Ako dostať do detí mrkvu. 4 výborné recepty, aj na super mrkvový šalát

Gabriela Bachárová, 10. marca 2019 o 06:10

Mrkva patrí k najzdravším druhom zeleniny, ale deti ju veľmi neobľubujú. Môžete ju však pripraviť tak, aby im zachutila. Ponúkame vám štyri šikovné recepty.

Mrkva je mňam!

Foto: Shutterstock.com

Pečená mrkva

Budete potrebovať kilogram menšej mrkvy. Oškriabanú zmiešajte s asi dvomi lyžicami olivového oleja. Pridajte bylinky podľa vlastnej chuti, naším tipom je rozmarín. Dajte asi na 45 minút piecť.

K pečenej zelenine môžete podávať jogurtový dip, deťom sa bude páčiť, keď doň mrkvičku pekne zaboria. Jednoduchý dip môžete pripraviť z jogurtu, do ktorého nakvapkáte trošku citrónovej šťavy a olivového oleja, nasypete nastrúhanú jarnú cibuľku a pridáte bylinky podľa vlastného výberu, dobre poslúžia napríklad petržlen, tymián, oregano. Trošku osoľte, ale nie je to nutné.

Mrkvový šalát

Na tento vynikajúci mrkvový šalát budete potrebovať mrkvu, jablko, med, citrónovú šťavu a slnečnicové semienka. Množstvo jednotlivých surovín si určite podľa vlastnej chuti. Mrkvu a jablko nastrúhajte najemno, pridajte med, trošku citrónovej šťavy a navrch nasypte slnečnicové semienka. Predtým ich môžete nasucho opražiť, získajú zaujímavú chuť. Tento mrkvový šalát má naozaj šmrnc. Deťom ho môžete pripraviť nielen ako dezert po hlavnom jedle či samostatne, ale školákom ho zabaľte aj na desiatu. Mrkva predsa zlepšuje zrak, uvidia tak lepšie na tabuľu.

Krémová mrkvová polievka

Deťom bude chutiť aj krémová mrkvová polievka. Poduste dve cibule. Pridajte šesť veľkých mrkví nakrájaných na kolieska alebo kocky. Zalejte asi litrom vody. Vhoďte dva nakrájané zemiaky a varte asi dvadsať minút. Keď je zelenina mäkká, rozmixujte. Chuť môžete vylepšiť bylinkami podľa vlastného výberu, k polievke sa veľmi dobre hodí majoránka. Na tanieri môžete ozdobiť kyslou smotanou.

Mrkvová nátierka

Vynikajúca je aj mrkvová nátierka. Budete potrebovať dve mrkvy, jedno vajíčko a jedno nátierkové maslo. Vajíčko uvarte natvrdo a postrúhajte alebo rozpučte vidličkou. Mrkvu oškriabte a jemne nastrúhajte. Vajíčko aj mrkvu zmiešajte s nátierkovým maslom, do nátierky môžete nakvapkať pár kvapiek citrónovej šťavy. Ozdobte petržlenovou vňatkou alebo paprikou. Dobrú chuť!

Chcete viac mrkvových receptov? Nájdete ich na www.varecha.sk
https://varecha.pravda.sk/recepty/mrkva-s-hrachom/45142-recept.html
https://varecha.pravda.sk/recepty/medovo-zazvorova-mrkva-fotorecept/55529-recept.html
https://varecha.pravda.sk/recepty/okata-fazula-s-mrkvou-a-spenatom-fotorecept/70393-recept.html

Prečo je mrkva taká zdravá?
Mrkva vďaka obsahu vitamínov C a E, selénu a antioxidantov posilňuje imunitný systém. K dobrému zraku, konkrétne k vyživovaniu sietnice oka prispieva obsah betakaroténu, ale pozor, len vtedy, keď je mrkva tepelne upravená spolu s tukom. Zo surovej mrkvy využijeme len minimum betakaroténu. Mrkva má aj protirakovinové účinky, detoxikuje organizmus, zmierňuje zápalové procesy v tele a upravuje hladinou hormónov.






Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPherenike 11. marca 2019 o 05:42

    Mrkvový šalát milujeme, niekedy pridáme aj kocky ananásu. Jedla som aj taký, kde bola nastruhaná nielen mrkva, ale aj jablká. Najviac ju preferujem vo varenie verzii, keďže mrkva je prospešnejsia uvarené ako surová
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >