Kazí dojčenie ženám prsia?

Patricia Poprocká, 23. septembra 2020 o 04:27

Dáva dojčenie prsiam „zabrať“? Je príčinou ich ovísania? Mnoho žien sa trápi nad touto dilemou, niektoré sa dokonca preto snažia nedojčiť, prípadne skrátiť dobu dojčenia. Zbytočne.

Ovísajú po dojčení alebo nie?

Foto: shutterstock.com

Ženské prsia nezostávajú počas dospelosti rovnaké, nech by sme sa čo ako snažili. Mení ich však predovšetkým čas (starnutie, strata pružnosti pokožky, ochabovanie svalstva). Svoj podiel na zmenách má aj samotné materstvo, ale to aj u žien, ktoré svoje deti nedojčili, resp. nedojčia.

A napriek obavám, že dojčenie má negatívny vplyv na estetickú stránku pŕs, je to skôr naopak – dojčenie prsiam pomáha, aby sa po pôrode dieťatka dali prirodzenejšie „do normálu“. Prsia sa totiž menia postupne počas celého tehotenstva a rovnako postupne by sa mali dostať aj do prirodzeného stavu, k čomu napomáha práve dlhodobé dojčenie.

Prvá skúška – tehotenstvo

Naliatie prsníkov a ich zvýšená citlivosť býva neraz prvým príznakom toho, že žena čaká bábätko, hoci o tom ešte ani sama nemusí vedieť. Vplyvom tehotenských hormónov sa mení zloženie tkaniva prsníkov, ubúdajú väzivové komponenty a zväčšuje sa mliečna žľaza, čo je vlastne príprava na dojčenie.

Opticky sa teda prsia zväčšujú, pokožka sa napína. Už v tomto štádiu sa môžu ženám vytvárať strie a pokožka sa môže natiahnuť tak, že prsia neskôr zostanú ovisnuté. Bez ohľadu na neskoršie dojčenie či nedojčenie.

Dojčenie, najlepšie dlhodobé

Prsia sa zväčšujú aj na konci tehotenstva a ešte viac po pôrode, kedy sa bábätko začína dojčiť. Práve tu je, aj ak prihliadame na estetické hľadisko, najvhodnejšie dojčenie. Pretože ak by matka nezačala dojčiť, prsia sa za krátky čas vrátia do pôvodného stavu – žľazové tkanivo sa zmenší a opäť sa zvýši pomer tukového a väzivového komponentu. Na rýchlu zmenu však pokožka nedokáže tak rýchlo zareagovať.

Ak však žena dojčí, v priebehu týždňov a mesiacov sa jej tvorba mlieka ustáli podľa potrieb bábätka a prsia tak svoj objem zmenšujú postupne, po troške. Čím je dieťa staršie, tým materského mlieka pije menej, tým sa ho i menej tvorí a tým sa aj prsia zmenšujú. Čiže, ako vysvetľujú aj poradkyne občianskeho združenia MAMILA vo svojej internetovej poradni: „Vaše prsia nebudú vyzerať o nič lepšie, ak prestanete dojčiť, naopak dlhé obdobie dojčenia dáva prsníkom pravdepodobne vyššiu šancu prispôsobiť sa postupne klesajúcej tvorbe mlieka.“

Mýty a zákony prírody

Napriek tomu o škodlivom vplyve dojčenia na vzhľad pŕs existujú rôzne mýty: že sa má dojčiť len obmedzený čas, pretože po určitom počte mesiacov dojčenia sa tvar pŕs mení, že prsia dojčiacich žien sú ovisnutejšie v porovnaní s tými, ktoré svoje deti nedojčili, a podobne.

Nič z toho nie je podložené vedeckou štúdiou. Faktom však je, že na tvar a pevnosť pŕs má vplyv aj vek, genetická výbava, životný štýl, cvičenie či strava. A predovšetkým: v živote sú dôležitejšie veci než dokonale vyzerajúce prsia. Napokon, všetko má len taký význam, aký tomu my prisúdime.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >