Užívajte jarné slnko, ale s mierou. Zdravé opálenie neexistuje, varujú odborníci

pt, 8. mája 2023 o 04:21

Slnečné dni sú tu, a hoci sa im všetci tešíme, lekári upozorňujú na opatrnosť pri nadmernom vystavovaní sa slnku. Aj keď je dôležitým a prirodzeným zdrojom vitamínu D, zdôrazňujú, že na jeho doplnenie stačí aj relatívne krátky pobyt.

Chráňte sa pred priamym slnkom, nielen pri mori, ale aj doma.

Foto: shutterstock

Nadmerný dlhodobý vplyv slnka na kožu zvyšuje riziko vzniku melanómu, čo je najagresívnejšia forma rakoviny kože. K tej dochádza, keď sa začnú nekontrolovane množiť melanocyty, teda bunky, ktoré produkujú pigment určujúci sfarbenie pokožky. Melanóm môže vzniknúť z už existujúceho materského znamienka, čo sa prejavuje zmenou tvaru, farby, veľkosti, prípadne jeho ohraničenia, ale tiež kdekoľvek na tele, dokonca pod nechtami, na dlaniach či na chodidlách alebo slizniciach.

Ak sa melanóm odhalí neskoro, má zlú prognózu. Pri včasnej diagnóze je možné ho vyliečiť chirurgicky, odstránením rizikového znamienka. Rakovina kože postihuje ľudí so všetkými typmi pleti, vo všeobecnosti však ľudia so svetlejším typom pleti čelia vyššiemu riziku vzniku. Ľuďom s tmavším typom pleti zas hrozí, že sa rakovina kože odhalí až v neskoršom štádiu, keď je prognóza horšia.

Ešte väčší pozor treba dávať u detí, lebo ich pokožka je jemnejšia a citlivejšia.

Ako sa chrániť:
Neopaľujte sa na priamom slnku. Vôbec. Nič také ako zdravé opálenie neexistuje. Osvojte si poznatok, že opálená pokožka je znakom poškodenia slnkom, nič iné.

Medzi 11:00 – 15:00 v lete sa vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu. Na doplnenie vitamínu D ľuďom so svetlou pokožkou stačí byť na slnku 10 až 20 minút bez ochranných prostriedkov pred 10. hodinou dopoludnia alebo popoludní po štvrtej. Ľuďom so svetlohnedou a tmavšou pokožkou postačí 10 – 20 minút bez ochranných prostriedkov pred 11. hodinou dopoludnia alebo popoludní po tretej, a to niekoľkokrát týždenne.

Ak idete na slnko, používajte krémy s ochranným faktorom proti UV žiareniu.

Noste ľahké priedušné oblečenie, pokrývku hlavy a kvalitné slnečné okuliare s UV ochranou.

Neopaľujte sa v soláriách.

Kontrolujte si pokožku, všímajte si zmeny vzhľadu kože a znamienok, najmä tmavú a škvrnitú farbu, nepravidelný tvar, neohraničené okraje, veľkosť znamienok. V prípade zmien navštívte lekára, ktorému je dobré raz ročne zájsť aj v rámci prevencie.

Ak plánujete dlhší pobyt v exteriéri, skontrolujte si UV index (intenzitu slnečného žiarenia) pre daný deň, ktorý vydáva Slovenský hydrometeorologický ústav a dodržte odporúčania. UV index sa vyjadruje na číselnej škále od 0 do 11+. Čím vyššia, tým väčšie je riziko poškodenia kože slnečným žiarením.
(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >