Anémiou môžu trpieť aj deti. Ak sú unavené alebo sa im zle dýcha, žiadajte vyšetrenie

Gabriela Bachárová, 24. júla 2022 o 04:45

Silná menštruácia u dospievajúcich dievčat. Nadmerný príjem kravského mlieka u malých detí do dvoch rokov. Alebo ochorenia tráviaceho traktu, ako je celiakia. To sú len niektoré z príčin, prečo aj deti môžu trpieť anémiou.

Červené krvinky.

Foto: Shutterstock.com

Červené krvinky (erytrocyty) majú tvar disku a ich úlohou je prenášať kyslík do všetkých orgánov a tkanív tela. Anémia nastáva, keď je počet zdravých červených krviniek v tele príliš nízky. Najviac trpia anémiou dospelé ženy či ľudia s chronickými ochoreniami, avšak nevyhýba sa ani deťom.

Ako sa anémia diagnostikuje? Lekárka z ambulancie vnútorného lekárstva levickej nemocnice Nikoletta Ryazanová vysvetľuje, že červené krvinky obsahujú proteín bohatý na železo, ktorému hovoríme hemoglobín. V pľúcach sa viaže na kyslík, čo červeným krvinkám umožňuje dodávať tento životne dôležitý plyn do celého tela. Anémia sa zisťuje práve na základe množstva hemoglobínu v krvi. Existuje mnoho typov a príčin tohto zdravotného problému. Niektoré sú mierne a dajú sa ľahko liečiť, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť potencionálne vážne zdravotné komplikácie.

Najčastejšie príznaky anémie
- bledá koža, pery či nechtové lôžka
- únava, nervozita, podráždenosť
- dýchavičnosť, zrýchlený pulz, závraty
- nevýkonnosť, slabá kondícia
- nechutenstvo
- sklon k častým a dlhotrvajúcim infekciám
- u detí spomalený alebo nesprávny vývoj napríklad v motorike

Dva milióny krviniek za sekundu

„Červené krvinky sa tvoria v kostnej dreni a majú priemernú životnosť sto až 120 dní. V priemere kostná dreň vyprodukuje dva milióny červených krviniek každú sekundu, pričom približne rovnaký počet je odstránený z obehu. Približne jedno percento červených krviniek je odstránených z obehu a nahradených každý deň. Akýkoľvek proces, ktorý má negatívny vplyv na rovnováhu medzi tvorbou a deštrukciou červených krviniek, môže spôsobiť anémiu," uvádza lekárka v tlačovej správe levickej nemocnice.

Príčiny anémie sa vo všeobecnosti delia na tie, ktoré znižujú tvorbu červených krviniek, a tie, ktoré zvyšujú deštrukciu alebo stratu červených krviniek. Faktory, ktoré znižujú tvorbu červených krviniek, možno rozdeliť do dvoch kategórií a to získané a zdedené.

„Medzi získané faktory patria nedostatočný príjem živín dôležitých pre tvorbu červených krviniek, ako sú železo, vitamín B12 alebo folát (kyselina listová), ochorenie obličiek, niektoré typy rakoviny ako leukémia, lymfóm a mnohopočetný myelóm, autoimunitné ochorenia ako lupus, reumatoidná artritída, určité druhy infekcií ako HIV a tuberkulóza, hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy), zápalové ochorenia čriev. Niektoré typy genetických ochorení sú tiež spojené s poklesom produkcie červených krviniek,“ vysvetľuje lekárka.

K ďalším príčinám patria niektoré gastrointestinálne (týkajúce sa tráviaceho traktu) poruchy, ako sú Crohnova choroba alebo celiakia. Riziko vzniku anémie zvyšuje tiež tehotenstvo, menštruácia či vek viac ako 65 rokov.

Pristavme sa trochu pri železe. Tento minerál je životne dôležitý na tvorbu krvného farbiva hemoglobínu. Platí pritom, že príčina nedostatku železa v organizme netkvie len v tom, že ho neprijímame dosť v strave, ale často aj v tom, že železo organizmus jednoducho nie je schopný vstrebať, využiť. Tento problém sa môže objaviť u malých detí (asi do dvoch rokov), ak majú vo svojej strave nadbytok kravského mlieka. Anémia z nedostatku železa sa môže prejaviť aj u dospievajúcich dievčat so silnou menštruáciou, keď pri nej strácajú veľa krvi.

Deti dnes často trpia ochoreniami, ktoré majú vplyv na tráviaci trakt, napríklad celiakia alebo neznášanlivosť kravského mlieka. Dôsledkom týchto chorôb môže byť i krvácanie do čreva, ktoré síce nie zvyčajne výrazné, ale môže mať vplyv na stav červených krviniek. Ak je vaše dieťa unavenejšie ako zvyčajne, nechutí mu jesť alebo sa sťažuje, že sa mu horšie dýcha, žiadajte od lekára, aby mu vyšetril krvný obraz.

Ako sa anémia lieči

Liečba anémie závisí od toho, čo ju spôsobuje. Ak je príčinou nedostatočný prísun železa, vitamínu B12 alebo kyseliny listovej, v potrave možno zvýšiť ich príjem alebo staviť na doplnky výživy. V niektorých prípadoch, ak je anémia závažná, môžu lekári použiť lieky stimulujúce tvorbu červených krviniek v kostnej dreni. Ak dôjde k závažnému krvácaniu alebo sú hladiny hemoglobínu veľmi nízke, pristupuje sa podľa situácie k transfúzii krvi.

Je to normálne
Takzvaná fyziologická anémia sa u niektorých detí objavuje okolo tretieho mesiaca života. Príčinou je ešte nerozbehnutá tvorba červených krviniek, ale už rozpadnuté krvinky z obdobia, keď bolo dieťatko v bruško. Tento typ anémie nie je väčšinou potrebné nijako riešiť. Viac ňou trpia predčasniatka.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >