Vonku aj v zime! Zásady obliekania. Kedy ísť prvýkrát s novorodencom. Ako poznám, že je drobcovi zima

Gabriela Bachárová, 13. januára 2021 o 05:00

Deti by mali vonku tráviť minimálne hodinu denne, a to aj v zimnom počasí. Ak sa správne oblečú, zimné radovánky si užijú naplno.

Deti obliekajte v zime vo vrstvách.

Foto: Shutterstock.com

1. Ako obliecť deti von?

Každá rodina deti oblieka po svojom, univerzálny návod neexistuje. Niekde sa otužujú a obliekajú menej, inde skôr viac. Záleží, čo komu vyhovuje, hoci samozrejme vždy je dobré sa aspoň trochu vystaviť chladu a posilňovať tak svoju obranyschopnosť. Pri obliekaní detí do zimy jednoznačne platí, že lepších je viac tenších vrstiev, ktoré môžete prípadne odložiť, ak by dieťaťu bolo teplo - čo sa pravdepodobne stane, veď drobci sa stále hýbu, behajú, poskakujú. Potiť sa v huňatých svetroch? Pre deti je len máločo nepríjemnejšie.

Myslite na praktickú funkciu oblečenia. Ak sa dieťa bude váľať v snehu, ocení nepremokavé nohavice, otepľovačky a topánky (do snehu sú vhodné snehule, čo sú v podstate zateplené gumené topánky). Na odvádzanie potu od tela poslúžia funkčné výrobky. Ak sa chystáte von na dlhšiu dobu, môžete do zásoby vziať náhradné ponožky (ideálne vlnené), pančuchy či rukavice.

2. Kedy ísť prvýkrát s novorodencom?

Ak sa vám v týchto dňoch narodilo bábätko, určite premýšľate, kedy s ním ísť prvýkrát von. Záleží samozrejme na jeho zdravotnom stave. Ak je novorodeniatko v úplnom poriadku, môžete ísť na kratšiu vychádzku už po pár dňoch po narodení, orientačne sa odporúča asi po týždni. Už predtým ho však môžete na kratšiu dobu priložiť k otvorenému oknu či balkónovým dverám.

3. Ako obliecť maličké dieťa?

U celkom malých detí sa môžete riadiť radou, že bábätko má mať o jednu vrstvu oblečenia viac ako ten, kto s ním ide von. Možno postupovať napríklad takto: na telíčko oblečte dieťaťu bavlnenú bielizeň, tričko a svetrík. Na to navlečte bundu. Ak máte dieťa v kočiari, prikryte ho dekou a vložte do fusaka. Veľmi dôležitá je dostatočne teplá čapička, pretože novorodenec ešte nemá vyvinutú termoreguláciu a cez hlavičku by mu mohlo unikať teplo. Kontrolujte, či nedochádza k prehriatiu alebo naopak, či nie je bábätku zima.

4. Do akej teploty?

S celkom maličkými deťmi sa odporúča ísť von do mínus piatich stupňov. Okrem teploty si všímajte i smogovú situáciu. Ak je stupeň znečistenia vysoký, zostaňte radšej doma, novorodenec nepotrebuje dýchať nečistoty v ovzduší. Samozrejmosťou je vyhýbať sa ľudom, ktorí by sa chceli na bábätko pozrieť, prípadne sa ho dotknúť. Zvlášť v dnešnej dobe je to veľmi nebezpečné.

U starších detí môžete von orientačne do mínus 10 stupňov, ale záleží samozrejme na tom, kto čo vydrží. Pozor na možné zdravotné následky. Holomráz s teplotami pod mínus 10 stupňov Celzia alebo kombinácia mrazu a silného vetra môžu viesť ku vzniku omrzlín alebo podráždiť dýchacie cesty.

5. Ako spoznám, že je potomkovi zima?

Niekedy je jasné, že je dieťaťu zima, trasie sa, odmieta pokračovať v ceste, väčšie už samo povie, že ho niečo trápi. Inak je to s menšími deťmi. Neodporúča sa riadiť sa podľa ručičiek, tváre či nosa, pretože tie sú v chladnom počasí prirodzene menej prekrvené, a teda chladnejšie. Telo totiž reaguje na chladový podnet zúžením ciev a spomalením toku krvi. Lepšie je dotknúť sa záhlavia. Ak sú ručičky studené, ale záhlavie teplé, nemusíte sa báť, že by dieťaťu bola zima. Záhlavie tiež ukáže, či sa dieťa neprehrieva. Ak je spotené, jednu vrstvu oblečenia radšej uberte. Prehriatie spôsobuje teplotnú nepohodu, dráždi pokožku, prispieva ku vzniku vyrážky (potničky) či nachladnutia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >