10 opatrení, ktoré vám zlepšia na jeseň imunitu. Čo jesť a ako relaxovať

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 16. septembra 2020 o 04:31

Podľa odborníkov nás čaká ťažká jeseň, poznačená koronavírusom i chrípkovou epidémiou. Čo môžeme robiť, aby sme ju dokázali najlepšie zvládnuť, je dbať o svoju imunitu. Prinášame vám 10 redakčných tipov, ako prirodzene podporiť svoje zdravie.

Na zdravie má vplyv všetko: ako sa stravujeme, ako premýšľame i čo robíme.

Foto: shutterstock.com

1. Pite nalačno vodu s citrónom

Niekto si nevie začiatok dňa predstaviť bez šálky čaju či kávy, samozrejme. Skúste k tomu pridať ešte pohár vody s citrónom. Bez cukru, v izbovej teplote, aby ju organizmus čo najľahšie spracoval. Preberie vás takmer rovnako ako káva a prospieva viac. Citrón obsahuje množstvo antioxidantov, prírodného vitamínu C, dôležitého pre imunitný systém, tiež draslík, vápnik, horčík či pektín. Pohár takejto vody zlepší trávenie i dodá energiu.

2. Obliekajte sa naľahko

Aj keď vás to už možno láka vytiahnuť zo skrine niektorý z obľúbených jesenných svetrov, čakajte tak dlho, ako je to možné. Po lete je organizmus „vyhriaty“ a ľahšie znáša chladnejšie podmienky. Zostaňte v krátkych tričkách a sukniach či nohaviciach čo možno najdlhšie. Ak sa vám už zdá príliš chladno, tak si dajte tričko s dlhým rukávom a nohy nechajte odhalené, znesú viac. A ešte jedna dôležitá vec – nevnucujte dlhé rukávy a teplé svetre deťom na základe vašich pocitov. Deti znášajú chlad lepšie, kým si nevypýtajú teplé oblečenie samé, nechajte ich. Neochorejú, nebojte, naopak.

3. Otužujte

Súvisí to trocha s obliekaním, ale nielen. Otužujte aj vodou – ak máte možnosť ísť si zaplávať do otvoreného bazéna alebo jazera, choďte, hoci len na chvíľu. Chladnejšia voda nie je prekážkou, napokon, v minulosti, keď bývali chladnejšie letá, sme sa na kúpaliskách bežne kúpavali aj v 20-stupňovej vode. Otužujte aj počas sprchovania sa – jednoducho ho vždy ukončite studenou vodou. Priaznivé účinky otužovania sme už spomínali v iných článkoch, pripomeňme aspoň jeden – silnejšia imunita, vďaka ktorej majú choroby spravidla krátky a nekomplikovaný priebeh.

4. Relaxujte

Nie nadarmo sa vraví, že dobre naladená myseľ je prinajmenšom polovica zdravia. Dbajte o svoju duševnú pohodu. Ak cítite, že potrebujete chvíľu pre seba, nebojte sa chvíľu nechať rodinu na starosti partnerovi alebo starým rodičom, niekedy aj hodinka denne dokáže urobiť zázraky. Robte to, z čoho máte radosť – či už je to prechádzka, čítanie, ničnerobenie alebo hoci i túlanie sa po obchodoch.

5. Spite pri otvorenom okne

Budete oddýchnutejší, zlepší sa vám metabolizmus a vďaka dostatočnému množstvu kyslíku sa ráno budete cítiť v lepšej nálade. Existujú výskumy, ktoré potvrdzujú, že spánok v chladnej miestnosti máý vyššiu kvalitu a pomáha metabolizmu. Ľudia, ktorí spia v chladnom prostredí, bývajú aj odolnejší voči stresu.

6. Dostatočný spánok

Už žiadne ponocovanie a na dostatočný spánok dbajte aj u detí. Vedeli ste, že nedostatok spánku v kombinácii so stresom vedie k zvýšenej produkcii stresového hormónu kortizolu, ktorý priamo poškodzuje imunitný systém? Nevyspanie tiež spôsobuje nedostatočnú reakciu takzvaných cytokínov, zvláštnych molekúl, ktoré v ľudskom organizme pomáhajú bojovať s infekciami.

7. Zbytočne sa nestresujte

Počty nakazených stúpajú, situácia nie je dobrá ani vo svete a nik nevie, čo nastane v novembri, decembri. Ocitli sme sa v situácii, ktorú nik z nás predtým nezažil. Pocity ohrozenia môžu byť naozaj veľké. Nesnažte sa ich potlačiť, to vedie k ešte väčšiemu nepokoju, naopak naplno si ich uvedomte a prijmite ich. Len tak sa s tiesnivými pocitmi dá niečo robiť. Každý má svoj vlastný spôsob, ako so stresom bojovať. Veľmi účinné sú meditácie, uvoľnenie celého tela, zatínanie a následné uvoľňovanie svalov. Upokojujúco pôsobí vedomé dýchanie ideálne do brucha. A dôležitá rada, prestaňte nadmerne hltať správy (stačí ráno a večer a len z obmedzených, overených zdrojov) a odpojte sa od facebookových debát, ktoré celkom jednoznačne spôsobujú hnev, obavy a stres.

8. Vsaďte na prírodné doplnky stravy

„Pri prevencii je vhodné imunitu stimulovať napríklad imunoglukánmi, čo sú obsahové polysacharidy niektorých húb ako hliva ustricová. Osvedčuje sa tiež užívanie extraktov z rastliny Echinacea purpurea, ktorá priamo stimuluje imunitu. Nesmie sa však užívať dlhšie ako 14 dní, inak má opačný účinok," vraví praktický lekár pre dospelých Kristián Bucsay z Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Obdobne sa podľa jeho slov môže aplikovať extrakt z muškátu Pelargonium sidoides. Diskutuje sa tiež o priaznivých účinkoch extraktov z bazy čiernej, ktorá preukázateľne bráni množeniu vírusov.

9. Posilnite imunitu jedlom

V dobe pandémie je dôležité jesť potraviny bohaté na vitamíny C a D, ktoré priamo bojujú s vírusmi. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, snažte sa preto ešte pochytať čo najviac slnečných lúčov. Ďalej konzumujte rybaciu pečeň, rastlinný a rybí olej, sleďa, makrelu, sardinky, pstruha, lososa, tuniaka, kvasnice, syr, mlieko či vajcia.

Vitamín C zasa nájdete vo všetkých citrusových plodoch, čučoriedkach, čiernych ríbezliach, cibuli, cesnaku, červenej a zelenej paprike, kapuste, karfiole, brokolici, žeruche, zemiakoch, kvasenej zelenine, šípkovom čaji, rakytníkovej šťave, jahodách, mangu, kiwi či naklíčených semenách.

Množeniu vírusov bráni aj minerál zinok. Nájdete ho v mäse, vo výrobkoch zo špaldy, v pohanke, semienkach, orechoch, strukovinách, celozrnných obilninách (vločky, hnedá ryža), špenáte. Silné protizápalové účinky má korenie kurkuma. Dobré je i pitie lipového čaju, ktoré zlepšujú proces potenia, základný spôsob boja organizmu proti infekcii.

Z prírodných liečiv je ďalej zaujímavý kvercetín, čo je jeden z najsilnejších a najrozšířenejších biologicky aktívnych flavonoidov nachádzajúcich sa v ovocí a zelenine. Nájdete ho v cesnaku, jablkách, čučoriedkach, fenikli či semienkach góji.

10. Začnite športovať

Ak ste doteraz nešportovali, začnite s rýchlejšou chôdzou, plávaním či ľahkým behom. Alebo si doma zacvičte niekoľko jednoduchých cvikov, určite máte nejaké v zásobe. Šport dáva do pohybu aj imunitný systém človeka, ktorý sa potom ľahšie vyrovnáva s možnou nákazou. Nevrhnite sa však v panike a obavách z koronavírusu na intenzívne športovanie, to by mohlo paradoxne uškodiť, náročná pohybová aktivita, hlavne bez predchádzajúceho tréningu, vedie k poklesu imunity.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >