Veľká neznáma: Môže návrat detí do škôl spôsobiť výrazný nárast epidémie?

Gabriela Bachárová, 8. mája 2020 o 04:47

Veľa rodičov už túži poslať potomkov do školy, aby zasa mohli vidieť svojich kamarátov a vzdelávať sa ako predtým. Sami tiež potrebujú do práce, pretože žiť z ošetrovného nie je bohviečo. V júni by sa možno mohli otvoriť školské zariadenia pre menšie deti, a tak vyvstáva logická otázka: Ako návrat detí do škôl ovplyvní slovenské štatistiky koronavírusu?

Ak sa školy otvoria, nepôjde to bez hygienických opatrení. Takéto obrázky by sme vídať nemali. Odstup a rúška budú zrejme nutnosťou.

Foto: Shutterstock.com

Minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že deti by sa mali do vzdelávacích zariadení vracať postupne, najskôr škôlkari a školáci na prvom stupni spolu s piatkami. Až potom by sa mohlo uvažovať o tom, či je možné vyučovanie rozšíriť aj na staršie deti.

V súčasnosti sa diskutuje, koľko žiakov by malo byť v jednej skupine a ako by vyučovanie mohlo vyzerať. „Musíme vyriešiť jedálne, školské kluby, ale aj to, ako budú rodičia vstupovať do škôl. Je tam množstvo malých problémov, s ktorými sa určite popasujeme a nejakým spôsobom to zvládneme,“ konštatoval minister.

Rovnako ako nevieme, kedy presne a v akom režime sa školy otvoria, nie je známe ani to, čo by návrat detí do školských zariadení urobil s priebehom epidémie na Slovensku. Je možné, že by mohol výrazne vzrásť počet nakazených. A možno by sa nestalo vôbec nič.

Vedci ešte neboli schopní nájsť uspokojivú odpoveď na otázku, do akej miery sú deti bezpríznakoví prenášači choroby. Testy premorenosti populácie, ktoré už absolvovali niektoré krajiny, ukázali, že približne 40 percent infikovaných ľudí nemá žiadne alebo len veľmi malé príznaky. Aké percento z nich tvoria deti, to sa nevie. Svetová zdravotnícka organizácia ale považuje za mylné predpoklady, že deti infekciu dostať prakticky nemôžu a keď sa už náhodou nakazia, nešíria ju ďalej. „Názor, že COVID-19 postihuje len starších ľudí, je v skutočnosti nesprávny,“ uviedol napríklad šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge.

Svetom však obletela správa o deväťročnom francúzskom chlapcovi, ktorý sa nakazil koronavírusom, ale zo 172 ľudí, s ktorými sa stretol, neohrozil vôbec nikoho. Ani spolužiakov a súrodencov. Chlapcovi, ktorý mal len mierne príznaky, v krvi zistili len veľmi malú nálož vírusu, práve preto neroznášal nákazu ďalej. Je možné, že práve nízke hladiny vírusu u detí chránia ich okolie pred infikovaním. „Deti možno nie sú dôležitým zdrojom prenosu nového vírisu,“ uvádza článok zverejnený v časopise Clinical Infectious Diseaes.

Že zatvorenie školských zariadení malo len malý vplyv na šírenie koronavírusu (a rovnako by to mohlo byť v prípade ich otvorenia), zistila vo svojej štúdii britská University College London. Jej autori skúmali dáta z už prebehnutých koronavírusových epidémií, ako bol napríklad SARS z roku 2003. Ďalší, tentokrát čínsky zdroj však uvádza, že hoci má dieťa v porovnaní s dospelými len tridsaťpercentné riziko, že sa nakazí, pomohlo zavretie škôl zbrzdiť pandémiu až o polovicu. Vedecké závery si teda protirečia a s istotou možno povedať len to, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne relevantné závery. Otvorenie škôl je tak do veľkej miery stávka na neistotu.

Európske krajiny už školy postupne otvárajú

V každom prípade však školy začínajú otvárať už viaceré krajiny, medzi nimi napríklad Nórsko, Dánsko, Rakúsko, Francúzsko či Holandsko. V Česku sa už v pondelok 11. mája otvoria brány škôl pre deviatakov a maturantov, aby sa mohli pripravovať na prijímačky a maturity. Nepôjde však o klasickú školu, ale skôr o dobrovoľné konzultácie.

Žiaci prvého stupňa sa vrátia do škôl 25. mája, ale nebude to povinné. Ak má rodič strach z nákazy alebo niekto z rodiny patrí k rizikovým skupinám, do vyučovania sa dieťa nebude musieť zapojiť. V lavici budú české deti musieť sedieť po jednom, s dostatočným odstupom od ostatných. Učiteľ sám rozhodne o používaní rúšok. Ak ich aj deti nebudú musieť mať pri vyučovaní, nasadia si ich, keď pôjdu na toaletu alebo sa budú zdržiavať na školských chodbách.

V jednej triede bude môcť byť maximálne 15 detí. Uvažuje sa, že by mohli fungovať aj školské jedálne. Družiny, ako ich poznáme, nebudú, ale deti zostanú vo svojej skupine aj popoludní, po vyučovaní, len sa pri nich vymení dozor. Na Slovensku sa maturity tento rok zrušili, v susednom Česku ale prebehnú rovnako ako prijímacie skúšky na stredné školy, oznámil tamojší minister školstva. Žiaci druhého stupňa a stredoškoláci sa však v Česku do letných prázdnin masovo do škôl nevrátia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >