Zhrnutie: Čo robiť, ak má moje dieťa príznaky koronavírusu? A ako ho odlíšiť od chrípky

Gabriela Bachárová, 12. septembra 2020 o 05:30

Komu volať, ak dieťa javí príznaky Covid-19? Aké príznaky sú pre deti typické? A kedy sa vyliečený potomok môže vrátiť do škôlky alebo do školy? Prinášame vám odpovede na najdôležitejšie otázky spojené s koronavírusom u detí.

Koronavírus môže ohrožiť aj deti.

Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Kto vypíše žiadanku na test?

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa mohlo byť infikované, neodporúča sa prísť s ním do ambulancie pediatra, zavolajte mu. Pediater môže vypísať žiadanku na test, vydáva ju i regionálna hygiena (kontakty na jednotlivé regionálne pracoviská nájdete tu). Žiadanka je online, človeku na jej základe príde pozvánka, kde, kde a za akých podmienok sa má nechať otestovať. Ak má dieťa akútne príznaky, na test ide hneď. V prípade, že sa stretlo s nakazeným človekom, je to po piatich dňoch. Na testovanie sa možno objednať aj po vlastnej osi, v tom prípade sa test platí, stojí asi 70 eur. Prípadne je možné požiadať o test na tomto odkaze. Je však na posudzovateľoch žiadosti, či test uznajú za nutný.

Škôlka či škola má podozrenie na Covid-19 u dieťaťa, čo sa bude diať?

Ak dieťa vo vzdelávacom zariadení javí príznaky koronavírusu, môže byť umiestnené do izolačnej miestnosti. Škôlka či škola kontaktujú rodiča, ktorý si pre potomka musí hneď prísť. Dieťa zo školy nemá odchádzať priamo k pediatrovi. Ak sú príznaky ľahké a prípadná teplota ustúpila, dieťa môže ísť na druhý deň do školy, prípadne je možné nechať si ho doma pár dní. V prípade zhoršujúcich sa príznakov je potrebné obrátiť sa na pediatra alebo hygienu. Pozitívny žiak znamená prerušenie výučby pre celú triedu.

Aké opatrenia treba doma dodržiavať?

Chorého člena domácnosti izolujte, ak sa dá. Vyčleňte preňho samostatnú miestnosť, obmedzte vzájomné kontakty. Každý člen rodiny má používať vlastný riad či uterák. „Vykonajte bežné čistenie povrchov, ktorých sa dotýkate. Tieto povrchy zahŕňajú: pulty, stolové dosky, kľučky na dverách, kúpeľňové doplnky, toalety, telefóny, klávesnice, tablety a nočné stolíky. Dezinfikujte oblasti znečistené telesnými tekutinami,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

Aké sú príznaky choroby a čo ak sa zdravotný stav dieťaťa zhorší?

Ak má dieťa tri a viac dní vysoké horúčky a jeho suchý dusivý kašeľ prechádza do problémov s dýchaním, neváhajte vyhľadať pohotovosť, môže ísť o zápal pľúc. Ďalšími častými príznakmi koronavírusu sú bolesť hrdla, hlavy, brucha, a kĺbov, strata chuti a čuchu, veľká únava, spavosť. V porovnaní s dospelými sa oveľa viac vyskytujú nevoľnosť, vracanie či hnačka, prípadne nádcha.

Vážnou komplikáciou je okrem zápalu pľúc aj vznik takzvaného multisystémového zápalového syndrómu (MIS-C), ktorý môže viesť až k srdcovým problémom, viac o syndróme si prečítate na tomto odkaze.

Súčasťou syndrómu sú zrejme i takzvané covidové prsty, čo sú červené hrbolčeky objavujúce sa predovšetkým na prstoch dolných končatín. Na dotyk sú bolestivé a môžu aj svrbieť. Medzi ďalšie kožné príznaky, ktoré má asi dvadsať percent nakazených, patria mramorová koža, drobné krvné výrony na dolných končatinách či žihľavka.

Je to chrípka alebo Covid-19?

Chrípka väčšinou prichádza až koncom roka, okolo polovice decembra. Kvôli vianočnému a novoročnému voľnu sa jej príchod zvyčajne trochu spomalí, aby sa naplno rozbehla okolo polovice januára. Nie je však vylúčené, že dorazí aj skôr, už na jeseň. Ak teda vy či vaše dieťa dostanete vyššie popísané príznaky, chrípka to síce môže byť, ale pravdepodobnosť nie je v tejto chvíli vysoká a je treba pomýšľať aj na koronavírus.

Ako odlíšiť chrípku od koronavírusu? Nástup chrípky je veľmi rýchly, chorý má z plného zdravia hneď vysoké horúčky, bolí ho „celý človek“, ledva vstane z postele. Pri koronavíruse je to inak, nástup príznakov je pozvoľnejší, môže sa najskôr objaviť len bolesť hlavy či brucha, únava. Horúčka či dýchacie problémy sa prejavia aj po dvoch týždňoch.

Kedy môže vyliečené dieťa znovu do kolektívu?

Po 5 až 10 dní od pozitívneho testu by mali prebehnúť kontrolné testy. Ak sú negatívne, dieťa sa môže vrátiť do kolektívu, samozrejme ak nemá príznaky a cíti sa dobre. Pediater však musí vystaviť pre vzdelávacie zariadenie potvrdenie, v ktorých dňoch bolo dieťa doma.

Kde sa môžem informovať?

Ak je vám niečo nejasné, môžete zatelefonovať na infolinky Regionálnych úradov verejného zdravotníctva. K dispozícii sú v pracovných dňoch od ôsmej do tretej hodiny.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici – 0918 659 580
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave – 0905 903 053
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Prípadne sa možno informovať aj e-mailom na koronapodnety@uvzsr.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >