Zákaz škôlky pre nezaočkované deti ich očkovanosť nezvýši

Patricia Poprocká, 2. apríla 2019 o 06:19

Stúpne počet zaočkovaných detí, ak vláda zakáže tým nezaočkovaným chodiť do škôlky? Ministerstvo zdravotníctva si síce od tohto kroku nárast sľubuje, rodičia, ktorí sa očkovania obávajú, sa však podriadiť nechystajú. Naopak, hľadajú cesty, ako bude možné predpisy obísť.

Škôlka povinná pre predškolákov, zakázaná pre nazaočkovaných? Úmysly ministerstiev školstva a zdravotníctva na seba zatiaľ narážajú.

Foto: shutterstock.com

Zámer zakázať nezaočkovaným deťom navštevovať materskú školu ohlásilo ministerstvo zdravotníctva pred niekoľkými dňami. V novele zákona o podpore verejného zdravia navrhuje zabezpečiť povinnosť prijať do škôlok len zaočkované deti. Zároveň chce zrušiť pokuty za nezaočkovanie, ktoré dnes môžu dosiahnuť dokopy 331 eur.

Rodičia, ktorí svoje deti zaočkovať nedali, sú pobúrení, odmietavý názor na očkovanie však nezmenili. „Nedám dieťa zaočkovať len kvôli škôlke,“ hovorí napríklad Simona, matka dvojročného syna. Buď sa s ňou budeme s manželom striedať doma, nejako si prispôsobíme prácu, alebo sa skúsim dohodnúť s inými matkami,“ premýšľa nad budúcnosťou. Zatiaľ je ešte na materskej a sleduje, ako celá aktivita rezortu zdravotníctva dopadne.

Marekove dcéry 6- a 4-ročné tiež nie sú zaočkované. Už dnes navštevujú komunitnú škôlku, ktorá síce nie je zaradená v sieti škôl a školských zariadení ministerstva školstva, napriek tomu tam však podľa neho deti dostávajú dostatok podnetov a zručností, ktoré v ich veku potrebujú. „Takže prípadný zákaz škôlky pre nezaočkované deti by na našej situácii nič nezmenil,“ konštatuje.

Škôlky sa budú musieť podriadiť

Škôlky, zaradené v zozname ministerstva, prehľad o očkovanosti detí majú. Uvádza sa to v zdravotnom dotazníku, ktorý dieťa pri nástupe do škôlky vypĺňa, a ktorý potvrdí pediater. Ak štát nariadi neprijímať deti bez očkovania, budú sa musieť podriadiť. Aj keď zatiaľ zaočkovanosť detí nijako špeciálne zväčša neriešia.

„Za desať rokov sme mali asi jedno nezaočkované dieťa. Nebol s tým žiaden problém. Viac než na zaočkovanosť prihliadame na celkový zdravotný stav dieťaťa, najmä aby zostalo doma, ak ochorie,“ približuje Katarína Zajačiková zo súkromnej Detskej škôlky v Ivanke pri Dunaji, ktorá do zoznamu patrí.

Súkromné centrá ako náhrada?

Súkromné „škôlky,“ ktoré nie sú zaradené v sieti ministerstva školstva, fungujú na báze akýchsi rodičovských centier, kde deti trávia čas, kým sú ich rodičia v práci. Nespĺňajú uzákonené normy predškolskej prípravy, rodičia, ktorí neveria očkovaniu, však zväčša neveria ani školskému systému a to, že dieťa nezíska predškolské vzdelanie podľa predpisov im v drvivej väčšine neprekáža. Na očkovanie detí neprihliadajú dnes, a nechystajú sa ani po prípadnom schválení novely zákona.

„Choroby boli aj budú. Osobne ako matke mi prekáža, ak mám zdravotné záznamy mojich detí ukazovať cudzej tretej osobe, takže to nežiadam a ani nebudem žiadať od rodičov, ktorí dajú deti do môjho zariadenia,“ povedala riaditeľka súkromnej škôlky, ktorá nespadá do siete rezortu školstva, ktorá si však neželala byť menovaná.

Myslí si, že ak by zákaz navštevovať škôlku pre nezaočkované deti prešiel v parlamente, možno potom očakávať rôzne právne výklady. „Povinnosť očkovať je z vyhlášky, toto chcú postaviť do roviny zákona...“

Navyše je tu ešte jeden veľký rozpor – so zámerom ministerstva školstva, ktoré ohlásilo, že chce uzákoniť povinnú škôlku pre predškolákov. Ak zároveň ministerstvo zdravotníctva presadí, že nezaočkované deti do nej nesmú, budú mať právnici čo riešiť.
Problém sa rezorty chystajú riešiť v pripomienkovom konaní v najbližších dňoch.

Zaočkovanosť klesá, choroby sa vracajú

Začkovanosť detí sa v posledných rokoch znižuje. Rodičia sa obávajú nežiaducich účinkov očkovacích látok aj napriek tomu, že vedecké štúdie nepotvrdili, že by očkovanie spôsobovalo napríklad autizmus. Na druhej strane má však nižšia zaočkovanosť populácie vplyv na to, že sa vracajú choroby, ktoré boli považované za prekonané, napríklad nedávna epidémia osýpok.

Rodičia podľa agentúry SITA najčastejšie odmietajú očkovanie vakcínou proti osýpkam, mumpsu a ružienke, takzvanú MMR vakcínu. Neočkovaných je okolo troch percent detí z ročníka. Rodičia neraz odmietajú aj očkovania či preočkovania hexavalentnou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne alebo očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam.


ANKETA:

Čo si myslíte o očkovaní?

21,8%



2,1%



68,7%



7,4%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJozefbo 2. apríla 2019 o 07:08

    Tak sa pozrime na ockovanie objektivne:
    Co obsahuju vakciny
    Chemikálie pridávané do vakcín ako konzervačné látky a prísady posilňujúce ich účinok, sú nebezpečné: obsahujú formaldehyd, alumínium fosfát, fenol (kyselina karbolová), kamenec, acetón a, áno, niektoré stále obsahujú THIMEROSAL (konzervačná prísada obsahujúca 50% etyl ortuti)! Mnohé z týchto chemikálií sú neurotoxické a vedú k množstvu iných zdravotných problémov. A teraz to hlavne – takyto chemicky bordel sa poda vnutrozilovo niekolkomesacnemu dietatu ktoreho imunitny system absolutne nie je pripraveny na takyto sok, navyse dnesne multivakciny obsahuju v jednej davke niekolko zloziek!
    Nikdy v dejinách ľudstva nebolo toľko neurologických porúch (poruchy poruchy učenia, sústredenia, správania sa, hyperaktivita, dyslexia, dysgrafia, dyskalkúlia, epilepsia, poruchy autistického spektra) a porúch imunity (alergie, astma, autoimunitné ochorenia napr. štítnej žľazy, cukrovka 1. typu, rakovina), ktoré sú všetky chronickými ochoreniami, ako máme teraz.
    Zeby to ockovacie svinstvo vobec k tymto chorobam neprispievalo? tomu nebude verit hadam ani blbec.
    Takze co s tym
    Ked sa u vasho dietata vyskytne horepopisana komplikacia navrhujem zdravotnu, finacnu, spolocensku ujmu riesit sudnou cestou.
    Kto je obzalovany:
    MZ- A.Kalavska
    Hygiena - J.Miklas
    SES - Z.Kristufkova
    alebo iny organ ktory vas nutil do ockovania a sposobil vam ujmu, v pripade ze vase dieta nebudu chciet zobrat do skolky budete sa sudit o poskytutie financnej nahrady poplatkov ktore zaplatite v sukromne skolke
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >