýkrát na lekárskom kongrese už v roku 1952. Do praxe sa začalo zavádzať krátko potom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa