Deti bez očkovania nesmú v Taliansku do škôlky, situácia v zaočkovanosti je tam kritická

SITA, gb, 14. marca 2019 o 05:59

V Taliansku začal platiť nový zákon sprísňujúci sankcie za nezaočkované dieťa. Rodičom hrozí pokuta až do výšky 500 eur, ak ich dieťa očkovanie nepodstúpi. Zákon prichádza uprostred zvýšeného výskytu osýpok, má pomôcť zvýšeniu úrovne vakcinácie u talianskeho obyvateľstva.

Na Slovensku je očkovanie povinné a ak rodičia nedajú dieťa očkovať, hrozia im pokuty.

Foto: Shutterstock.com

Podľa zákona musia deti podstúpiť povinné očkovania na ovčie kiahne, detskú obrnu, osýpky, mumps a rubeolu. Nezaočkované deti do šesť rokov vylúčia z jasiel a detských škôlok. Školopovinným deťom nemôžu v návšteve školy zabrániť, ich rodičia však môžu v prípade nesplnenia povinného očkovania čeliť pokutám. Podľa talianskej ministerky zdravotníctva Giulii Grillovej je teraz pravidlo jasné: Žiadna vakcinácia, žiadna škola.

Nový zákon má pomôcť zvýšeniu úrovne vakcinácie u talianskeho obyvateľstva z menej ako 80 percent na Svetovou zdravotníckou organizáciou odporúčaných 95 percent. Hranica 95 percent vakcinácie je bodom, kedy je šírenie sa choroby u obyvateľstva nepravdepodobné a chráni tak aj tých, ktorí nemôžu očkovanie podstúpiť. Práve v Taliansku získali odporcovia očkovania veľmi silnú pozíciu a veľké množstvo rodičov odmietlo dať svoje deti zaočkovať.

Aj na Slovensku sa v prípade niektorých chorôb už celková zaočkovanosť znížila na menej ako 95 percent. Ročníky narodenia 2011 až 2015 v niektorých krajoch nedosiahli potrebnú mieru zaočkovanosti proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Na okresnej úrovni hranicu 95 percent v zaočkovanosti nedosiahlo 36 okresov Slovenska.

Pokuty za odmietnutia očkovania sú aj na Slovensku, rodičom hrozí sankcia vyše tristo eur. Neočkované dieťa ale do škôlky smie. Podmienkou prijatia je síce aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktorého súčasťou je aj údaj o očkovaní či neočkovaní, ale škôlka nemá právomoc neočkované dieťa neprijať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >