10 dôležitých potravín, ktoré by v dnešných časoch nemali v jedálničku chýbať

Patricia Poprocká, 17. marca 2020 o 04:10

Istotu, či sa nenakazíme koronavírom nemáme, riziko však môžeme zmierniť. Okrem toho, že obmedzíme kontakt s ostatnými ľuďmi, je dôležitá aj strava, ktorá má veľký vplyv na imunitu a kondíciu organizmu. Čo by vo vašom momentálnom jedálničku nemalo chýbať?

Čo na stôl? Na pestré a zdravé stravovanie postačí aj pár surovín.

Foto: shutterstock.com

Vločky, oriešky a semienka

Zdroj kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Platí to aj pre semienka. Odborníci odporúčajú desať malých orieškov denne. Vhodné ľahké a výživné raňajky sú teda nasekané oriešky, pomiešané s ovocím a jogurtom. Oriešky môžete nahradiť aj semienkami – ľanovými, slnečnicovými, tekvicovými, sézamovými, ponuka je naozaj pestrá.

Kvasená kapusta

Ak vám zimné zásoby ešte nedošli, na posilnenie imunity je ideálna. Najviac vitamínov má v surovom stave, takže mištička kapusty vyzerá ako skvelá desiata. Zjemniť ju môžete olivovým olejom, prípadne jablkom. Síce menej, ale predsa len prínosov, majú aj jedlá z kvasenej kapusty, takže krátko uvarená s maslovou zápražkou, alebo so šľahačkovou smotanou môže byť zasa chutná príloha k hlavnému jedlu.

Smoothie

Pri každodennej konzumácii zaťažuje tráviaci systém, ako jednorazová vitamínová bomba však poslúži. Dbajte, aby ste smoothie pripravili vždy čerstvé. Nedosladzujte, koncentrácia cukrov je v samotnej kaši dosť vysoká a ak ich telo nespracuje, premieňajú sa na tuky. Pite pomaly, pretože pocit sýtosti prichádza neskôr.

Čerstvá zelená zelenina

Nie je reč len o dovážanej, ktorú ponúkajú obchodníci, ale o tej naozaj čerstvej, ktorú si môžeme zabezpečiť sami. Napríklad medvedí cesnak či lístky púpavy, špenát či rukola. Netreba ich kvantá, stačí pár lístkov denne, majú efekt. Objavuje sa už aj chren, s ktorým netreba čakať do Veľkej noci, výživný je stále. Tiež čerstvá pažítka či zelená cibuľka organizmus osvieži a posilní.

Strukoviny

Okrem toho, že sú zásobárňou bielkovín aj dôležitých vitamínov, sa veľmi ľahko uskladňujú, čo je v dnešných časoch karantén veľká výhoda. Môžete ich mať v zásobe neobmedzene dlho a nezunujú sa vám, keďže každá chutí inak a môžete ich pripravovať na množstvo spôsobov. Polievky, prívarky, príloha k ryži, základ šalátov a podobne.

Tvaroh

Obsahuje vápnik, aminokyseliny, vitamíny, minerály, dokonca aj kyselinu listovú. Na rozdiel od mäsa a rýb je ľahko stráviteľný. Organizmus upokojuje a posilňuje, napomáha k rýchlemu zotaveniu. Pripraviť ho môžete na slaný i sladký spôsob. V chladničke sa tak skoro nepokazí, je teda tiež vhodný aj dnes, keď sa dobrovoľne či nedobrovoľne všetci izolujeme doma.

Citróny

V niektorých obchodoch už chýbajú, podobne ako zázvor. Citróny a zázvor sú azda neodmysliteľnou súčasťou liečby každého ochorenia. Majú vysoký obsah vitamínu C. Osviežujú, ochucujú jedlá, nápoje aj šaláty. Voda s citrónom je navyše vynikajúca na podporu činnosti čriev a pri detoxikácii organizmu. Ak nedostanete citrón, nahraďte ho limetkou, čo je tiež druh citróna.

Cvikla

Nie každý ju obľubuje, keď ide o zdravie, na chuť a vzhľad sa až tak nehľadí. Cvikla, červená repa zvyšuje odolnosť voči ochoreniam dýchacích ciest, prospieva pečeni i obličkám. Pomáha tiež telu zbavovať sa toxínov a znižuje cholesterol. Na stole môže byť tiež v mnohých podobách – ako šťava (pre vylepšenie chuti zmiešaná s mrkvou, citrónom či jablkom), ako príloha k jedlu, tiež ako šalát alebo zapekaná zelenina.

Obilniny

Obilninová kaša bola tradičným typickým jedlom našich predkov (neboli to bryndzové halušky) a nie nadarmo. Výber je široký – pšeničná krupica, jačmenná kaša, prosová (pšenová), ovsená, pohánková, ryžová. Okrem toho, že obilninové kaše výborne chutia, dodávajú telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny, dôležité prvky ako sodík, selén, zinok, mangán, železo, omegamastné kyseliny, vitamín B, E, K, či dokonca zriedkavý vitamín P (v prípade pohánky). Ak nechcete nasladko, obilniny môžete pripraviť aj naslano – príloha k jedlám, rizoto nielen z ryže, ale napríklad aj z pohánky či pšena, prípadne namiesto cestovín do polievky (jačmenné krúpy či pohánka).

Cesnak a cibuľa

Ich blahodarné účinky na ľudské zdravie sú dlhodobo všeobecne známe. Jesť veľa cesnaku a cibule sa oplatí vždy, nielen v týchto časoch. Tvoria základ mnohých jedál či nátierok, dochucujú šaláty, v krajnom prípade z nich možno urobiť aj liečivý čaj. Navyše sú to naše lokálne potraviny, takže naozaj – stačí iba konzumovať!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >