V detskej nemocnici na Kramároch budú pôsobiť dobrovoľníci, pomôžu s orientáciou a zmiernia stres z neznámeho

TASR, gb, 22. septembra 2021 o 04:00

Pri orientácii v priestore pomôžu dobrovoľníci či zreteľnejšie smerovníky. Súčasťou nového informačného systému bude napríklad vodorovné značenie na podlahách nemocnice.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Foto: Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Zorientovať sa v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave bude pre rodičov a ich deti jednoduchšie. NÚDCH spúšťa projekt manažovania pacientov pri príchode do nemocnice.

Cieľom projektu je uľahčiť rodičom a deťom prvý kontakt s najväčšou detskou nemocnicou na Slovensku a pomôcť odbúrať prvotný stres z neznáma. „Prvým bodom je vítanie pacienta a usmerňovanie v rámci nemocnice. Zámerom je upokojiť rodičov a nasmerovať ich, aby mali pocit, že od začiatku sa im niekto venuje," priblížil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Druhým bodom projektu je vybudovanie informačného systému v rámci nemocnice, ktorého súčasťou bude napríklad vodorovné značenie na podlahách nemocnice. Posledným bodom projektu je digitalizácia a vytvorenie aplikácie, ktorá podľa riaditeľa umožní pacientom objednávať sa na vyšetrenia a hospitalizácie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský považuje projekt za konkrétny krok, ako pomôcť detskému pacientovi. „Prispeje to k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, a to najmä z psychologického hľadiska," zhodnotil minister.

V nemocnici budú pomáhať desiatky dobrovoľníkov z radov študentov Lekárskych fakúlt Univerzity Komenského a Slovenskej zdravotníckej univerzity. „Projekt našich študentov naučí empatii, čo je najdôležitejšia vlastnosť lekára, pomôže im vcítiť sa do rodičov, ktorí majú strach o dieťa," ocenil projekt dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Juraj Šteňo.

,,Vieme, že prvotný kontakt s nemocnicou, kde rodičia prichádzajú do neznámeho prostredia s chorým dieťaťom, býva pre nich veľmi stresujúci. Cítia sa stratení a často sa nevedia zorientovať. Takáto pomoc pre rodičov a pacientov funguje aj v zahraničí a videl som, ako rodičom pomáha, keď ich niekto milo osloví a opýta sa, ako im môže pomôcť, odprevadí ich do ambulancie, na vyšetrenie alebo pri hospitalizácii na kliniku a pomôže s taškami. Študenti lekárskych fakúlt poznajú nemocnicu, k rodičom a pacientom pristupujú s empatiou a verím, že tento projekt bude pre všetkých prínosom,“ povedal Peter Bartoň.

Dobrovoľníci budú pomáhať mimo vyučovania, v rámci svojho voľného času. „Študenti dokážu pripraviť pacienta pre lekára, upokojiť ho, čo prispeje aj k tomu, že rodič bude lepšie vedieť vysvetliť lekárovi, čo je jeho dieťaťu," dodala Katarína Holečková z Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >