Púpava lieči aj zabáva. Zázračný kvietok, ktorý vyrastie aj na vydláždenej terase

Patricia Poprocká, 14. apríla 2019 o 05:58

Rastie na každom kroku a má všestranné použitie – od vitia venčekov, cez robenie tanečníc, žiarivých kytíc, medu, jarného snehu až po liečivý čaj. Reč je o púpave, nádhernom kvietku, ktorý kvitne všade. Les, lúka, mesto, dokonca i na vydláždenej terase sa v štrbinke dokáže uchytiť semienko a krásne rozkvitnúť. Ako ju môžeme využiť?

Krásne vyzerá, ľahko rastie a ešte aj lieči. Púpava.

Foto: shutterstock.com

Máme šťastie, púpava je ľahko dostupná a má množstvo liečivých účinkov na telo aj dušu. Keďže kopíruje harmonogram dňa, ak chceme zbierať kvety, najlepšie je okolo obeda a v peknom počasí. Navečer aj pri daždi sa zatvárajú.

Venčeky, tanečnice a sneh

Kto nerobil púpavový venček? Natrhať kyticu púpav s dlhými stonkami, potom ich postupne klásť jednu k druhej, stonkou omotať hlavičku predchádzajúcej, a tak ďalej, a tak ďalej, kým nie je reťaz dostatočne dlhá, aby sa konce spojili. Deti sa tešia krásnej ozdobe, dospelí pri jeho viazaní, prípadne učení detí príjemne psychicky zrelaxujú.

Ďalšou možnosťou sú tanečnice – vyrobiť ich možno vďaka mlieku, ktoré obsahuje stonka. Púpavu odtrhneme, prevrátime kvetom dolu a prstom tlačíme na stred stonky. Tá môžeme mierne natrhnúť a rozdeliť na štyri alebo viac (prípadne menej) častí, ktoré sa stočia a okolo kvietka vytvoria niečo ako sukničku.
Kedysi boli tanečnice či princezné neodmysliteľnou dievčenskou zábavkou v prírode.

Sneh pozná každý – fúkneš do odkvitnutej púpavy a – snežíš ako Perinbaba. Čím väčšia kytička odkvitnutých púpav, tým bohatšia nádielka! Pochopiteľne.

Púpava ako liek

Ale poďme aj k liečivým účinkom. Podľa Vlada Krála z portálu Babičkine bylinky je užitočná každá časť púpavy a napriek mierne horkastej chuti ju možno konzumovať surovú. Samozrejme, treba prihliadať na to, kde ju nazbierate. Tá z mestských parkov, kde sa venčia psy a kde naokolo premávajú štyri pruhy áut, asi nebude najvhodnejšia na jedenie. Čím čistejšia príroda, tým lepšie.

Z listov púpavy možno napríklad spraviť šalát alebo prílohu k jedlu – dochutiť citrónom, trochou hnedého cukru či octom. Odporúčajú sa zbierať okolo obeda, keď púpava kvitne. Pravidelná konzumácia šalátovej mištičky púpavových listov aspoň počas štyroch týždňov podľa bylinkárov dokáže krásne prečistiť organizmus.

Listy sa dajú aj sušiť na čaj. Ten má potom mierne močopudné účinky, takže je vhodný pri urologických ťažkostiach a na prečistenie organizmu.

Zázračný koreň

Najvzácnejší na celej púpave je asi koreň. Je veľmi odolný, napokon, nie nadarmo dokáže púpava prekvitať na maličkej plôške pri veľmi obmedzených podmienkach. Koreň púpavy sa spomína v súvislosti s protirakovinovými účinkami. Podľa niektorých vedcov ničí nádorové bunky bez vedľajších účinkov a je stále predmetom vedeckého bádania.

Koreň sa odporúča zbierať mimo vegetačného obdobia, teda na jar alebo na jeseň. Odvar z neho sa pije ako čaj. Vysušený koreň treba zomlieť, čerstvý nakrájať, pozdĺžne, aby z neho nevytieklo mlieko.

Čaj sa potom dávkuje ako akékoľvek iné – jedna až dve lyžičky vylúhovať 10 až 15 minút. Je možné ho kombinovať aj s púpavovými listami a piť viackrát denne.

Krásne kvety, sladký sirup a med

Zo všetkých medov je najnezdravší, ale vždy lepší než biely cukor. Púpavový med sa varí z kvietkov a cukru, oproti klasickému býva redší a sladkosť dosahuje nezdravou umelou prísadou. Varením sa navyše ničia prospešné látky v kvetinách. Napriek tomu sa teší obľube domácich výrobcov.

Receptov na púpavový med je veľa. Na liter 200 kvetov, ale aj 400, citrón, cukor, najlepšie hnedý, podľa hustoty... je to na vás a vašej fantázii. Ďalším produktom je aj sirup - idgrediencie tie isté, len v inom pomere.

Zdravý púpavový med možno vyrobiť zo skutočného medu a oveľa jednoduchšie – vymáčajte v mede kvietky púpavy. Získa príchuť.

Na čo je dobrá púpava
Obsahuje vitamíny A, B, C, draslík, vápnik, železo a sodík. Napomáha pri prečistení čriev, obličiek, žalúdka aj pri jeho prekysličení. Tiež pri únave a celkovej slabosti. Podporuje liečbu močových ciest, a žlčníkových kameneňov. Koreň má priaznivé účinky pri ochoreniach sleziny, pečene, žlčníka, problémoch s pankreasom, pri ateroskleróze, pri anémiach, na zlepšenie zloženia krvi a pri chronických kožných ochoreniach.
(Zdroj: babičkinebylinky.sk)


ANKETA:

Čo robíte z púpavy?

26,3%



21,1%



8,4%



5,3%



2,1%



36,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >