Ako dlho čistiť, a na čo slúži pasta? Čo všetko treba vedieť o správnom umývaní zubov

Patricia Poprocká, 26. februára 2019 o 10:01

Navonok jednoduché: stačí raz denne a poriadne, pričom k tomu netreba ani pastu. Umývanie zubov, ak má byť účinné, je však tiež svojím spôsobom veda, ktorá si vyžaduje dôslednosť a trpezlivosť. Tu sú rady odborníčky.

Na umývanie zubov je treba deti privykať odmalička.

Foto: shutterstock.com

Najlepšie nasucho

Obrázky úst preplnených penivej zubnej pasty sú vhodné do reklamy pre výrobcov, čisté zuby však nezaručia. „Zuby sa najlepšie umývajú nasucho. Mäkkou zubnou kefkou postupne šúchať zub po zube – od zadných po predné – z jednej i druhej strany. Každý večer,“ vysvetľuje zubná lekárka MUDr. Iveta Osvaldová.

Minimálny čas čistenia by mal byť desať minút, v začiatkoch to však môže trvať aj dlhšie, pokojne aj polhodinu.

Zubnú pastu netreba. „Ak si niekto umýva zuby s pastou pri umývadle, vydrží tam stáť nanajvýš minútu, dve, deti väčšinou pár sekúnd,“ vraví lekárka. Netreba mať plné ústa peny a vypľúvať, dôležité je zuby šúchať.

Pokojne aj v obývačke

Doktorka odporúča si pri umývanú zubov urobiť pohodlie. „Nasucho, pokojne pri televízore alebo knihe. Človeku to rýchlejšie zbehne a zuby si naozaj dôkladne vyčistí. Nemá pocit nudy, prípadne straty času,“ hovorí Iveta Osvaldová.

Okrem samotných zubov je v rámci predchádzania zubnému kazu dobré čistiť aj medzizubné priestory, špeciálnymi, na to určenými kefkami.

Najlepší tester - jazyk

Ako zistiť, či sú zuby hladké? Najlepší skener je jazyk. Stačí si ním prejsť po zuboch. Ak sú hladké, znamená to, že zuby sú čisté. Ak cítiť hrbolce, to znamená, že zubný plak tam ešte stále je, a treba šúchať ďalej.

Samozrejme, u detí, zvlášť malých, to musia kontrolovať rodičia, a prípadné nedostatky odstrániť kefkou za nich. Zuby si deti dôkladne vyčistiť nevedia, musia sa však učiť. Preto im dávajte zubnú kefku, nevadí, ak ju rozžujú, skôr naopak. „Malé deti kefky žujú, to je ich spôsob čistenia zúbkov,“ vysvetľuje Iveta Osvaldová.

Pastu nie je nevyhnutná, ale zíde sa

Pre čistý chrup teda prípravky ústnej hygieny nevyhnutné nie sú, zídu sa však. Najmä ráno. Na dôkladné čistenie zubov nie je čas, navyše, kto to urobil večer, ráno ani nemusí. Je však dobré prečistiť si zuby s pastou, prípadne kvapkami ústnej vody pri umývadle. Osvieži to dych, človek sa cíti lepšie.

Dávajte však pozor, aké pasty či ústne vody používate. Reklamám príliš neverte, nie všetko čo sa blyští, naozaj aj pomáha. Horšie je, že zloženie pást na krabičkách je často nečitateľné a nezrozumiteľné. Poraďte sa preto radšej s lekárom, prípadne uprednostnite prírodné pasty alebo vlastnú domácu výrobu.

Najnovší trend sú aj dentálne sprchy. Niečo ako elektrická zubná kefka, ktorá však funguje ako sprcha, wap-ka, ktorá prúdom vody vystrieka zuby aj medzizubné priestory. Vhodná je najmä pre deti, ktoré majú zubný strojček, pod ktorým sa často robia kazy.

Kedy meniť kefku

Na zubnej kefke je množstvo baktérií. Tie sú však aj v ústnej dutine, čo je prirodzené. Kefku je však dobré po umytí zubov dôkladne prepláchnuť. Meniť ju lekári odporúčajú, keď je už rozstrapkaná. Niektorá vydrží mesiac, iná ani toľko. K dispozícii sú aj prírodné zubné kefky, vyrobené z bambusu, nie plastov.

Pozrite si video, ako možno jednoducho za pár minút vyrobiť zubnú pastu








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >