Aj deti môžu mať ťažký priebeh koronavírusu a skončiť v intenzívnej starostlivosti

Gabriela Bachárová, 6. mája 2020 o 05:20

Nie je pravdou, že koronavírus sa deťom celkom vyhýba. Hoci sa u nich objavuje menej často ako u dospelých, môže mať v niektorých prípadoch rovnako nebezpečný priebeh. Lekári vo svete zisťujú, že niektoré príznaky sú pre deti typickejšie ako pre ich rodičov či prarodičov. Často sa týkajú cievneho systému, odborníci však ešte nepoznajú príčinu, prečo je to tak.

Deti choré na koronavírus často ohrozujú cievne komplikácie.

Foto: Shutterstock.com

Covidové prsty

Českí lekári popísali ďalší nový príznak ochorenia Covid-19, ktorý tiež súvisí s cievnym systémom. Prvým a často aj jediným symptómom hlavne u detí a dospievajúcich sú takzvané covidové prsty. Červené hrbolčeky objavujúce sa predovšetkým na prstoch dolných končatín. Na dotyk sú bolestivé a môžu aj svrbieť. „Covidové prsty sú pre dermatológov niečo nového," priznal riaditeľ pražskej Fakultnej nemocnice Kráľovské Vinohrady Petr Arenberger, ktorá o novom príznaku informovala. Pacienti s takými zvláštnymi kožnými prejavmi by podľa neho mali byť na nový typ koronavírusu testovaní.

Takto vyzerajú covidové prsty.

Foto: Fakultná nemocnica Kráľovské Vinohrady Praha
Podľa lekárky Dermatovenerologickej kliniky nemocnice Moniky Arenbergerovej covidové prsty vznikajú ako dôsledok zápalovej reakcie kože na vírus. Sú spojené s ischémiou končatín, teda s ich nedokrvenosťou a následným poškodením, ale i so vznikom krvných zrazenín. Nový symptóm sa zvyčajne objavuje na tretí až piaty deň ochorenia a v menej závažných prípadoch neskôr sám odoznie. Medzi ďalšie kožné príznaky, ktoré má asi dvadsať percent nakazených, patria mramorová koža, drobné krvné výrony na dolných končatinách či žihľavka.

Obdoba Kawasakiho syndrómu

S poškodením cievneho systému súvisia aj ďalšie príznaky, ktoré sa podobajú vážnemu detskému ochoreniu, Kawasakiho syndrómu. Lekári vo Veľkej Británii dostali pred týždňom od Pediatrickej spoločnosti naliehavé upozornenie, že v poslednom období významne narástol počet detí, ktoré trpia ťažkým stavom napodobňujúcim túto zriedkavú chorobu. „Výrazne vzrástol počet detí vo všetkých vekových skupinách s multisystémovým zápalovým stavom, ktorý si vyžaduje intenzívnu starostlivosť," prečítali si britskí lekári s tým, že príznaky sa objavujú u detí s Covid-19, ale aj u pacientov, ktorí mali test na chorobu negatívny. Nepanuje teda istota, že vážne stavy súvisia naozaj s koronavírusom, niektorí odborníci to popierajú a nevidia súvislosť.

Kawasakiho choroba je jednou z foriem takzvanej vaskulitídy, čo je skupina ochorení, ktoré sa prejavujú zápalom cievnej steny. Tento druh vaskulitídy má rozmanité klinické prejavy. Objavujú sa vysoké teploty nad 40 stupňov Celzia, jazyk jahodovej farby, popraskané pery, zväčšené lymfatické uzliny na krku, bolesť bruška či kĺbov, zápal očí, opuchy rúk a nôh, zrýchlený puls, oslabené srdcové ozvy a ďalšie symptómy.

Vážne komplikácie hrozia, ak sa v dôsledku zápalu vytvorí aneuryzma (vydutie) ciev, ktoré vyživujú srdce. Vydutie potom môže prasknúť – je vysoké riziko náhleho úmrtia. Rizikom je aj vznik trombózy, krvnej zrazeniny, ktorá vznikne v mieste výduti a môže spôsobiť srdcový infarkt. Ochorenie najčastejšie postihuje malé deti do dvoch do piatich rokov. Prejavy Kawasakiho choroby v menej vážnych prípadoch odoznievajú do dvoch týždňov.

Cievny systém v ohrození

U mladých pacientov je v prípade, že sa nakazia koronavírusom, častý vznik krvných zrazenín na rôznych miestach tela, v pľúcach, obličkách, mozgu, srdci či pečeni. Chorí potom neumierajú primárne na dýchacie komplikácie, ale na embólie, infarkty, porážky alebo zlyhanie obličiek. Prečo sa zrazeniny vytvárajú, nie je ešte celkom jasné.

Špekuluje sa, že to môže byť súčasť takzvanej cytokínovej búrky, čo je odpoveď imunity na infekčný podnet. Táto odpoveď však môže byť až prehnaná a v tom prípade sa obráti proti organizmu chorého a sama môže namiesto pomoci spôsobiť vážne komplikácie. Je známy príbeh dvanásťročnej Belgičanky, ktorá sa nakazila novým typom koronavírusu a po niekoľkých dňoch horúčok sa jej zastavilo srdce. Platí však, že takýto vážny priebeh je u detí naozaj skôr výnimkou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >