Výstavu paleolitických malieb si možno pozrieť iba v svetle čeloviek

TASR, 16. februára 2022 o 04:00

V pološere, iba v svetle čelových lámp a v atmosfére podzemných priestorov si možno pozrieť v Hlohovci výstavu skalného a jaskynného umenia.

Jaskyňa v španielskej Altamire je známa vďaka pravekým skalným maľbám.

Foto: UNESCO

Výstava je inštalovaná vo Vlastivednom múzeu a podľa jeho webu sú pre školy pripravené tvorivé dielne, kde sa budú dať vyskúšať techniky maľby a modelovania. Prezentácia s názvom Paleoart - Za tajomným skalným a jaskynným umením praveku zoznamuje s kresbami nájdenými v lokalitách Európy, Afriky, Ázie, Ameriky a Austrálie.

Umenie pravekých lovcov z jaskýň Altamira, Lascaux, Niaux, Chauvet, Péch Merle a ďalších je stvárnené v dielach, na ktorých autor pracoval v rokoch 2012 až 2020. Vzdáva nimi hold pravekým umelcom, ktorí neraz v pološere, za svitu fakieľ alebo celkom v tme zobrazovali vtedy žijúce zvieratá, ciele ich lovu a nádej na prežitie. Mamuty, býky, levy, jelene, bizóny a ďalšie pútajú pozornosť nielen svojou farebnosťou, ale predovšetkým odpozorovanou líniou ich tela.

Výtvarník Róbert (Viktor) Němeček upriamil svoj pohľad do čias, keď ľudstvo nepoznalo písmo a významným komunikačným prostriedkom bol symbol či celý obraz. Celé generácie v rôznom stupni vývoja a poznania zanechali na stenách dedičstvo, ktoré od prvých chvíľ jeho objavenia vyvoláva mnohé otázniky, spojené aj s jeho datovaním.

Jeho maľby sú, ako uvádza, interpretované vo forme závesných obrazov, formátované do štvorcových či obdĺžnikových plátien, zámerne pozbavené niektorých rušivých momentov a vrstvených premalieb, sú aj miestami doplnené, ale veľmi citlivo, zodpovedne a s úctou k originálu. Výstava bude sprístupnená do 5. mája.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >