Ozaj rúška spôsobujú dusenie a nemajú zmysel? Infektológ vyvracia časté mýty

gb, 7. septembra 2020 o 04:22

Ak by rúška nefungovali a spôsobovali vážne zdravotné problémy, asi by ich chirurgovia už roky nemali nasadené pri operáciách. To je jeden z argumentov, ktorými infektológ Peter Sabaka, vyvracia najčastejšie mýty o rúškach.

Používanie rúšok je bezpečné, mýtom neverte.

Foto: www.veseleruska.sk

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo v spolupráci so slovenským infektológom Petrom Sabakom prehľad najčastejších mýtov spojených s nosením rúšok. Naozaj nemajú zmysel a používanie ničí zdravie?

Mýtus číslo 1: „Rúška nemajú zmysel pre zdravých ľudí"

Mnohí ľudia sa cítia zdraví, majú žiadne alebo len mierne symptómy, ale napriek tomu sú prenášačmi vírusu. Preto je dôležité, aby rúška nosilo čo najviac ľudí, pretože v skutočnosti nemusíme vedieť, že sme prenášačom vírusu.

Mýtus číslo 2: „Nevieme, či rúška vôbec fungujú"

O efektívnosti nosenia rúšok hovoria organizácie ako WHO, Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb alebo náš Úrad verejného zdravotníctva. Je pravda, že rúška nemusia fungovať dokonale, ale medzi odborníkmi je zhoda, že nejaká ochrana je lepšia ako žiadna ochrana. Efektívnosť rúšok potvrdzujú viaceré štúdie a výskumy. Napríklad Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb dokumentuje prípad dvoch kaderníkov infikovaných koronavírusom, ktorých rukami prešlo 139 pacientov a s každým strávili minimálne 15 minút. Všetci nosili rúška a nikto sa nenakazil.

Mýtus číslo 3: „Rúška vedú k otrave oxidom uhličitým"

Nosenie rúšok môže byť nepríjemné, ale určite nevedie k nedostatku kyslíku alebo k otrave vydychovaným oxidom uhličitým. Rúška sú priedušné a molekuly kyslíka alebo oxidu uhličitého cez ne prenikajú, pretože sú tisícnásobne menšie ako vírusové čiastočky, ktoré majú rúška zachytávať.

Mýtus číslo 4: „Rúška oslabujú imunitu, spôsobujú infekcie a zdravotné problémy"

Neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali takéto tvrdenie. Rúška dlhodobo a rutinne používajú chirurgovia, rúška sa tiež dlhodobo nosia v mnohých ázijských krajinách. Treba dodržiavať hygienu a rúška pravidelne prať (a nenosiť opakovane jednorázové rúška). Aj keď nosenie rúšok môže byť nepríjemné, sú bezpečné a predstavujú efektívny spôsob ako spomaliť šírenie vírusu. Nosiť rúška je povinné iba v interiéroch (mimo svojho bydliska). V exteriéroch je nosenie rúška odporúčané v prípadoch, keď nie je možne dodržiavať dvojmetrové odstupy.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 7. septembra 2020 o 18:43

    Ach jaj.

    Štúdia Lipskej univerzity: "Dýchanie, srdcovopľúcna kapacita a pohodlie sú znížené pri chirurgických rúškach a veľmi narušené pri FFP2/N95 respirátoroch u zdravých ľudí."
    (Pozn. a čo deti, starí a chorí?)
    » link.springer.com/article/10.1007/s00392-020-01704-y#Tab4...


    Metaanalýza "...nenastalo žiadne zníženie chrípke-podobných ochorení alebo chrípky, ani u bežnej populácie, ani u zdravotníkov"
    » www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047217v2...


    Štúdia univerzity v Soule: "bežné rúška a vreckovky nemali žiadnu ochrannú funkciu v zmysle filtrácie aerosolov"
    » aaqr.org/articles/aaqr-13-06-oa-0201.pdf...


    Medzinárodná randomizovaná štúdia: Zdravotníci s textilnými rúškami mali po 4 týždňoch denného nosenia 13-krát vyšší výskyt chrípkových ochorení v porovnaní s kontrolnou skupinou s chirurgickými rúškami.
    » bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577...


    Vzhľadom k štúdiám preukazujúcim slabú účinnosť chirurgických rúšok, autori považujú výsledok za dôkaz skôr škodlivého vplyvu látkových rúšok. Tento efekt môže byť zapríčinený zníženým okysličením, pretože to spôsobuje znižovanie imunitných CD4+ buniek.
    » www.jimmunol.org/content/177/8/4962...


    Nuž neviem neviem, pán infektológ.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBuko1 7. septembra 2020 o 22:37

    Ako nič v zlom, ale ten posledný odkaz myslíš vážne???? Štúdia z roku 2006 realizovaná na MYŠIACH? No ak si potkan, tak rúško nenos.

    K predposlednému odkazu - asi ti ušlo čo sa v štúdii porovnáva... Stúdia riši ochranu NORMOVANÝM zdravotníckym rúškom a obyčajným látkovým rúškom. Aj osoba so zníženou inteligenciou pochopí že doma robené látkové rúško sa nevyrovná priemyslenému rúšku vyrobenému tak, aby spĺňalo normy. Ty si to nepochopil.... A mimochodom - autori tej štúdie sa vyhadrili aj ku COVID-19 - ale to sa ti už nehodí do krámu, tak to ignoruješ. pre ostatných - » bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577.responses#covid-19-...


    K tretiemu odkazu (zo Soulskej univerzity) - že si to nečítal? Inak by si vedel že autori porovnávajú účinnosť masiek v závislosti na tom AKO TESNE sú nasadené! Naviac všetky testy merajú schopnosť látok preniknúť cez masku DO ORGANIZMU, nie naopak . Maska má totiž nielen chrániť nositeľa, ale najmä zabrániť aby infikovaný človek prskal aerosol všade naokolo - a to nie je súčasťou štúdie!

    Druhý odkaz - akosi tam chýba oponentúra. A bez oponentúry neexistuje vedecká práca.

    K prvému odkazu - všetkých čo plačú ako im rúško sťažuje dýchanie by som poslal na cvičenie CO s reálnymi otravnými látkami. Mohli by si vybrať či začnú trénovať svoju pľúcnu kapacitu, alebo si nájdu pekné miesto a vykopú si hrob.


    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 8. septembra 2020 o 07:46

    @Buko1 (7.9.2020 22:37)

    Zrejme si môj príspevok nečítal dosť pozorne. Prečítaj si to prosím znovu. Alebo vieš čo, radšej si prečítaj štúdiu ktorú komentuješ. Pretože je tam vysvetlené presne to, že katastrofálny výsledok látkového rúška sa NEDÁ rozumne vysvetliť iba jeho inferioritou oproti chirurgickému. Najlepšie je začať prskať okolo seba niečo o "zníženej inteligencii".

    Keď tak rád skúmaš rôzne vysvetlenia, prečo si nekomentoval argument z článku o kaderníkoch? Veď tamto pozorovanie sa dá poľahky vysvetliť známym faktom, že infekční sú predovšetkým kýchajúci a kašľajúci, a že navonok zdravý (bezpríznakový) človek je slabým šíriteľom korónavírusu. Žeby preto, lebo by to podporilo argument, že je nezmyselné vyžadovať od zdravých ľudí nosenie rúšok?

    Vráťme sa však k štúdii. Účinnosť látkového rúška je medzi 3% až 33%. To je ledva na úrovni placebo efektu. Prečo nekomentuješ tento fakt?

    Sťažené dýchanie pod rúškom je VEĽKÝ problém pre ľudí, ktorí majú už sami osebe problémy s dýchaním alebo problémy so srdcom. Týmto ľuďom hlavný hygienik od septembra zrušil výnimku na nosenie (v podstate neúčinného) rúška, čo je neľudské.

    Podľa mojich pozorovaní, ľudia sú vystrašení, najviac dôchodcovia (čo je aj pochopiteľné keďže sú v rizikovej skupine) a nosia rúško skôr v blahej nádeji, že to ochráni ICH, než že oni ochránia ostatných. Že sú v tom podporovaní médiami je neférové zavádzanie, pretože spomedzi 12 kontrolovaných štúdií iba 3 uvádzajú aspoň "veľmi malý" (cca 6-percentný) vplyv látkových rúšok na chrípkovité ochorenia.
    » www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049528v1.f...


    Mimochodom, to je zaujímavé, že najprv tvrdíš, že nosenie rúška má ochrániť najmä tých druhých, ale v závere to (absolútne scestne) prirovnávaš k noseniu plynovej masky ktorá slúži výlučne ako ochrana JEDNOTLIVCA voči bojovým látkam. Nielenže zrazu argumentuješ opačne, ale korónavírusovú nádchu, o ktorej väčšina zdravých ľudí ani nevie že ju mali kým nedostali pozitívny test, porovnávaš so smrteľnými bojovými látkami.

    Ty si ale riadny demagóg.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >