Všetko zlé je na niečo dobré. Šesť vecí, ktoré nás môže koronavírus naučiť

Patricia Poprocká, 18. marca 2020 o 04:22

Rada mudrcov, že ak nemôžeš vyriešiť problém, zmeň svoj pohľad naň, sa pri súčasnej pandémii koronavírusu veľmi zíde. Situácia je vážna, pribúda chorých a v zahraničí, žiaľ, i mŕtvych, ak však prepadneme strachu a úzkosti, nepomôžeme tým nikomu. Čo môžeme urobiť, je pozrieť sa na vec z inej stránky. Čo nám má celá situácia ukázať? Čo sa teraz môžeme naučiť?

Bez náhlenia v kuchyni. Jednou z výhod zastaveného života pre pandémiu koronavírusu je dostatok času pre najbližších.

Foto: shutterstock.com

Nech to znie akokoľvek, na všetkom zlom sú aj pozitívne stránky. Deti v tom majú jasno, tešia sa z prázdnin a z času, ktorý získali pre seba. Aké pozitíva môžu nájsť dospelí?

Čas na rodinu

Môžeme lamentovať nad tým, čo všetko pre pozatvárané obchody, kultúrne zariadenia či športoviská nemôžeme robiť, alebo popremýšľať, aké možnosti sa nám práve otvárajú. Jednou z nich je to, čo nám za bežných okolností najviac chýba – čas na rodinu. Domáca izolácia nám dáva veľký priestor porozprávať sa s deťmi, s ktorými sa inak počas rozlietaného pracovného týždňa vídame ráno a podvečer, nahliadnuť do ich vnútra, zahrať sa s nimi, ale aj robiť čokoľvek iné – od varenia až po premiestňovanie nábytku v byte. Skrátka byť ako rodina spolu. Tak si to vychutnajme.

Priestor na vylepšenie vzťahov

Psychológovia pripomínajú, že niektoré rodiny môžu mať problém vydržať v domácnosti, najmä ak neboli zvyknuté tráviť spolu veľa času. Aj tento problém sa dá ale vnímať ako príležitosť na vylepšenie vzťahov. Môžeme sa spolu rozprávať, počúvať, navzájom opätovne spoznávať, prípadne si pomáhať v tomto psychicky náročnom období. Nie je nikde napísané, že sa všetko zaobíde bez hádok, prioritou však nie je domácnosť bez nezhôd, ale fungujúci vzťah, a ten za hoci aj ostrejšiu výmenu názorov stojí.

Rozlišovať podstatné

Čo všetko z vecí, ktoré ste doteraz robili a pre pandémiu nemôžete, vám naozaj chýba? Rozvoz detí na krúžky, uponáhľané nákupy, stretnutia k poistkám, úverom, investíciám, kiná, divadlá, wellness, kozmetika, kávičky s kamarátkami, jazyková škola fitnescentrum...? V čase, keď toto všetko naozaj nemôžete, je dobré pozrieť sa na svoj život z odstupu a prehodnotiť, čo z toho bolo pre váš život naozaj nevyhnutné a čo s tým môžete urobiť. Ak zistíte, že vám chýbajú hodiny cudzieho jazyka, zrejme ho budete študovať aj sami doma, ak vám bude chýbať pohyb, rovnako doma si zacvičíte. Možno zistíte, že hodiny strávené behaním po nákupných centrách a následne na káve sa dajú využiť oveľa užitočnejšie, a že sa bez nových poistiek aj množstva komerčných služieb existujete rovnako pohodlne ako predtým. Možno toho objavíte ešte oveľa viac. Ktovie. Uvidíte.

Učiť sa novým veciam

Momentálne napríklad to, ako sa vyrábajú rúška, dezinfekcia na ruky, ako vymyslieť program pre rodinu, prípadne ako spolu celé hodiny fungovať. Tí, ktorí sa so svojimi deťmi teraz učia doma, si zrejme znovu pripomínajú dávne školské učivo. Učiť sa môžete aj ručným prácam, prakticky čomukoľvek, čo ste pre nedostatok času odkladali. A v prípade potreby aj tomu, ako nájsť nový pohľad na svet, na seba, na svoj život a priority.

Spomaliť

Život je dnes v niektorých oblastiach nieže spomalený, ale zastavený. Ostáva to len akceptovať a nájsť výhody. Napokon, luxus nikam sa neponáhľať nemá človek každý deň, aj keď samozrejme, uvítali by sme ho za iných okolností. Môžeme však na ne aspoň na chvíľu zabudnúť a bez náhlenia pripraviť s deťmi spoločne obed, prestrieť pekný stôl, pomaly jesť a následne si užiť všetky vymoženosti slow parentingu (pomalého rodičovstva). To hovorí o tom, že rodičovstvo si treba užiť, nechať deťom priestor na samostatnosť a venovať im toľko pozornosti, koľko si žiadajú. Bez náhlenia.

Neriešiť malichernosti

Ak nejde o život, nejde o nič. V prípade koronavírusovej pandémie o život ide. A všetky ostatné veci idú bokom. Spomeňte si na to zakaždým, keď budete doma musieť riešiť prejavy ponorkovej choroby, ale aj keď niekto na vaše požiadavku nezareaguje podľa vašich momentálnych očakávaní. Vážte si, čo máte, a buďte za to vďační.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >