Kreslí nádherné folklórne motívy na kabelky či tenisky. „Začala som maličkými topánočkami pre bábätká,“ vraví Lenka Repiská

Gabriela Bachárová, 9. februára 2021 o 04:50

Lenka Repiská (34) z Novej Bane začala pred tromi rokmi maľovať nádherné folklórne motívy na kabelky, tenisky, šaty, tričká a v poslednej dobe aj na drevo. Jej remeselná zručnosť si vyslúžila druhé miesto v súťaži šikovných mamičiek Čo dokáže mama. „Folklór ma vždy fascinoval, mám aj svoj detský či dospelácky kroj z Horehronia, odkiaľ pochádza moja starká. Vážim si staré veci a tradície, milujem folklórnu hudbu a mám úctu ku krojom a výšivkám,“ hovorí dvojnásobná mamička.

Lenka Repiská a jej maľovaný svet.

Foto: archív Lenky Repiskej

Ako sa to stalo, že ste začali maľovať folklórne motívy na rôzne predmety?
Od mala som rada maľovala, vždy a všade. Nikdy som ale maľbu neštudovala, nenavštevovala som ani žiadny krúžok, výtvarný alebo folklórny. Na strednej škole som študovala bankovníctvo, na vysokej regionálny rozvoj, úplne iný smer ako umenie. K maľovaniu som sa opäť vrátila až počas druhej materskej dovolenke, keď som začala maľovať maličké topánočky pre bábätká. Folklór ma vždy fascinoval, mám aj svoj detský či dospelácky kroj z Horehronia, odkiaľ pochádza moja starká. Vážim si staré veci a tradície, milujem folklórnu hudbu a mám úctu ku krojom a výšivkám, a preto som ich začala používať vo svojich maľbách.

Maľujete folklórne motívy z konkrétneho regiónu alebo využívate hlavne svoju fantáziu?
Moju tvorbu tvoria prevažne moje autorské maľby, ktoré si sama tvorím a vymýšľam. Keď vidím nejakú kabelku, hneď viem, ako by som ju namaľovala. Ale samozrejme, rada namaľujem aj konkrétnu maľbu z konkrétneho regiónu, ak je taká požiadavka.

Na čo všetko maľujete?
Ako som už spomínala, maľovať som začala na detské tenisky. Maličké plátenné topánočky pre bábätká som pomaľovala ornamentami, srdiečkami a kvietkami a pochválila som sa nimi na sociálnej sieti. Na moje veľké prekvapenie mali veľký úspech (úsmev). Začala som maľovať viac a viac, postupne som namaľovala aj tenisky pre dospelých a veľmi obľúbené boli aj ako set mamina a dieťatko. Ďaľšou vecou, ktorú som namaľovala, bola kabelka. Najprv jednoduchšie maľby, neskôr stále zložitejšie a väčšie. Dnes tvoria kabelky hlavné portfólio mojej tvorby a sú veľmi obľúbené. Maľujem aj na šaty, košele, sukne, tričká, prilby a najnovšie aj na drevo či nábytok.

Maľované kabelky.

Foto: archív Lenky Repiskej

Ako pri maľovaní technicky postupujete?
Pri maľovaní je veľmi dôležité vybrať vhodnú vec na maľbu. Nie každý povrch je vhodný a farby sa na ňom udržia. Napríklad pri kabelkách je dôležité, aby nebol povrch príliš hladký, lesklý a tiež, aby nebol veľmi pórovitý či hrboľatý. Takisto je to aj u textilných vecí či dreva. Povrch sa musí pred každou maľbou vyčistiť, odmastiť a následne sa nanášajú farby. Ja pri maľovaní nepoužívam žiadne šablóny ani pomôcky na maľbu. Všetky moje ornamenty sú maľované voľnou rukou a vo veľkej väčšine podľa vlastnej fantázie. Iba na želanie maľujem podľa želanej predlohy.

V súťaži ste uspeli s motívom na ženských a detských šatách. Pre koho boli tieto nádherné šaty určené?
Šaty som maľovala pre jednu veľmi milú rodinku. Sú moji stáli zákazníci a vždy, keď potrebujú nejaký originálny darček, obrátia sa na mňa a ja si to nesmierne cením (úsmev). Šaty si dala ušiť pani Katka pre seba a jej dve dcérky. Požiadavka bola, aby som ich namaľovala tak, aby spolu ladili. Maľovala som k nim aj pánske motýliky a kabelku v rovnakom štýle.

Víťazné šaty.

Foto: archív Lenky Repiskej

Keď prijímate objednávku, nechávajú klienti motív na vás, alebo si vyberajú už nejaký konkrétny?
Najradšej mám, keď nechajú všetko na mňa (úsmev). Veľmi rada tvorím a vymýšľam nové veci. Veľa zákazníkov mi povie, že všetky moje maľby sú krásne a nevedia si vybrať a radi nechajú maľbu na mňa. Ale sú samozrejme aj takí, ktorí si vyberú z mojej ponuky konkrétnu maľbu alebo si nechajú navrhnúť novú maľbu podľa svojich požiadaviek. Ktorúkoľvek maľbu spravím rada a s láskou a vždy sa snažím, aby každá jedna bola kúsok iná, jedinečná.

Na akom výrobku pracujete momentálne a pre koho je určený?
Momentálne som začala pracovať na krásnej dlhej hodvábnej sukni, ktorú plánujem zoriginálniť bohatou maľbou. Sukničku ponúknem na voľný predaj a snáď si aj v tomto čase, kedy sú nám zábavy a oslavy na čas odopreté, nájde svoju majiteľku. Takáto maľba je veľmi zdĺhavá a náročná na čas, takže popri jej realizácii maľujem aj pre zákazníkov, ruksaky, kabelky a v tomto čase aj rúška.

Kto je váš typický zákazník a o čo je najväčší záujem?
Mám veľmi široký záber zákazníkov za čo som nesmierne vďačná a ďakujem každému jednému, že svojou kúpou podporuje moju tvorbu. Väčšinou ale nakupujú samozrejme ženy, pretože najväčší záujem je o maľované kabelky. Väčšinou ich kupujem u rôznych dodávateľov, vždy vyberám podľa svojho vkusu a vhodnosti materiálu. Niektoré veci mi šijú iné šikovné ženy. Ale tiež maľujem aj na veci, ktoré mi zašlú zákazníci.

Ale mám aj veľa pánov - zákazníkov, ktorí radi nakupujú pre svoje manželky, maminy či svokry a tešia sa, že ich môžu potešiť niečím originálnym. Dosť často maľujem aj personalizované kúsky, na ktoré si nechávajú zákazníci namaľovať svoje iniciály, mená či venovania.

Ktoré svoje dielo považujete za najvydarenejšie, ak také je?
Ja som asi najväčší kritik svojej tvorby, som veľký detailista a vždy sa snažím namaľovať každú vec v prvom rade tak, aby sa páčila mne, aby som bola spokojná s tým, čo som vytvorila. Aj keď je to veľakrát na úkor môjho času či trpezlivosti. Ale iba takéto dielo môžem ponúknuť druhým a budem s tým spokojná. Ťažko povedať, ktoré je najvydarenejšie. Každé, či už veľké, alebo malé dielo, ktoré som vytvorila si vážim, som maľovala s láskou a do každého som dala kúsok seba.

Môžem ale povedať, ktoré bolo najzdĺhavejšie - obrovská maľovaná sukňa, ktorú som maľovala vyše dvoch týždňov v polohe na kolenách na zemi (úsmev). K nej som ešte namaľovala kabelku, pánske traky a motýlik pre krásny pár na ples. Aj keď som sa s tou sukňou veľa natrápila, bola to veľmi milá skúsenosť a s výsledkom som bola spokojná nielen ja, ale aj zákazníčka, takže super.

Dielo, ktorého výroba, trvala najdlhšie.

Foto: archív Lenky Repiskej

Kde najďalej sa dostal výrobok od vás?
Veľmi sa teším, že moja práca sa páči nielen u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí. Maľujem často pre milých ľudí do Čiech či Maďarska, no moje maľby už cestovali aj do Dánska, Holandska, Írska či Kanady.

Mali ste i nejakú kurióznu objednávku?
Kurióznu ani nie, ale napríklad prednedávnom som maľovala na pánsku pracovnú prilbu jednému kamarátovi, ktorý pracuje v zahraničí a aspoň takto chcel mať so sebou kúsok Slovenska a nášho folklóru.

Zladené do dokonalosti.

Foto: archív Lenky Repiskej

Akú máte odozvu na vašu prácu?
Chvalabohu, zatiaľ len dobrú, veľmi ma teší, že môžem robiť to, čo ma baví aj v tejto ťažkej dobe a že môžem svojimi maľbami ľuďom robiť radosť. Pozitívna spätná väzba je pre mňa ako odmena za moju prácu. Vždy ma nesmierne potešia správy spokojných zákazníkov a ich odporúčania na moju prácu či opakované objednávky. Veľmi si to vážim.

Chystáte nejaké novinky do budúcnosti?
Áno, chystám veľa noviniek, pracujem na viacerých spoluprácach so šikovnými ľuďmi, tak verím, že v tomto roku to vyjde a budem môcť ľudí potešiť mojimi novinkami.

Ako vám pomôže úspech v súťaži Čo dokáže mama?
Výhru v Čo dokáže mama si veľmi vážim, je to prvýkrát čo sa mi podarilo vyhrať. Určite mi pomôže v tom, že sa moja tvorba posunie k viacerým ľuďom a ďakujem za mediálny priestor, ktorý som dostala.

Nádhera.

Foto: archív Lenky Repiskej

Čakali ste, že by ste mohli uspieť alebo to bolo pre vás veľké prekvapenie?
Bolo to veľké prekvapenie. Vôbec som nečakala, že by som sa mohla umiestniť tak vysoko, v súťaži bolo veľa šikovných mamičiek s krásnymi výrobkami. A o to viac si vážim to, že som dostala toľko hlasov a že porota vybrala práve môj produkt.

Lenka Repiská o sebeMám manžela a dvoch synov. Starší Šimonko má osem rokov, mladší Adamko päť rokov. Bývame v Novej Bani, v domčeku, do ktorého sme sa presťahovali len pred rokom. Vyštudovala som bankovníctvo a regionálny rozvoj v Nitre a maľovaniu som sa začala venovať až počas druhej materskej dovolenky pred tromi rokmi. Maľovaniu sa venujem už naplno pod názvom Moje maľované.


Lenka Repiská s rodinou.

Foto: archív Lenky Repiskej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >