Veľká štúdia znovu dokázala, že vakcína proti osýpkam nespôsobuje autizmus

TASR, gb, 6. marca 2019 o 15:40

Štúdia, počas ktorej desať rokov pozorovali vyše 650-tisíc dánskych detí, priviedla vedcov k tomu istému záveru, aký mali aj predchádzajúce výskumy: vakcína proti osýpkam, mumpsu (zápalu príušných žliaz) a rubeole (ružienke), teda súhrnne vakcína MMR, nezvyšuje riziko autizmu u detí.

Očkovanie nespôsobuje autizmus, rodičia môže byť pokojní.

Foto: Shutterstock.com

Štúdia vedcov, počas ktorej pozorovali do roku 2013 všetky dánske deti narodené v rokoch 1999 až 2010, porovnávala počet očkovaných a neočkovaných detí s diagnózou autizmus, a nenašli sa žiadne rozdiely.

„Po celoštátnom očkovaní proti MMR v neselektovanej populácii dánskych detí sme nenašli žiadnu oporu pre hypotézu, že sa tým zvýšilo riziko autizmu," napísali vedci v americkom magazíne Annals of Internal Medicine.

Autori zo Štátneho sérologického ústavu v Kodani, z Kodanskej univerzity a z Lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity poukázali na to, že ich štúdia dospela k rovnakému záveru ako štúdia z roku 2002, keď sledovali 537-tisíc dánskych detí. Vedci citovali aj desať ďalších štúdií o očkovacích látkach pre deti, vrátane šiestich o vakcíne MMR, ktoré takisto nenašli žiadnu súvislosť medzi očkovaním a autizmom.

Vedci zároveň zdôraznili, že údaje o státisícoch detí zbierali aj študovali roky a nepreukázala sa žiadna súvislosť medzi MMR vakcínou a autizmom. Oproti tomu štúdia z roku 1998, v ktorej je tvrdenie o súvislosti vakcíny s autizmom a na ktorú sa často odvolávajú zástancovia neočkovania, sa zaoberala len dvanástimi deťmi. Túto štúdiu z roku 1998 lekársky časopis, ktorý ju zverejnil, odvolal a autor, ktorý skreslil výsledky, prišiel o oprávnenie vykonávať lekársku profesiu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >