Bojím sa v triede zakašľať... Epidémia psychicky dolieha aj na deti

Gabriela Bachárová, 6. septembra 2020 o 04:20

Rastúce čísla nákazy v nás vyvolávajú úzkosť, ale zamysleli ste sa, ako celú situáciu vnímajú školáci?

Mami, ja sa bojím, že v triede zakašlem...

Foto: Shutterstock.com

Rúško, dezinfekcia, ďalšie hygienické opatrenia a napätie, ktoré v školách cítiť. Nikto nevie, ako sa bude situácia vyvíjať, kedy sa v triede objaví prvý nakazený, čo bude potom nasledovať...

Cestujete do práce mestskou hromadnou dopravou? Možno sa vám v rúšku zle dýcha a kvôli nedostatku vzduchu začnete kašľať. Aký pocit pri tom máte? Zrejme sa snažíte kašeľ maximálne stlmiť. Ste si dobre vedomí, že ste práve získali pozornosť celého vagónu, autobusu alebo električky a nie je vám to ani trochu príjemné. Veď aj vy spozorniete, keď niekto vedľa vás, či už v obchode, alebo na pošte, začne kýchať či pokašliavať. Rýchlo sa snažíte dostať z jeho blízkosti. Čo ak má koronavírus a nakazí ma?

A teraz si predstavte, ako sa asi cíti dieťa, ktoré vôbec nemusí byť choré, ale kvôli alergii či suchému vzduchu v triede zakašle. Obava, že sa naňho budú spolužiaci pozerať úkosom, je u neho snáď ešte väčšia u vás. Deti sú citlivejšie a v nemilosrdnom detskom kolektíve, ktorý je založený na hodnotení ostatných, sa zvlášť v dnešnej dobe môžu cítiť mimoriadne zle.

Štúdia českého Národného ústavu duševného zdravia ukázala, že epidémia koronavírusu zvýšila až o tretinu depresie a úzkostné poruchy u dospelých, zároveň až o polovicu zvýšila počet pokusov o samovraždu. Deti koronavírus vnímajú rovnako ohrozujúco, len o tom možno nehovoria, pretože nechcú otravovať rodičov alebo sa snažia vyrovnať s ohrozením vo svojom vnútri. Počas prázdnin bolo menej nakazených, užívali si voľna a slnka, ale s príchodom školy a chladnejších dní sa všetko zmenilo. Nástup režimu a nových povinností, do toho ešte správy, že rastie počet nakazených koronavírusom... Nemyslime si, že školáci to nevnímajú.

Že deti nie sú voči novej situácii imúnne, potvrdzujú aj skúsenosti českej Linky bezpečia. „V rozhovoroch sa objavili obavy z návratu do škôl. Ako to bude fungovať? Čo ak sa dieťa nakazí a môže potom nakaziť ostatných? A deti sa ho potom budú štítiť. Strach zo stigmatizácie je markantný. Obyčajná obava dospelého z toho, že si kýchne a zosypú sa na neho cestujúci z celého vagónu, je u deti pochopiteľne ešte znásobená," povedala v rozhovore pre český spravodajský portál www.novinky.cz vedúca Linky bezpečia Kateřina Lišková. Podľa Linky bezpečia sa deti na jar báli toho, že im na koronavírus môžu zomrieť starí rodičia, teraz sa boja, že ochorejú samé a navyše ešte nakazia spolužiakov.

Nič sa však nedá robiť, deti do školy (zatiaľ) musia, rodičia by si preto mali v hektickom septembrovom čase nájsť chvíľu na pocity dieťaťa a porozprávať sa s ním. „Hovorte s deťmi o ich obavách, pomáhajte im pomenovať ich pocity a hovorte o tých svojich. V čase neistoty nech deti cítia istotu práve v tom, že sa ich budete snažiť kedykoľvek pochopiť," poznamenala v rozhovore pre agentúru TASR psychologička Judita Malík z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Deťom treba pravdivo povedať, že sme sa ocitli v situácii, ktorá si vyžaduje úplne iné správanie, na aké boli zvyknuté v minulosti. To so sebou prináša aj negatívne pocity a nepríjemné chvíle. Je normálne, ak sa boja nákazy alebo reakcií spolužiakov. Nemali by sa však obávať nadmerne, pretože priebeh choroby je u detí väčšinou mierny a pravdepodobnosť, že sa dieťa či jeho blízki nakazia, je stále pomerne malá. Nezakrývajte ale, že isté riziko tu je. Nesmú si však vyčítať, ak náhodou ochorejú alebo nákazu prenesú ďalej. Je to predsa niečo, čo nemožno ovplyvniť.

Deťom môže pomôcť aj informácia, že celá epidémia raz skončí, pretože vedci sú už blízko vakcíne a objavujú sa aj účinné lieky. Zásadný je postoj rodičov. Ak sú pokojní a vyrovnaní, dieťa ich postoj prevezme. Snažte sa o pokojnú atmosféru v rodine bez hádok a konfliktov, nájdete si čas na spoločné aktivity a neberte školu tak vážne, nemajte na deti prehnané očakávania. To všetko posilní vašu aj ich imunitu, s ktorou lepšie zvládnete nielen nový školský rok, ale i prípadné ochorenie.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 6. septembra 2020 o 07:58

    Vnímate ten naratív? Že keď príde vytúžená vakcína, už bude dobre? A teraz si trošku zakonšpirujme - nie je toto zámer?

    Vedzte, že vakcína bude založená na novej a na ľuďoch nikdy hromadne nepoužitej technológii génovej manipulácie. Výrobcovia sa už zbavujú zodpovednosti za nežiaduce účinky. Už sa bežím zaočkovať.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >