Zásobte sa na zimu žihľavou, je z nej chutný sirup, čaj i polievka. Tu sú recepty

Patricia Poprocká, 3. októbra 2019 o 06:03

Burina, ktorá navyše pŕhli, zároveň však všestranne pomáha. Žihľava, pŕhľava alebo na východe „pokriva“ nevyzerá síce lákavo, oplatí sa ju však zbierať. Pomáha pri reume, krvácaniach, tráviacich ťažkostiach, cukrovke, ochoreniach pečene, dokonca aj zvyšuje tvorbu materského mlieka. Zber sa odporúča do konca septembra, ak ste to ale nestihli, ešte nie je úplne neskoro.

Žihľava je zelené zlato, má veľa priaznivých účinkov na organizmus.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Zo žihľavy sa dá spraviť dokonca aj plnohodnotné jedlo na obed, tiež sirup, čaj, odvar na kúpeľ, možno ju konzumovať čerstvú, vysušenú, prospešné sú aj jej korene. Možno ju aj vylúhovať v olivovom oleji, čo je liek na pomoc pri popáleninách.

Najväčšou prekážkou pri zbere žihľavy je práve to, že pŕhli, ľahkou pomocou sú však rukavice, alebo jednoducho zber už pokosenej a vysušenej rastliny.

Obed zo žihľavy
Ak ju chcete jesť, treba žihľavu čerstvú, nie sušenú. Príprava je jednoduchá, aj keď sa niekomu môže zdať čudné mať na obed burinu. Pŕhľavu môžete nachystať ako polievku, ale aj ako zeleninovú prílohu k ryži, zemiakom či pohánke. Ide o výživné a veľmi ľahko pripravené jedlo.

Žihľavu treba uvariť v osolenej vode domäkka asi 10 až 15 minút. Koľko? Plný hrniec pŕhľavy zalejte vodou asi 10 centimetrov od dna. Potom ju môžete ďalej spracúvať a vývar po dochutení zjesť ako polievku. Odborníčka na výživu a liečbu rakoviny, sedemkrát nominovaná na Nobelovu cenu, Dr. Johanna Budwigová vo svojej knihe Ľanový olej, kuchárka a diéta odporúča na polievku zo žihľavy takýto recept: Do vývaru pridajte kvasnicové vločky, sójovú omáčku, trocha papriky, mlieka a oleja (ľanový, olivový).

Ak chcete žihľavu ako zeleninu k zemiakom či ryži, postupujte takto: Ešte teplú žihľavu, nakrájanú na malé kúsky v predhriatej miske zamiešajte s olejom, trochou muškátového orieška, soľou, peprom a mletou paprikou. Určite podávať teplé, odkazuje Johanna Budwigová v knihe. Chutí to naozaj skvele.

Sirup zo žihľavy
Aj v tomto prípade žihľavu chvíľu povaríme, tentoraz bez soli, a potom necháme asi 10 minút odstáť. Keď ju scedíme, pridáme hnedý cukor. Povaríme, kým sa nerozpustí. Na osvieženie chuti pridáme pomarančovú šťavu, a hotovo. Autorkou receptu je Silvia Bodláková, na portále Dobré nápady odporúča na trištvrte litra vody 80 žihľavových lístkov, 400 gramov cukru a 50 mililitrov pomarančovej šťavy.

Silvia Bodláková ponúka aj alternatívu bez pomarančovej šťavy. V tomto prípade žihľavu nevaríme, len ju necháme 24 hodín vylúhovať. V tejto vode následne pri varení rozpustíme cukor, kyselinu citrónovú a sorbovú, čo je síce konzervant, ale jeden z najšetrnejších. Na liter vody asi 120 lístkov žihľavy, kilo cukru, 20 gramov kyseliny citrónovej a 12 gramov kyseliny sorbovej.

Žihľavový čaj
Príprava je jednoduchá – nasušíte lisy. Ako ho však správne podávať? Na šálku pripadá jedna kopcovitá lyžička sušenej žihľavy. Ale pozor, lúhuje sa iba pol minúty, potom sa už cedí a pije nesladený. Ako často, závisí od účelu. Väčšinou sa odporúčajú tri až štyri šálky denne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >