Vyplachovať ústa po čokoláde vodou? Vysvetľuje stomatologička

Patricia Poprocká, 1. apríla 2021 o 04:22

Veľká noc býva zaťažkávajúcou skúškou pre detské zúbky. Stalo sa zvykom (nie najšťastnejším) darovať deťom čokoládové vajíčka a iné veľkonočné figúrky. No kým obchodníci a výrobcovia cukrovín po sviatkoch rátajú zisky, mnohé deti zubné kazy.

Sladkosť by mala byť v jedálničku výnimkou, nie pravidlom.

Foto: shutterstock.com

Pre rodičov je väčšinou ťažké deťom odoprieť sladkosť, ktorú dostali ako darček za kupačku alebo len tak k Veľkej noci. Napokon, aj psychológovia odporúčajú dieťaťu už nebrať to, čo dostalo, radšej si rozmyslieť vopred, akú vec mu darujeme.

Čo teda robiť? Rodičia stále majú možnosť povedať nie a dieťaťu vysvetliť, čo robí vysoké množstvo cukru a iných prísad (najmä v tých menej kvalitných cukrovinkách) s detským organizmom a chrupom. Dá sa aj s dieťaťom dohodnúť na určitých obmedzeniach. Mnohé to dokážu pochopiť, najmä staršie.

Ak sa už sladkostiam nedá vyhnúť, detská stomatologička odporúča zjesť radšej viac naraz než celý deň po troškách. „Moja rada znie, ak sladkosti, tak viac naraz a nie celý deň po troškách. Nesmieme dovoliť cukru pôsobiť na zuby permanentne,“ vraví MUDr. Kristína Kardelis z kliniky Dr. Martin.

Zdôrazňuje, že podstatne zdravšou alternatívou sladkostí je ovocie. Aj to však obsahuje cukry a kyseliny, ktoré zubom škodia, preto zubná lekárka po oboch radí po ich konzumácii aspoň vypláchnuť ústnu dutinu čistou vodou. Pomôže to k tomu, aby sa kyseliny v ústach čo najviac zriedili.

Kristína Kardelis pripomína, že mliečne zuby sa kazia rýchlejšie než trvalé, pretože majú tenšiu sklovinu. „Baktérie v ústach cukor, ktorý zostal vo zvyškoch potravy na zuboch a medzi nimi, rozkladajú. Pritom produkujú kyseliny, ktoré rozleptávajú sklovinu a vzniká kaz. U mliečnych zubov môže byť aj relatívne malý kaz blízko zubného nervu a zub môže začať bolieť. Preto je veľmi dôležitá správna hygiena,“ vysvetľuje.

Pozor aj na slané

Že slané zubom neškodí? Kdeže! „Vo všetkých potravinách, a teda aj v slaných čipsoch či iných pochúťkach, sú cukry. Tieto pochutiny sa ľahko dostanú do medzizubných priestorov či zubných rýh, preto treba čisteniu aj po slaných potravinách venovať veľkú pozornosť. Najhoršie sú však sladkosti, ktoré sa na zuby lepia a je ťažké ich umyť. Napríklad také gumové medvedíky, turecký med, štolverky a podobne,“ vyratúva Kristína Kardelis.

Rovnako nevhodné sú sladené nápoje, ktoré obsahujú množstvo cukrov a kyselín. Ak ich dieťa pije počas celého dňa, svoj chrup vystavuje ich pôsobeniu dlhodobo. Podľa stomatologičky sú najhoršie na zubnú sklovinu citrónový a grepový džús a kolové nápoje.

Východisko je vcelku jednoduché. Deti aj dospelí by sa mali stravovať normálne. Sladkosť by mala byť výnimkou, nie pravidlom a určite by nemala nahrádzať riadne jedlá. Sladkým nápojom dať jednoducho stop a vždy zakončiť deň s čistými zubami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >