Niektoré nemocnice už dovoľujú otca pri pôrode. S rúškom, plášťom a vyplneným dotazníkom

Gabriela Bachárová, 24. apríla 2020 o 05:00

Tehotné ženy už nemusia v niektorých zdravotníckych zariadeniach rodiť samé, bez psychickej podpory partnera. Pôrodnice začali umožňovať prítomnosť otca pri pôrode, nemusia však vyhovieť každej žiadosti o sprievod, riešia to individuálne.

Otca pri pôrode už niekde umožňujú.

Foto: shutterstock.com

Už od začiatku bolo na rozhodnutí samotných pôrodníc, či umožnia, aby otec mohol byť prítomný pri narodení svojho potomka. Väčšina z nich to zakázala, niektoré zariadenia sa však teraz rozhodli, že svoje pôvodné zamietavé stanovisko zmenia.

„Po dôkladnom prehodnotení situácie a na základe odborných stanovísk je vo zvolenskej nemocnici opätovne prítomnosť otca či inej sprevádzajúcej osoby pri pôrode možná,“ povedala pre tlačovú agentúru TASR Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá má nemocnicu vo svojej správe.

Isté obmedzenia však platia stále: žena aj sprievod musia mať počas pôrodu na tvári rúška, čiapku, rukavice aj jednorazový plášť. Muž tiež musí dodržiavať pokyny zdravotníckeho personálu napríklad, čo sa týka pohybu na pôrodnej sále. Umožnenie sprievodu však nie je automatické, ale každá žiadosť sa posudzuje jednotlivo primárom či lekárom.

Zvolenská nemocnica umožnila otca pri pôrode, pretože si uvedomuje jeho dôležitosť. „Prítomnosť otca alebo blízkej osoby pozitívne ovplyvňuje prebiehajúci pôrod, znižuje úroveň stresu a vnímanie bolesti rodičkou, čo vedie k nižšej potrebe intervencií zo strany personálu pôrodnice a nižšej spotrebe analgetík,“ konštatovala Martina Pavlíková.

„Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach siete Agel platí prísny zákaz návštev na všetkých oddeleniach. Výnimku tvorí možná prítomnosť otca pri pôrode, ktorá je riešená individuálne,“ uviedla spoločnosť Agel už pred časom vo svojom vyhlásení. Firma na Slovensku prevádzkuje dvanásť zdravotníckych zariadení, medzi nimi napríklad nemocnice v Košiciach-Šaci, Komárne, Handlovej, Levoči či Krupine. Tehotné ženy by si preto mali zistiť, aká je situácia v konkrétnej pôrodnici, ktorú si na narodenie dieťaťa vybrali.

Žilina či Martin tiež dovolili

Otca pri pôrode dovolili aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina. „Umožňujeme prítomnosť jednej sprevádzajúcej osoby pri pôrode, ktorá žije s rodičkou v jednej domácnosti a pri príjme do pôrodnice vyplní s negatívnym výsledkom dotazníkové vyhlásenie," informovala pôrodnica. Dotazník sa pýta na to, či nemal otec cestovateľskú anamnézu, kontakt s osobou pozitívne testovanou na COVID-19, kontakt s osobami, ktoré by mohli byť nakazené, a príznaky choroby.

„Ide o bezpečnosť nás všetkých, ktorí sa snažíme poskytovať zdravotnú starostlivosť každému, kto ju potrebuje a veľmi radi by sme chceli aj naďalej na svet privádzať ďalšie krásne bábätká. Preto potrebujeme náš pôrodný tím držať v zdraví a bez nutnosti umiestnenia do karantény," apeluje nemocnica na otcov.

Žilinské zdravotnícke zariadenie vyžaduje podobne ako iné nemocnice, kde je prítomnosť otca pri narodení umožnená, dodržiavanie prísnych hygienických štandardov. „Otecko, ktorý je prítomný pri pôrode, musí mať zakúpený balíček k pôrodu, ktorý obsahuje jednorázový plášť pre otecka, jednorazovú košieľku pre mamičku, návleky, rúšku. Dá sa zakúpiť v lekárniach v areály nemocnice, ale najjednoduchší spôsob je priamo u nás na pôrodníci. Hodnota tohto balíčka je 10 eur," informuje nemocnica nastávajúcich rodičov.

So ženou môže otec do pôrodnice aj v martinskej Univerzitnej nemocnici. „Umožňujeme prítomnosť jednej sprevádzajúcej osoby pri pôrode, žijúcej v jednej domácnosti s rodičkou," uvádza zariadenie.

„Ak chcete mať manžela pri pôrode, kontaktujte svoju nemocnicu a spýtajte sa, či je umožnená prítomnosť otca na pôrodnej sále," odporúča mamičkám ministerstvo zdravotníctva. A ak aj zdravotnícke zariadenia otecka povolí, s návštevami po pôrode je to horšie, tie sú zakázané všade. S potomkom sa tak bude môcť potešiť až doma.

Negatívne následky

Zrušenie otcov pri pôrode vyvolalo vlnu kritiky. „Zákaz muža pri pôrode vedie aj k veľmi nepríjemným skúsenostiam, kedy sa porušujú práva žien pri pôrode, sú obmedzované napríklad v slobodnom výbere polohy a personál si na ne takpovediac viac dovolí. Dokonca sa zákaz muža pri pôrode zneužíva aj ako dôvod k tomu, aby po pôrode neprebehol neprerušovaný kontakt koža na kožu aspoň dve hodiny,“ povedala pred časom pre náš web Michaela Řezníčková, zakladateľka facebookovej skupiny Ambulantný pôrod na Slovensku a laktačná poradkyňa.

Dieťa tak podľa nej žene odnesú so zdôvodnením, že nie je dostatok personálu, aby tam s ňou a dieťaťom mohol niekto byť a strážil ich. „Tieto separačné praktiky potom narušujú vytvorenie vzťahu medzi matkou a dieťaťom a taktiež sťažujú štart dojčenia,“ varovala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >