Vedia veľa, veľa majú, a predsa im veľa chýba. Temná stránka dnešných mladých, generácie Z

ahojmama, 17. júna 2024 o 06:23

Nevedia si predstaviť svet bez sociálnych sietí, chcú mať všetko hneď, sú zavalení informáciami, technicky zdatní a – málo šťastní. Reč je o dnešných mladých, ktorým sa hovorí generácia Z.

Mladí, šikovní, múdri a predsa málo šťastní.

Foto: shutterstock.com

Generácia Z, známa aj ako zoomeri, zahŕňa deti narodené medzi rokmi 1997 až 2012, vyrastajú v digitálnej dobe, nepoznajú svet bez internetu či sociálnych sietí, čo sa odráža aj na ich vnímaní sveta. Výsledok? Trpia osamelosťou, úzkosťou a depresiami. Do akej miery za to môžu práve digitálne technológie?

Okamžité odmeny

Podľa lekárky Kathy Kochovej, digitálne deti majú tendenciu očakávať okamžité odmeny, ako je to pri hraní online hier. Tento fenomén znižuje ich trpezlivosť a odolnosť voči reálnemu svetu, kde odmeny neprichádzajú okamžite.

Nával informácií

Ďalším faktorom, ktorý vplýva z digitálneho „žitia“, je neobmedzený prístup k informáciám, čo mení vývoj mladých a vnímanie sveta. „Táto generácia nevie, aký je život bez internetu a sociálnych sietí,“ hovorí psychológ Mojmír Trebuňák. Deti sú vystavené neustálemu prúdu informácií, čo môže viesť k preťaženiu a zmätku v ich myslení. To komplikuje ich vzdelávanie a výchovu.

Z radosti do závislosti a depresie

Internet a sociálne siete ponúkajú mladým rýchle uspokojenie prostredníctvom lajkov a zdieľaní, čo vedie k zvýšenej produkcii dopamínu v ich mozgu. Tento dopamínový náraz" však môže spôsobovať závislosť na online svete, od ktorého je už krôčik k úzkosti a depresii. Podľa štúdie Národného inštitútu duševného zdravia z roku 2021 trpí v USA úzkostnou poruchou 36,9 % ľudí vo veku 18 až 25 rokov a závažnou depresívnou poruchou 16,2 %.

Strach zo zlyhania

Všetko je online, a predsa sme osamelí. Mladí prežívajú stres spôsobený tlakom na akademický a profesijný úspech, ako aj obavami o budúcnosť. Psychológovia upozorňujú na paradox osamelosti – napriek neustálemu online prepojeniu sa mnohí cítia osamelí, pretože virtuálne interakcie nedokážu nahradiť osobné kontakty. 

Prispôsobiví a tvoriví

Vďaka, či napriek vyššie uvedenému sú dnešní mladí veľmi flexibilní, šikovní a tvoriví. Majú vysokú schopnosť učiť sa, rýchlo prispôsobovať pracovným prostrediam a inovatívnym procesom, majú environmentálne cítenie a empatické myslenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >