Zásobte sa na zimu žihľavou, je z nej chutný sirup, čaj i polievka. Tu sú recepty

Patricia Poprocká, 3. októbra 2019 o 06:03

Burina, ktorá navyše pŕhli, zároveň však všestranne pomáha. Žihľava, pŕhľava alebo na východe „pokriva“ nevyzerá síce lákavo, oplatí sa ju však zbierať. Pomáha pri reume, krvácaniach, tráviacich ťažkostiach, cukrovke, ochoreniach pečene, dokonca aj zvyšuje tvorbu materského mlieka. Zber sa odporúča do konca septembra, ak ste to ale nestihli, ešte nie je úplne neskoro.

Žihľava je zelené zlato, má veľa priaznivých účinkov na organizmus.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Zo žihľavy sa dá spraviť dokonca aj plnohodnotné jedlo na obed, tiež sirup, čaj, odvar na kúpeľ, možno ju konzumovať čerstvú, vysušenú, prospešné sú aj jej korene. Možno ju aj vylúhovať v olivovom oleji, čo je liek na pomoc pri popáleninách.

Najväčšou prekážkou pri zbere žihľavy je práve to, že pŕhli, ľahkou pomocou sú však rukavice, alebo jednoducho zber už pokosenej a vysušenej rastliny.

Obed zo žihľavy
Ak ju chcete jesť, treba žihľavu čerstvú, nie sušenú. Príprava je jednoduchá, aj keď sa niekomu môže zdať čudné mať na obed burinu. Pŕhľavu môžete nachystať ako polievku, ale aj ako zeleninovú prílohu k ryži, zemiakom či pohánke. Ide o výživné a veľmi ľahko pripravené jedlo.

Žihľavu treba uvariť v osolenej vode domäkka asi 10 až 15 minút. Koľko? Plný hrniec pŕhľavy zalejte vodou asi 10 centimetrov od dna. Potom ju môžete ďalej spracúvať a vývar po dochutení zjesť ako polievku. Odborníčka na výživu a liečbu rakoviny, sedemkrát nominovaná na Nobelovu cenu, Dr. Johanna Budwigová vo svojej knihe Ľanový olej, kuchárka a diéta odporúča na polievku zo žihľavy takýto recept: Do vývaru pridajte kvasnicové vločky, sójovú omáčku, trocha papriky, mlieka a oleja (ľanový, olivový).

Ak chcete žihľavu ako zeleninu k zemiakom či ryži, postupujte takto: Ešte teplú žihľavu, nakrájanú na malé kúsky v predhriatej miske zamiešajte s olejom, trochou muškátového orieška, soľou, peprom a mletou paprikou. Určite podávať teplé, odkazuje Johanna Budwigová v knihe. Chutí to naozaj skvele.

Sirup zo žihľavy
Aj v tomto prípade žihľavu chvíľu povaríme, tentoraz bez soli, a potom necháme asi 10 minút odstáť. Keď ju scedíme, pridáme hnedý cukor. Povaríme, kým sa nerozpustí. Na osvieženie chuti pridáme pomarančovú šťavu, a hotovo. Autorkou receptu je Silvia Bodláková, na portále Dobré nápady odporúča na trištvrte litra vody 80 žihľavových lístkov, 400 gramov cukru a 50 mililitrov pomarančovej šťavy.

Silvia Bodláková ponúka aj alternatívu bez pomarančovej šťavy. V tomto prípade žihľavu nevaríme, len ju necháme 24 hodín vylúhovať. V tejto vode následne pri varení rozpustíme cukor, kyselinu citrónovú a sorbovú, čo je síce konzervant, ale jeden z najšetrnejších. Na liter vody asi 120 lístkov žihľavy, kilo cukru, 20 gramov kyseliny citrónovej a 12 gramov kyseliny sorbovej.

Žihľavový čaj
Príprava je jednoduchá – nasušíte lisy. Ako ho však správne podávať? Na šálku pripadá jedna kopcovitá lyžička sušenej žihľavy. Ale pozor, lúhuje sa iba pol minúty, potom sa už cedí a pije nesladený. Ako často, závisí od účelu. Väčšinou sa odporúčajú tri až štyri šálky denne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >