Chcete byť šťastnejší? Skúste každý večer urobiť túto jednoduchú vec

Patricia Poprocká, 5. októbra 2020 o 04:29

„Dnes som mal zlý deň!“ Ako zareagujete, keď si takto povzdychne vaše dieťa? Áno, je to signál na konverzáciu, je skvelé, že sa vám potomok chce zveriť. Ďalší scenár závisí už, samozrejme, od toho, čo trápi jeho dušičku – či vážny problém alebo drobné nezdary. V každom prípade, aby dieťa nešlo spať s myšlienkami na trápenia, ale na niečo krajšie, zaveďte si na konci dňa rituál Päť pozitív. Alebo pre začiatok aspoň tri.

Hľadanie pozitív čo ako ťažkého dňa človeka naučí hľadieť na svet z lepšej stránky.

Foto: shutterstock.com

Vymenovať si na konci dňa jeho pozitíva (aspoň spomínané tri) nie je to žiaden prázdny výmysel, ale terapeutický prostriedok na získanie pozitívneho prístupu k veciam a životu. Odporúčajú ho odborníci, napríklad Jarmila Mandžuková v knihe Myslenie uzdravuje. Bol aj súčasťou terapie dospievajúcej Mahtob Mahmoodyovej, ak si pamätáte päťročné zo skutočného príbehu, svetového bestselleru Bez dcéry neodídem. Mahtob s matkou za dramatických okolností ušli z Iránu, kde ich proti ich vôli držal poldruha roka ich otec, Iránec.

Príbeh mal šťastný koniec, Mahtob s matkou Betty sa podarilo dostať domov do Spojených štátov, a Betty o tom napísala spomínaný bestseller. Pre Mahtob však šťastný život nenastal, žila v neustálom strachu, že sa ju otec pokúsi uniesť späť, trpela okrem iného depresiami i úzkosťami, čo opisuje v knihe Otcovi som odpustila.

Okrem iného spomína aj toto cvičenie, ktoré dostala za úlohu od jedného z profesorov. Bola na tom tak zle, že spočiatku nedokázala napísať nič. Ani jedno pozitívum. Neskôr sa to už zlepšilo.

Sumarizovať na konci dňa to, čo vás potešilo namiesto toho, čo vás hnevá, je prospešné z viacerých dôvodov. Svoju myseľ nasmerujete na príjemné veci, negatíva sa dostanú do úzadia a postupne zistíte, že vlastne nie sú až tak dôležité, ako ste si mysleli. To isté sa popri vás naučia aj vaše deti, ak si s nimi budete na konci dňa spomínať na jednotlivé pekné veci, ktoré vám deň priniesol.

Okrem toho si privyknete (vy i deti) pozitívnemu mysleniu, ako sa dívať na svet z lepšej stránky. Budete veselší a lepšie naladení, lebo spomínať na to, čo nám urobilo radosť určite vytvorí lepšiu atmosféru než hnev a výčitky.

Pozitívom môže byť čokoľvek. Ak už nič iné, tak hoci aj to, že je večer a vy ste v pokoji doma, prípadne to, že ste zdraví, že máte deti, partnera a podobne. „Nájdite si dôvod a každý deň objavte aspoň tri radosti – veľké, malé, veselé aj vážne. Nie je dôležité, prečo sa tešíte, ale pokúste sa o to,“ odkazuje Jarmila Mandžuková vo svojej spomínanej knihe.

Psychológovia odporúčajú jednotlivé veci aj zapisovať, aby sa „zhmotnili“. „Môžete si obstarať zošit a doň si každý deň zapisovať prežité radosti. Po tomto zošite môžete siahnuť vždy, keď budete smutní. Týmto spôsobom sa vám šťastie a radostný pocit dostane do života,“ vysvetľuje Jarmila Mandžuková. Vyskúšajte!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >