Prelomová štúdia: Koronavírus môže deťom vážne poškodiť srdce. Hoci nemali žiadne príznaky

Gabriela Bachárová, 11. septembra 2020 o 04:05

Nová vedecká štúdia varuje, že koronavírus môže mať u detí veľmi vážne následky. Po troch až štyroch týždňoch sa u pôvodne bezpríznakových nakazených detí niekedy objaví poškodenie srdca.

Detské srdce v ohrození.

Foto: Shutterstock.com

Problémy so srdcom súvisia s takzvaným multisystémovým zápalovým syndrómom (MIS-C), ktorý sa prejavuje zápalovými procesmi v rôznych orgánoch ľudského tela. „Môže napadnúť srdce, pľúca, tráviaci trakt alebo neurologický systém. Má veľa rôznych tvárí,“ konštatoval v článku, ktorý priniesol vedecký web neurosciencenews.com, americký neonatológ Alvaro Moreira, spoluautor štúdie. Pred pár dňami ju publikoval odborný web EClinicalMedicine. Ako neonatológ upozornil, ochorenie môže byť pre deti potencionálne smrteľné a to, čo vedci zistili, považuje za znepokojujúce.

Štúdia môže spôsobiť prielom v tom, ako sa na Covid-19 u detí pozeráme. Aj medzi lekármi je rozšírený názor, že ak už deti koronavírus dostanú, drvivá väčšina z nich ho prejde bez príznakov, prípadne len s malými zdravotnými problémami, a nie je preto dôvod obávať sa vážnych priebehov. Autori novej štúdie však hovoria, že multisystémový zápalový syndróm už možno považovať za nové detské ochorenie, ktoré zrejme vyvoláva práve nový typ koronavírusu.

Väčšina mala postihnuté srdce

Do štúdie bolo zaradených 662 deti z celého sveta (vedci skúmali prípady od 1. januára až do 25. júla), u ktorých sa MIS-C prejavil. Ako zistili, až 90 percent pacientov, ktorých vyšetrili prostredníctvom echokardiografie (ultrazvukové vyšetrenie srdca), vyše polovica vykázala nejaké postihnutie srdca, väčšinou podobné tomu, aké sa vyskytuje u typickej detskej choroby zvanej Kawasakiho syndróm. Ide hlavne o zápal srdca, ktorý môže viesť až k jeho zlyhaniu. Práve ku Kawasakiho syndrómu sa MIS-C prirovnáva, rozdiel je v tom, že pri koronavíruse má dieťa v tele zápalov ešte viac.

Až u desiatich percent detí vyšetrených ultrazvukom zistili takzvanú aneuryzmu (vydutie) srdcovej aorty, teda najväčšej cievy človeka. Vydutie sa môže naplniť krvnou zrazeninou a hrozí vznik embólie, teda upchatie cievy s rizikom úmrtia.

Ako ďalej vyplýva z výsledkov štúdie, až 71 percent skúmaných detí museli liečiť na jednotkách intenzívnej starostlivosti, 22 percent ochorení si vyžadovalo pľúcnu ventiláciu a 4 percentá mimotelový obeh. Celkom 11 detí, bohužiaľ, zomrelo. U všetkých nakazených sa vyskytli horúčky, takmer 74 percent detí malo bolesti brucha či hnačku, 68 percent zvracalo. Dôležitým údajom tiež je, že u 84,7 percenta detí sa preukázal Covid-19.

Podobne ako u dospelých, aj u detí existujú viaceré rizikové faktory. Viac ohrozené sú deti s nadváhou či obezitou a tie, ktoré už trpia nejakým chronickým ochorením.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >