Preventívne prehliadky pre dospelých v kocke. Na čo všetko máte nárok z poistenia?

Gabriela Bachárová, 6. novembra 2019 o 05:05

Hoci máte veľa povinností v zamestnaní a musíte sa starať o domácnosť aj deti, nezanedbávajte preventívne prehliadky u lekárov. Na čo všetko máte nárok z verejného zdravotného poistenia?

Prevenciu nezanedbávajte.

Foto: Shutterstock.com

U praktika

Na prevenciu do ordinácie praktického lekára sa chodí raz za dva roky. Darcovia krvi, orgánov a tkanív raz za rok. Dĺžka prehliadky je stanovená na 30 minút, lekár by ju teda nemal len tak odbiť, čo sa však niekedy stáva. Praktik sa má na začiatku opýtať, ako sa vám darí a či vás niečo netrápi.

Skontroluje výšku, váhu aj stav očkovania, napríklad proti tetanu je nutné preočkovanie raz za 15 rokov. Ďalej lekár zhodnotí pohľadom, pohmatom či poklepom telo od hlavy až po päty, zmeria krvný tlak aj pulz. Odoberie krv, kde sleduje hodnoty krvného obrazu, sedimentácie či glykémie (krvného cukru). Vyšetrí aj moč.

Špeciálne cholesterol a triacylglyceroly (krvné tuky) sa zisťujú u poistencov vo veku 17 či 18 rokov a potom nad 40 rokov. U štyridsiatnikov je súčasťou prehliadky aj EKG vyšetrenie srdca. Poistenci nad 50 rokov majú nárok raz za dva roky na vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici, takzvaný test na okultné (skryté) krvácanie. Niektoré poisťovne ho hradia už ľudom nad 40 rokov.

Najčastejšie diagnózy, ktoré odhalia preventívne prehliadky:
cukrovka,
vysoký krvný tlak,
poruchy srdcového rytmu,
nadváha a obezita,
poruchy funkcie obličiek,
poruchy funkcie pečene,
zápal v močových cestách,
chudokrvnosť,
zvýšená hladina cholesterolu,
rakovina hrubého čreva.
(Zdroj: zdravotná poisťovňa Union)

U gynekológa

Chodí sa k nemu raz ročne. Vedeli ste, že gynekológ má povinnosť skontrolovať vám na preventívnej prehliadke aj prsia, či v nich nemáte hrudku svedčiacu o nádorovom bujení? Len máloktorý z nich to však robí. Upozornite ho na to, ak vyšetrenie nespraví sám od seba.

Povinnou súčasťou je aj ultrazvukové vyšetrenie vaginálne a cez brucho a každé dva roky sa robí tiež ultrazvuk prsníkov. Na mamografické vyšetrenie prsníkov má žena nárok každé dva roky vo veku 40 až 69 rokov, robí sa na špecializovaných pracoviskách a odosiela naň práve gynekológ.

Ak má žena zistenú vyššiu náchylnosť na rakovinu prsníka, to znamená, že jej dokázali mutáciu takzvaného BRCA 1 génu, po dovŕšení tridsiatich rokov má každých šesť mesiacov nárok na vyšetrenie nádorového marketu Ca 125, ktorý sa zisťuje z krvi. Ak má či mala žena príbuznú s rakovinou vaječníkov, raz za rok chodí po dosiahnutí 35 rokoch rovnako na odber krvi.

Od 23 do 64 rokov má žena nárok na odber biologického materiálu z krčka maternice. Prvé dva odbery cytológie sa robia raz ročne. Ak sú negatívne, pokračuje sa v intervale raz za tri roky do 64 rokov veku. Vtedy sa odber ukončí, ak posledné tri cytologické nálezy neukázali nič patologického. Niektoré zdravotné poisťovne však uhrádzajú cytológiu už po dovŕšení 18 rokov a každoročne.

Nad rámec zdravotného poistenia si žena môže zaplatiť takzvané vyšetrenie takzvanou LBC metódou, ktoré sa považuje za kvalitnejšie a skôr odhalí prípadnú patológiu ako klasická cytológia.

U zubára

Právo sadnúť si do zubárskeho kresla a nechať si skontrolovať preventívne svoj chrup máte raz ročne, tehotné ženy dvakrát počas gravidity, na začiatku prvého a tretieho trimestra. Na pravidelnú návštevu stomatológa nezabúdajte. Zubný kaz sa uhrádza z verejného poistenia iba v prípade, ak ste boli v predchádzajúcom kalendárnom roku na prevencii.

Čo je obsahom preventívnej prehliadky u zubára? Podrobná prehliadka chrupu, zameraná hlavne na kazivosť zubov a krvácanie ďasien. Lekár by mal pacienta vyzvať, aby mu ukázal, ako si čistí zuby a ak to nerobí dobre, na mieste je poučenie o správnom čistení. Ak lekár zistí kaz, pozve si človeka na ďalšie vyšetrenie, ošetrenie chrupu nie je súčasťou preventívnej prehliadky.

U gastroenterológa

Ľudia nad 50 rokov majú nárok na kolonoskopické vyšetrenie hrubého čreva a konečníka, ktoré je zamerané na včasné odhalenie polypov a predrakovinových štádií karcinómu hrubého čreva a konečníka. Vyšetrenie vám môže doslova zachrániť život. Ak sa zistí podozrivý útvar, lekár ho hneď odstráni a odošle na histologické vyšetrenie. Nárok na toto vyšetrenie je raz za desať rokov, v prípade rodinnej záťaže raz za päť rokov, ak sa pri predchádzajúcej prehliadke nezistilo nič zlého.

U urológa

Čisto pánska záležitosť. Prevencia sa v ambulancii urológa zameriava hlavne na vyhľadávanie rakovinového ochorenia mužských pohlavných orgánov a prostaty. Lekár skontroluje ich stav, prostatu vyšetrí cez konečník, pohmatom semenníky. Ultrazvuk mu poslúži na vyšetrenie močových ciest a obličiek. Vyšetruje sa aj krv a moč.

Prehliadka je raz za tri roky určená pre mužov nad 50 rokov alebo nad 40 rokov, ak mali v rodine rakovinu prostaty, v tom prípade sa prevenci robí raz za jeden, dva či tri roky - podľa rizika ochorenia. Niektoré poisťovne preplatia prehliadku už od 40 rokov veku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >