Čisté zuby sú v tehotenstve mimoriadne dôležité

pt, 18. mája 2019 o 06:06

Tehotenstvo je pre zuby veľká záťaž. Hormonálne zmeny zvyšujú riziko ochorenia ďasien aj vzniku zubného kazu. Dôkladné vyčistenie zubov komplikujú mnohým tehotenské nevoľnosti. Sú ženy, ktoré dokonca v prvých týždňoch tehotenstva ani neznesú kefku v ústach. Napriek tomu odborníci radia – premôžte sa. Váš zdravý chrup je dôležitý aj pre bábätko.

Bežná vec ako čistenie zubov je v tehotenstve niekedy celkom slušná fuška.

Foto: shutterstock.com

Infekcie v ústnej dutine môžu totiž spôsobiť v krajnom prípade napríklad až predčasný pôrod. A to keď sa škodlivé baktérie dostanú cez placentu k bábätku. Odhaduje sa, že za polovicou predčasných pôrodov stoja práve infekcie.

Neraz sa to začína práve v ústach, kde preto treba dbať o čistotu. Zvýšené hladiny estrogénu a progesterónu môžu viesť k zvýšenému množstvu parodontálnych baktérií, ktoré tam spôsobujú infekcie, najmä ďasien.

Najohrozenejšie ďasná sú v tehotenstve najmä medzi druhým a ôsmym mesiacom. Vzhľadom na spomínané zmeny hladiny hormónov sú oveľa citlivejšie voči škodlivému plaku, teda zmesi baktérií, ktoré sa usádzajú na povrchu zubov. Ak sa ten dostatočne neodstraňuje, teda ak sa zuby poriadne nečistia, môže to prejsť až do zápalu ďasien, gingivitídy. Tá sa prejavuje opuchom, začervenaním či krvácaním ďasien. Cez defekty ďasien sa potom baktérie môžu dostať do krvného riečišťa a do celého tela.

Zápal ďasien postihuje zhruba tri štvrtiny tehotných žien, a čo je horšie, môže prerásť do parodontitídy, čo je už trvalé poškodenie ďasien, na konci ktorého je vypadnutie zubov.

Čistenie zubov je teda dôležité, odporúča sa dvakrát denne – ráno a pred spaním. Kefku treba meniť, aspoň raz za tri mesiace, odporúča sa mäkká s čo najväčším počtom štetín, zastrihnutými všetky rovno. Ženy, ktoré trpia nevoľnosťami, by mali vydržať čistiť si zuby aspoň dve minúty. Samozrejme, na dôkladné vyčistenie zubov treba viac času. Tehotenstvo je však naozaj iný stav.
Vedeli ste?
Zubný kaz môže od matky dostať aj bábätko. Ak má ona pokazený zub a bozkáva svoje dieťa, tak sa baktéria spôsobujúca zubný kaz veľmi ľahko prenesie naňho. Rovnako to môže byť aj keď olíže lyžičku, ktorú potom dá dieťaťu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >