Zastihli vás vonku blesky? Prečo si neľahnúť, ale radšej čupnúť a čo treba dať pod nohy

Gabriela Bachárová, 26. júna 2023 o 05:00

Ak vás vonku prekvapí búrka, neutekajte rýchlo preč, ale snažte sa pokojne zísť z hrebeňa či štítu a ukryte sa. Avšak nie pod osamelo stojaci strom. Čo robiť, ak nie je v blízkosti vhodný úkryt alebo sa nachádzate v stane či pri vodnej ploche?

Nedajte bleskom šancu.

Foto: Shutterstock.com

Blesk len počas letnej sezóny zabije na Slovensku niekoľko ľudí. Vzhľadom na absolútny počet turistov, ktorí sa pohybujú v lete vonku, to samozrejme nie je veľa, avšak načo zbytočne riskovať? Naučte sa hlavné zásady, ako sa správať počas búrky, ktorá sa najmä na horách môže objaviť akoby z ničoho nič a vyskytuje sa najmä v poobedňajších hodinách.

Ak sa počas búrky nachádzate doma, nevychádzajte, samozrejme, zbytočne von. Zavrite dobre všetky okná, vypnite zapnuté elektrospotrebiče, televízor. „Neplánujte si pobyt vonku, ak predpoveď hlási výskyt búrok. Najväčšie riziko zásahu bleskom hrozí v otvorenom teréne a na vyvýšenom mieste,” objasňuje vo svojom aktuálnom prehľade rád Hasičský záchranný zbor ČR. To znamená napríklad na hrebeňových túrach alebo na štítoch hôr.

Rozumné je snažiť sa zísť pokojne dolu (nebežať, to priťahuje blesk) a ukryť sa na vhodnom mieste. „Bezpečným úkrytom sú stavby chránené hromozvodom, objekty s oceľovou alebo železobetónovou konštrukciou. Neschovávajte sa pod osamelými stromami, na kraji lesa, pod prevismi skál a v menších objektoch bez hromozvodu,” odporúčajú hasiči. Vhodný na ukrytie je aj kríkový porast, háj alebo hustý les, kde sú nižšie stromy. Dobrým nápadom je nejaká priehlbina, jarok...

Nebezpečný kov
Nebezpečný je počas búrky pohyb v otvorenej krajine, ak máme so sebou väčšie kovové predmety, ako sú napríklad bicykel, golfové palice, batohy s kovovou konštrukciou, dáždniky a podobne. Snažme sa preto od nich vzdialiť. V žiadnom prípade sa tiež nedotýkajme napríklad reťazí pri turistických výstupoch. A netelefonujme.

Dôležitá izolačná podložka

Možnosť úkrytu nemusí byť počas búrky dostupná, v tom prípade pomôže čupnúť si. Určite si neľahnite celou plochou tela na zem, pretože pri zásahu bleskom prejde elektrický prúd srdcovocievnym systémom a dochádza k rýchlej smrti. Treba si čupnúť tak, aby sa zeme dotýkala čo najmenšia časť chodidiel, môžete tak byť na špičkách (čo je dosť fyzicky náročný výkon). Rukami sa objímte. Pod nohami by ste mali mať izolovanú podložku, ktorou môže byť batoh či karimatka, ak ju so sebou máte. Nohy na špičkách a podložka zabezpečia, že kontakt s vodivou zemou bude čo najmenší.

Zastihne vás búrka v stane s inými ľuďmi? Vzdiaľte sa od seba (to urobte aj v prípade turistického výletu), ako sa len dá, čupnite si a hlavne sa nedotýkajte kovových častí stanu. Nie je pravda, že kov blesk priťahuje, ale ak vás zasiahne, práve kov môže spôsobiť vážne zranenia, najmä popáleniny.

Veľmi nebezpečné môže byť, ak vás búrka zastihne vo vode (plávanie, člnkovanie) alebo v jej blízkosti. Snažte sa preto čo najskôr z vodnej plochy vyliezť a vzdialiť sa od nej, pretože voda ľahko vedie elektrický prúd. A blesk nie je nič iné ako práve koncentrovaná elektrina.

Ako poznať, že je búrka blízko a treba vyhľadať úkryt?
Ak je časový interval medzi hrmením a bleskom asi deväť sekúnd, poobzerajte sa po vhodnom úkryte, pretože búrka je blízko, do troch kilometrov. Kedy ho môžete bezpečne opustiť? Ak sa tento čas predĺži asi na 30 sekúnd, čo značí vzdialenosť od búrky už asi desať kilometrov.

Čo robiť, ak ste v aute

Dávajte si pozor aj na stromy, ktoré v dôsledku zásahu bleskom spadli na zem, môžu byť stále pod prúdom, a teda predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie. Počas búrky myslite na to, že môžu padať slabšie stromy či silný vietor odveje konáre alebo nejaké predmety pohodené v lese.

Ak ste počas búrky v aute, je to istá výhra, auto totiž pôsobí ako takzvaná Faradayova klietka, a teda elektrický vývoj po jeho povrchu skĺzne do zeme. Stopercentná ochrana však v aute nie je, hoci sa to traduje. Môže sa stať, že výboj sa do auta dostane po drôtoch od antény rádia a zasiahne človeka, ktorý sa práve dotýka rádioprijímača. Prípadne na karosérii zostane takzvaný zvyškový náboj, ktorý zasiahne človeka pri vystupovaní z auta.

V aute však určite zostaňte, zatvorte okná a dvere. „Prispôsobte rýchlosť a štýl jazdy vzniknutej situácii, prípadne celkom zastavte na bezpečnom mieste,” radia hasiči. Pod bezpečným sa myslí nevyvýšené miesto, avšak nie tam, kde hrozí pád stromov či nejakých predmetov.

Prvá pomoc pri zasiahnutí bleskom
Volajte ihneď záchranku. „Ak k zásahu došlo vo vode alebo na vlhkej pôde, presuňte postihnutého na bezpečné miesto. Zabezpečte priechodnosť dýchacích ciest. Podľa stavu postihnutého je často nevyhnutné začať s resuscitáciou,” radia hasiči. Zásady prvej pomoci si môžete prečítať v tomto našom článku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >