Úrady povolili, rodičia už môžu za deťmi do nemocnice. Ako je to s návštevami dospelých?

Gabriela Bachárová, 12. mája 2020 o 04:31

Hoci sú návštevy v lôžkových zariadeniach kvôli pandémii nového typu koronavírusu zakázané, neznamená to, že svojho blízkeho, ktorý v nich musí ležať, nesmiete vôbec vidieť. Rodičia môžu sprevádzať potomka počas hospitalizácie i držať ho za ruku v posledných chvíľach jeho života, ak je vážne chorý.

Samé nezostanú, stačí len ústretovosť zdravotníckeho zariadenia.

Foto: Shutterstock.com

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil podmienky, za ktorých je možné byť s chorým dieťaťom i dospelým v nemocniciach: „Pre lôžkové zariadenia pre deti sú to nasledovné okolnosti: sprievod detského pacienta a návšteva dieťaťa v paliatívnej starostlivosti (poskytuje sa nevyliečiteľne chorým v poslednom štádiu ochorenia) príbuznými dieťaťa, vrátane iných detí žijúcich s rodičmi v spoločnej domácnosti." Mali by však byť bez príznakov dýchacej či brušnej infekcie.

Sprievod malých pacientov umožňuje aj najväčšia detská klinika na Slovensku. „V Národnom ústave detských chorôb naďalej platí zákaz návštev na všetkých pracoviskách nemocnice nariadený rozhodnutím Hlavného hygienika SR. Čo sa týka hospitalizácií, aj v tomto období za dodržania mimoriadne prísnych opatrení umožňujeme rodičom sprevádzať svoje dieťa. Ak je rodič prijatý počas hospitalizácie s dieťaťom, majú rovnaký režim pri mladších aj starších deťoch, to znamená, že rodič je počas celej hospitalizácie s dieťaťom," uviedla pre náš web hovorkyňa bratislavského ústavu Dana Kamenická.

„Pri akútnych hospitalizáciách pacienti aj sprevádzajúci rodičia (povolený je iba jeden sprievodca) prechádzajú veľmi dôslednou triážou – s lekárom vyplnia dotazník a ak sú suspektní (podozriví), na špeciálnom pracovisku ich otestujú na ochorenie COVID-19. Kým prídu výsledky, poskytujeme potrebnú zdravotnú starostlivosť. Ak je rodič pozitívny na ochorenie, nemôže svoje dieťa sprevádzať," vysvetlila hovorkyňa.

Veľa času žiaľ musia tráviť v nemocnici onkologicky choré deti, ani tie však v čase koronakrízy nezostávajú samé. „Na Klinike detskej hematológie a onkológie jeden rodič môže sprevádzať svoje dieťa počas hospitalizácie a týka sa to rovnako malých ako aj starších detí. Keďže sú to dlhodobé hospitalizácie, po čase sa môžu rodičia prestriedať. Musia však byť negatívni na COVID-19. Pri plánovaných hospitalizáciách ich vopred testujeme," vraví Dana Kamenická.

Rodičia môžu k novorodeniatkam

Rodičia nezostanú odrezaní ani od svojho novorodenca, ktorý musel zostať kvôli svojmu nepriaznivému zdravotnému stavu v nemocnici. Viaceré mamičky a oteckovia sa v poslednej dobe sťažovali, že k potomkovi nemajú žiadny prístup, vidia ho len cez fotografiu a do nemocnice mu iba môžu priniesť odstriekané materské mlieko. Písali sme o prípade Denisy, ktorej synček sa na svet predčasne vypýtal v polovici februára a dodnes je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Po pôrode bola mamička pri svojom bábätku často, nástup pandémie však spôsobil, že musela uvoľniť lôžko a odísť domov. Dieťa, ktoré ju veľmi potrebuje, tak nevidela už skoro dva mesiace...

„Ubiehajúce dni mi uberali zo síl a značne poznačili moje psychické zdravie. Dnes je už náš drobec v postieľke. Práve teraz prichádza to obdobie, kedy je čoraz viac a viac vnímavý a kedy by už mohol byť dojčený. Spolu je už jedenásť týždňov v nemocnici a z toho šesť týždňov sám. Naozaj je potrebné mať takéto opatrenia a odlúčiť matku od svojho dieťaťa?" pýtala sa žena. Situácia sa však našťastie mení.

„Pri návšteve novorodeneckých oddelení je potrebné minimalizovať návštevy na jednu až dve osoby, rodičov. Osoby by nemali rotovať, opakovane by mala navštevovať novorodenca tá istá osoba," vymenúva Úrad verejného zdravotníctva.

Novorodenecké oddelenia môžu posúdiť svoje kapacitné a hygienické možnosti a rodičov prijať aj na celodennú prítomnosť. „Na rodičov by sa nemalo pozerať ako na návštevy, akékoľvek rodičovské obmedzenia by mali byť prijímané len v čase významného rizika šírenia vírusu SARS-CoV-2. Od rodičov sa však vyžaduje prísne dodržiavanie stanovených podmienok," uvádza úrad. Zároveň je povolená jedna sprevádzajúca osoba pri pôrode a počas pobytu matky v nemocnici, ak splní stanovené podmienky.

Nemocnice môžu tiež povoliť výnimky zo zákazu návštev dospelých. Medzi ne patria návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia - je povolená návšteva súčasne dvoma blízkymi osobami, návšteva kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich, jedna osoba pre sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice, jedna osoba u pacienta s poruchami duševného zdravia, ako je demencia, porucha učenia alebo autizmus (ak by neprítomnosť spôsobila stavy úzkosti osoby), s psychickými ochoreniami podľa indikácie lekára v prípade, ak neprítomnosť osoby môže nepriaznivo vplývať na výsledky liečebného procesu a návšteva pacienta v umelom spánku.

„Do ústavného zdravotníckeho zariadenia vstupujú návštevy či sprievod cez označený vstup a sú triedení vo filtri, podmienkou realizácie návštevy, sprievodu je vopred dohodnuté povolenie na návštevu od zodpovednej osoby oddelenia s dohodnutím stanoveného času a protiepidemických opatrení. V prípade zistenia telesnej teploty nad 37,0 °C alebo iných príznakov akútneho respiračného ochorenia, napríklad kašeľ alebo dýchavičnosť, je potrebné bezodkladne opustiť zariadenie a ak je to potrebné, vyhľadať zdravotnú starostlivosť," dodáva Úrad verejného zdravotníctva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >