Čoho sa boja deti? Prehľad podľa veku. Trojročné dieťa desí tma, sedemročné lekári...

Gabriela Bachárová, 12. septembra 2019 o 17:04

Spí vaše trojročné dieťa vo vlastnej postieľke, ale stále sa v noci budí a chodí za vami, pretože sa bojí tmy? Desí sa vaša šesťročná dcérka neškodných chrobákov? Prichádza váš desaťročný syn domov s tým, že duchovia existujú a má z nich strach?

Bojím sa, mami!

Foto: Shutterstock.com

Nehnevajte sa na deti, keď sa vám zveria so svojím strachom a nehovorte im, že sa predsa nemajú čoho báť, pretože im nehrozí žiadne skutočné nebezpečenstvo. Pre deti ale existuje.

Uvedomte si, že aj dospelí sa niečoho boja: straty práce, choroby v rodine a podobne. Tiež by sa vám asi nepáčilo, ak by niekto vravel, že sa predsa nemáte čoho báť. A detské strachy nie sú o nič menej závažné ako „dospelácke“.

Tie úplne najmenšie deti majú strach hlavne z toho, že im zmizne najmilovanejšia osoba, najčastejšie je to samozrejme matka. Keď ju nemajú v dohľade, spustia krik, pretože pre ne je naozaj preč. Nechápu ešte, že o chvíľu sa vráti. Staršie deti už majú širší „repertoár“ strachov.

Na webe www.upbility.net, ktorý sa venuje rozvoju detských schopností, publikovali zaujímavý prehľad, čoho sa boja deti v jednotlivých vekových kategóriách. Prečítajte si ho!

Z čoho majú deti strach:

vek 2 – 4 roky
tma
skriňa na šaty
spanie osamote
počasie (búrka, blesky, hromy)
tiene
hlasné zvuky

vek 5 – 7 rokov
tma
lekári
náhle hlasné zvuky
hmyz a zvieratá
odvrhnutie kamarátmi

vek 8 – 11 rokov
duchovia
strata milovaných ľudí
zlyhanie v škole
zlí ľudia (strach z únosu)
sklamanie rodičov

vek 12 – 18
ohrozenie osobnej bezpečnosti
prezentácia vedomostí v škole
smrť
budúcnosť
kritika ich vzhľadu a toho, čo si o nich ľudia myslia
zneužitie
svetové tragédie

Ako pristupovať k detským strachom? V prvom rade: uznať ich, nebagatelizovať. Dieťa bude zmätené, ak mu poviete, že sa nič nedeje a musí byť odvážne a statočné. Ono predsa strach skutočne cíti, nemá teda veriť svojim autentickým pocitom? Ako potom môže aj v budúcnosti veriť tomu, čo cíti, keď to ostatní budú spochybňovať?

Na druhej strane ale buďte dieťaťu oporou. Vysvetlite mu, že jeho strachu síce rozumiete, ale naozaj sa mu nič zlé nemôže stať. Mucha mu neublíži a ani duchovia neexistujú. Presne to dieťa potrebuje počuť. Keď uvidí, že sa o vás môže oprieť, strach už nebude mať tak veľké oči.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >