Spomaľte, prosím! Svetom sa šíri hnutie, ktoré odmieta dnešné zbesilé tempo. Pridáte sa?

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 9. júna 2019 o 05:00

Spomaľ, máš privysokú rýchlosť... Na čo upozorňovala v piesni pred 14 rokmi Katka Knechtová, je dnes celosvetový trend. Unavení večným náhlením a životom v strese ľudia zakladajú hnutia Slow, teda Spomaľ, ktoré sa týkajú rôznych oblastí – rodičovstva, pôrodu, jedla, módy, životného štýlu, práce a dokonca aj televízie. Čoraz viac naberajú na popularite aj u nás. Čo všetko je dnes už „slow“ a ako to dosiahnuť?

Spomaľte, prosím!

Foto: Shutterstock.com

Slow work (pomalá práca)

Svetová hospodárska kríza z roku 2008 veľmi zmenila podmienky na trhu práce. To, čo predtým robili traja ľudia, musel zrazu v čase krízy robiť jeden, pretože jeho kolegov prepustili. Dnes síce o žiadnej kríze ani nechyrovať a noviny plnia správy o hospodárskych úspechoch, ale množstvo práce sa nezmenšilo. Zvykli sme si robiť veľký objem práce v rekordne krátkom čase. Že tým trpí kvalita je jasné, rovnako je samozrejmé, že zamestnanci sa v takom šialenom pracovnom tempe nemôžu cítiť dobre. Vzrastá chorobnosť, psychické poruchy, vyčerpanosť, nervozita. Čo s tým, keď požiadavky zamestnávateľov sú veľké?

Čo môžete urobiť?
Má cenu zabojovať o lepšie pracovné podmienky. Skúsiť sa dohodnúť na menšom objeme práce alebo na predĺžení času, ktorý dostanete na jednotlivé úlohy. Utópia? Za pokus to stojí. Veď ešte pred pár rokmi bolo nemysliteľné, aby niekto zamestnancom ponúkal štvordňový pracovný týždeň. A dnes naň niektoré firmy už lákajú, aby si zabezpečili kvalitných a oddaných pracovníkov. V čase, keď si ľudia môžu medzi zamestnávateľmi vyberať, nemá žiadny zmysel zdrať sa v práci z kože.

Slow fashion (pomalá móda)

Podstatou pomalej módy je nekupovať si každé dva týždne mimoriadne lacný kúsok nekvalitného oblečenia, ktorý v nedôstojných podmienkach vyrobili deti z Kambodže alebo Vietnamu, a po pár mesiacoch ho vyhodiť ako nemoderný. Nehovoriac o ekologickej katastrofe, ktorú výroba rýchlej módy spôsobuje. Napríklad toxické farbivá, ktoré sa používajú pri výrobe odevov, sa uvoľňujú do vôd a potom do oceánov. Veľkým problémom je aj nadmerné používanie bavlny, ktorá je síce prírodnou textíliou, ale jej pestovanie si vyžaduje enormné množstvo vody a používanie jedovatých pesticídov. Dôsledkom je vyššie riziko sucha a zhoršená kvalita pôdy. K tomu ešte veľké množstvo textilného odpadu, ktoré častým kupovaním a častým vyhadzovaním lacnej módy vytvárame.

Čo s tým robiť?
Pomalú módu vytvárajú lokálni tvorcovia, ktorí dbajú na trvalo udržateľný prístup k prírode a ponúkajú kvalitné výrobky, ktoré môžete nosiť roky a stále budú vyzerať dobre. Sú síce drahšie, ale ekonomicky sa vzhľadom ku kvalite vyplatia. Ďalšou vynikajúcou možnosťou je nakupovať v second handoch. Nebojte sa nakupovať z druhej ruky, oblečenie ponúkané v sekáčoch sa často dováža zo západných krajín, kde sa všeobecne predávajú kvalitnejšie veci. Obnosená košeľa zo second handu tak v konečnom dôsledku môže vyzerať lepšie ako tá kupená včera v lacnom reťazci rýchlej módy.

Slow parenting (pomalé rodičovstvo)

Súčasné rodičovstvo je však všetko iné, len nie pomalé. Treba sa o dieťa stopercentne postarať, stopercentne ho kontrolovať, stopercentne ho rozvíjať. Výsledkom sú vyčerpaní rodičia a nespokojné deti. Takto to predsa nechcete. Uberte, spomaľte, uvoľnite sa. Hľadajte cesty, ako si rodičovstvo užiť, nie ho len prežiť.

Čo môžete urobiť?
Čo v rodičovstve robiť nemusíte, to rozhodne nerobte. Učte deti samostatnosti. Neslúžte im, naopak, nech ony trochu slúžia vám. Môžu variť, upratovať, robiť vám raňajky a tak ďalej. Obmedzte množstvo krúžkov, ktoré len spôsobujú časový stres a ukrajujú rodine zo spoločných chvíľ a veselých zážitkov. Budujte dobrý vzťah s deťmi, to je podstatnejšie ako úspechy v škole či v športovej alebo umeleckej činnosti.

Slow birth (pomalý pôrod)

Kto povedal, že tehotenstvo musí trvať 40 týždňov a potom treba pôrod vyvolávať? Prípadne že by už rodiaca žena mala mať pôrod čo najskôr za sebou? Trpezlivosť je základnou vlastnosťou pôrodníka, zvyknú s obľubou rozprávať aj viacerí slovenskí lekári, prax však vyzerá inak.
Vždy je takpovediac milión dôvodov, prečo treba príchod dieťatka na svet urýchliť, „pomôcť mu“. Od ohrozenia zdravia dieťaťa, ženy až po prozaickú vec, že na druhý deň má pán doktor kongres, prípadne ambulanciu mimo mesta.

Hnutie za pomalý pôrod vyznáva prirodzené procesy a vyzdvihuje individualitu každej bytosti. „Povzbudzujem ľudí, aby opäť vnímali prirodzený rytmus života a jeho zrodenia,“ približuje filozofiu dula a pôrodná asistentka Jacquie Munro. Už počas tehotenstva ženy veria svojmu telu a tak by tomu malo byť aj počas pôrodu. Slow Birth je o nerušenom procese, kedy je žene dopriaty dostatok času a pokoja na privedenie dieťaťa na svet. Kedy sa môže ponoriť do seba, vnímať, čo sa deje s ňou aj dieťaťom, sledovať, ako dieťa postupuje na svet vlastným tempom, bez akéhokoľvek nátlaku.

Čo môžete robiť?
Teória je jednoduchá: Učte sa od dieťaťa, nikam sa nenáhlite. Vnímajte seba a doprajte si, čo práve potrebujete a všetko príde samé. To je však u nás možné najmä pri domácom pôrode, pre ktorý sa rozhodne len minimum žien. Väčšina rodí v nemocniciach, kde, žiaľ, pôrod nemá vo svojich rukách. Už pri príchode mnohé ženy automaticky bez vysvetlenia či súhlasu dostávajú medikamenty a ich ďalšie predstavy o pôrode lekári často ignorujú s nepriestrelným argumentom: ide o bezpečnosť dieťaťa. Takže čo môžu ženy naozaj urobiť, ak nechcú rodiť doma, je v dostatočnom časovom predstihu sa pokúsiť o dohodu s personálom na priebehu pôrodu, napísať pôrodný plán (avšak bez záruky splnenia), prípadne ísť rodiť do blízkeho zahraničia.

Slow life (pomalý život)

Jednoducho spomaľte. Nemusíte zvládnuť dvesto vecí za deň, stačia štyri, ktoré si naozaj užijete. Je to o prioritách, ktoré si určíte, a ktoré vás budú napĺňať. Že sa to nedá, keďže musíte ráno vychystať deti do školy, musíte nakúpiť, oprať, navariť na druhý deň, musíte ísť do práce, musíte sa starať o rozvoj detí a voziť ich po krúžkoch, musíte ich potom skontrolovať, či sú pripravené do školy, musíte si nájsť čas aj pre seba, ísť sa prebehnúť, na kávu alebo aspoň početovať s kamoškou... Naozaj musíte? Čo z toho? Ak by ste mali vybrať spomínané štyri veci, vybrali by ste si. Dokonca aj keby ste si museli vybrať iba jednu. Tak si teda vyberte.

Slow life nie je o lenivosti, ničnerobení, vynechávaní aktivít. Slow life je o pátraní v sebe, oddelení podstatného od nepodstatného, a o rozvíjaní toho dôležitého, čo nám prináša radosť.

Čo môžete urobiť?
Odhoďte všetky „musím“ a skúmajte svoje vnútro. Skúste robiť, čo naozaj chcete a povinné práce skúste vykonávať spoločne s tými, na ktorých v tej hektike nezvyšuje čas. A zabudnite na vzory komercie a konzumu, ktoré vám diktujú, čo všetko by ste mali robiť a mať. Majte na pamäti, že nič nemusíte. Život je o inom.

Slow food (pomalé jedlo)

Opak fast foodov. Teda jedlo z pripravené z kvalitných surovín, na ktorého konzumáciu a vychutnanie má človek dosť času. V popredí by mali byť miestne produkty, najlepšie priamo domáce, od lokálnych farmárov a pestovateľov.

Aj v tomto prípade ide o reakciu na hektický a rýchly štýl života, keď neustály tlak na výkony a zisk človeku vnucuje myšlienku, že jedlo nie je dôležité, človeka zbytočne zdržiava. „My vám to uľahčíme, tu máte polotovary na akúkoľvek príležitosť, drinky, ktoré vás zasýtia a postavia na nohy, zdravie v tabletách...,“ nabádajú reklamy. Pritom zdravá a priemyselne neupravovaná strava je popri psychickej pohode jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich zdravie. Lenže globálnemu systému, ktorému ide o zisk, vyhovuje opak. Teda keď ľudia kupujú čo najviac lacno vyrobených produktov (vznikajú pracovné miesta, veľké obraty v obchodoch), žiaľ, aj keď majú zdravotné problémy (majú čo robiť lekári, ich školitelia, zamestnávatelia aj farmaceutické firmy).

Čo môžete urobiť?
Dbať na to, čo jete, čítať etikety na potravinách a neveriť lákavým reklamám o neodolateľnej chuti či zázračnom účinku tohto ktorého výrobku. Veriť sebe, vypestovať, čo sa dá a pri varení oprášiť staré jednoduché recepty. Ak na nič z toho nemáte čas, vyberte si aspoň zariadenie, ktoré svojim zákazníkom niečo z toho ponúka.

Zapnite si slow TV
Aj keď existuje nepochybne prospešnejšie trávenie voľného času než je vysedávanie pred televízorom, aj milovníci tohto výdobytku techniky sa rozhodli, že je čas na spomalenie. Takže je tu televízia, ktorá namiesto rýchlych seriálov či akčných scén ponúka pomalé, reálne plynutie života. Napríklad prenosy, ktoré sledujú dianie v skutočnom plynutí času, o živote zvierat, o dopravných prostriedkoch či ľudských aktivitách.

V nasledujúcom videu si môžete pozrieť vysielanie nórskeho slow kanálu, ktoré ukazuje sedemhodinovú cestu vlakom z Bergenu do Osla. Veľmi upokojujúce!





Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >