10 dôležitých potravín, ktoré by v dnešných časoch nemali v jedálničku chýbať

Patricia Poprocká, 17. marca 2020 o 04:10

Istotu, či sa nenakazíme koronavírom nemáme, riziko však môžeme zmierniť. Okrem toho, že obmedzíme kontakt s ostatnými ľuďmi, je dôležitá aj strava, ktorá má veľký vplyv na imunitu a kondíciu organizmu. Čo by vo vašom momentálnom jedálničku nemalo chýbať?

Čo na stôl? Na pestré a zdravé stravovanie postačí aj pár surovín.

Foto: shutterstock.com

Vločky, oriešky a semienka

Zdroj kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Platí to aj pre semienka. Odborníci odporúčajú desať malých orieškov denne. Vhodné ľahké a výživné raňajky sú teda nasekané oriešky, pomiešané s ovocím a jogurtom. Oriešky môžete nahradiť aj semienkami – ľanovými, slnečnicovými, tekvicovými, sézamovými, ponuka je naozaj pestrá.

Kvasená kapusta

Ak vám zimné zásoby ešte nedošli, na posilnenie imunity je ideálna. Najviac vitamínov má v surovom stave, takže mištička kapusty vyzerá ako skvelá desiata. Zjemniť ju môžete olivovým olejom, prípadne jablkom. Síce menej, ale predsa len prínosov, majú aj jedlá z kvasenej kapusty, takže krátko uvarená s maslovou zápražkou, alebo so šľahačkovou smotanou môže byť zasa chutná príloha k hlavnému jedlu.

Smoothie

Pri každodennej konzumácii zaťažuje tráviaci systém, ako jednorazová vitamínová bomba však poslúži. Dbajte, aby ste smoothie pripravili vždy čerstvé. Nedosladzujte, koncentrácia cukrov je v samotnej kaši dosť vysoká a ak ich telo nespracuje, premieňajú sa na tuky. Pite pomaly, pretože pocit sýtosti prichádza neskôr.

Čerstvá zelená zelenina

Nie je reč len o dovážanej, ktorú ponúkajú obchodníci, ale o tej naozaj čerstvej, ktorú si môžeme zabezpečiť sami. Napríklad medvedí cesnak či lístky púpavy, špenát či rukola. Netreba ich kvantá, stačí pár lístkov denne, majú efekt. Objavuje sa už aj chren, s ktorým netreba čakať do Veľkej noci, výživný je stále. Tiež čerstvá pažítka či zelená cibuľka organizmus osvieži a posilní.

Strukoviny

Okrem toho, že sú zásobárňou bielkovín aj dôležitých vitamínov, sa veľmi ľahko uskladňujú, čo je v dnešných časoch karantén veľká výhoda. Môžete ich mať v zásobe neobmedzene dlho a nezunujú sa vám, keďže každá chutí inak a môžete ich pripravovať na množstvo spôsobov. Polievky, prívarky, príloha k ryži, základ šalátov a podobne.

Tvaroh

Obsahuje vápnik, aminokyseliny, vitamíny, minerály, dokonca aj kyselinu listovú. Na rozdiel od mäsa a rýb je ľahko stráviteľný. Organizmus upokojuje a posilňuje, napomáha k rýchlemu zotaveniu. Pripraviť ho môžete na slaný i sladký spôsob. V chladničke sa tak skoro nepokazí, je teda tiež vhodný aj dnes, keď sa dobrovoľne či nedobrovoľne všetci izolujeme doma.

Citróny

V niektorých obchodoch už chýbajú, podobne ako zázvor. Citróny a zázvor sú azda neodmysliteľnou súčasťou liečby každého ochorenia. Majú vysoký obsah vitamínu C. Osviežujú, ochucujú jedlá, nápoje aj šaláty. Voda s citrónom je navyše vynikajúca na podporu činnosti čriev a pri detoxikácii organizmu. Ak nedostanete citrón, nahraďte ho limetkou, čo je tiež druh citróna.

Cvikla

Nie každý ju obľubuje, keď ide o zdravie, na chuť a vzhľad sa až tak nehľadí. Cvikla, červená repa zvyšuje odolnosť voči ochoreniam dýchacích ciest, prospieva pečeni i obličkám. Pomáha tiež telu zbavovať sa toxínov a znižuje cholesterol. Na stole môže byť tiež v mnohých podobách – ako šťava (pre vylepšenie chuti zmiešaná s mrkvou, citrónom či jablkom), ako príloha k jedlu, tiež ako šalát alebo zapekaná zelenina.

Obilniny

Obilninová kaša bola tradičným typickým jedlom našich predkov (neboli to bryndzové halušky) a nie nadarmo. Výber je široký – pšeničná krupica, jačmenná kaša, prosová (pšenová), ovsená, pohánková, ryžová. Okrem toho, že obilninové kaše výborne chutia, dodávajú telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny, dôležité prvky ako sodík, selén, zinok, mangán, železo, omegamastné kyseliny, vitamín B, E, K, či dokonca zriedkavý vitamín P (v prípade pohánky). Ak nechcete nasladko, obilniny môžete pripraviť aj naslano – príloha k jedlám, rizoto nielen z ryže, ale napríklad aj z pohánky či pšena, prípadne namiesto cestovín do polievky (jačmenné krúpy či pohánka).

Cesnak a cibuľa

Ich blahodarné účinky na ľudské zdravie sú dlhodobo všeobecne známe. Jesť veľa cesnaku a cibule sa oplatí vždy, nielen v týchto časoch. Tvoria základ mnohých jedál či nátierok, dochucujú šaláty, v krajnom prípade z nich možno urobiť aj liečivý čaj. Navyše sú to naše lokálne potraviny, takže naozaj – stačí iba konzumovať!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >