Svoje predčasniatko nevidela kvôli pandémii už skoro dva mesiace, z nemocnice ju vyhodili

Gabriela Bachárová, 7. mája 2020 o 05:00

Denisin synček sa na svet predčasne vypýtal v polovici februára a dodnes je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Po pôrode bola mamička pri svojom bábätku často, nástup pandémie však spôsobil, že musela uvoľniť lôžko a odísť domov. Dieťa, ktoré ju veľmi potrebuje, tak nevidela už skoro dva mesiace...

Predčasne narodené deti potrebujú prítomnosť rodičov aj kvôli zlepšeniu svojho zdravotného stavu.

Foto: Shutterstock.com

„Po pôrode som sa snažila pri inkubátore tráviť toľko času, koľko bolo možné. Aj keď som syna nemohla zobrať do náruče, snažila som sa mu aspoň prihovárať, aby poznal môj hlas. Veľa sme si vybojovali a keď prišiel ten moment, že si ho budem môcť privinúť, nastala situácia, ktorá sužuje Slovensko ešte dnes," popísala mamička svoj príbeh na webe občianskeho združenia Ženské kruhy, ktoré sa snaží presadzovať práva žien v pôrodníctve.

Kvôli opatreniam a nutnosti zaistiť lôžka pre prípadných pacientov chorých na Covid-19 musela Denisa v polovici marca uvoľniť miesto na oddelení gynekológie a odísť domov. „Táto správa bola pre mňa zdrvujúca, pretože v tom období už náš syn dýchal sám, bez podpory. Bola by to otázka pár dní a ja by som si mohla svojho syna privinúť a klokankovať," spomína si.

Napriek naliehaniu poslalo vedenie oddelenia mamičky domov. Mali sa pobaliť a naposledy ešte navštíviť deti. „Odchod bol psychicky velmi vyčerpávajúci. Odchádzate preč od dieťaťa s pocitom, že ho ešte dlho neuvidíte. Bude ma ešte dieťa vnímať ako matku, ak sa stretneme po mesiaci? Nepretneme medzi nami to krásne puto ? Ako to zvládne sám v nemocnici?" pýtala sa Denisa.

Domov odišla s prázdnou náručou a s hlavou plnou otázok. „Ubiehajúce dni mi uberali zo síl a značne poznačili moje psychické zdravie. Dnes je už náš drobec v postieľke. Práve teraz prichádza to obdobie, kedy je čoraz viac a viac vnímavý a kedy by už mohol byť dojčený. Spolu je už jedenásť týždňov v nemocnici a z toho šesť týždňov sám. Naozaj je potrebné mať takéto opatrenia a odlúčiť matku od svojho dieťaťa?" nechápe Denisa.

Pusťte nás k našim deťom

Neziskové organizácie Ženské kruhy a prešovská Iniciatíva žien k lepšiemu pôrodu sa obrátili na politikov, úrady a nemocnice, aby riešili nehumánne oddelenie detí od rodičov a povolili im vzájomný kontakt. Dnes sa môžu rodičia iba raz denne telefonicky informovať na zdravotný stav dieťaťa a na oddelení odovzdať odsaté materské mlieko pre dieťa.

„Fotky, ktoré rodičom posiela zdravotnícky personál, sú slabou náhradou skutočného kontaktu a deťom blízkosť vzťahovej osoby nijako nenahrádzajú. Ženy, ktoré nás kontaktovali, sú psychicky zdrvené tým, že svoje deti už týždne nevideli a ešte ďalšie týždne neuvidia, pokiaľ sa tieto opatrenia nezmenia. Pýtajú sa nás, či sú takéto opatrenia nevyhnutné a aká je prax v zahraničí," píšu v otvorenom liste Zuzana Krišková a Miroslava Rašmanová zo Ženských kruhov a Daniela Barňáková z Iniciatívy žien k lepšiemu pôrodu. Ako upozorňujú, postupom úradov došlo k hrubému zásahu do povinností a práv rodičov aj do práv hospitalizovaných detí, čo je v rozpore so slovenskými zákonmi i medzinárodnými dohodami, ktoré naša krajina prijala.

„Zamedzenie ľudského kontaktu medzi rodičmi a deťmi vnímame ako nesmierne necitlivé až kruté opatrenie, so závažnými dopadmi na zdravie detí a psychické zdravie rodičov a celých rodín. U detí ide navyše o výrazný zásah do ich práva na zdravie. Separácia matky od dieťaťa, a špeciálne predčasne narodeného dieťaťa, prináša závažné zdravotné riziká: zvyšuje riziko úmrtia, predlžuje dobu hospitalizácie a zvyšuje chorobnosť predčasne narodených detí. Takéto nariadenie zároveň znemožňuje dojčenie, čo so sebou nesie riziká nedojčenia," varujú organizácie.

Oddelenie mláďat od ich matiek je jedným zo spôsobov, akými sa v laboratórnych podmienkach u zvierat umelo vytvára stresový faktor. Následne sa vedecky skúma negatívny vplyv stresu na vyvíjajúci sa mozog mláďat: „Ako je možné, že predčasne narodené deti sú pod zámienkou protiepidemických opatrení vystavované stresu, ktorého škodlivosť je vedecky preukázaná? Z vývinovej psychológie je známe, že matky a deti budú následky dlhotrvajúceho odlúčenia znášať celý život. Nielen vo fyzickej rovine, ale najmä v rovine psychického a emočného zdravia."

Charta práv hospitalizovaných detí hovorí o práve na prítomnosť rodičov alebo zákonného zástupcu a o jeho aktívnej účasti počas hospitalizácie: „Práva a povinnosti nemôže rodičom odňať inštitúcia, v ktorej je dieťaťu poskytovaná zdravotná starostlivosť, ale len súd, a aj to za prísne stanovených podmienok, do ktorých však súčasná situácia nepatrí."

Organizácie požadujú, aby sa vymyslel spôsob, ako znovu umožniť kontakt medzi deťmi a rodičmi. „Rovnako, ako sú v nemocniciach nastavené podmienky pre personál, ktorý nie je v zdravotníckom zariadení nepretržite, žiadame nastaviť podmienky aj pre zákonných zástupcov detí, aby im bolo umožnené napĺňať svoje povinnosti a práva stanovené zákonom. Každá matka alebo zákonný zástupca majú mať možnosť sprevádzať svoje dieťa počas hospitalizácie, a to nielen v perinatologických centrách, ale aj v detských nemocniciach. Žiadame, aby mali matky, respektíve zákonní zástupcovia, možnosť byť hospitalizovaní spolu so svojím dieťaťom v jeho bezprostrednej blízkosti," dodávajú.

Štátne orgány zatiaľ na výzvu nereagovali, ale veci sa možno už v blízkom čase pohnú lepším smerom. Apel na zabezpečenie kontaktu s rodičom adresovalo úradom aj občianskej združenie Malíček, ktoré sa stará o potreby predčasne narodených detí a ich rodičov. „Nesmierne nás potešila pozitívna reakcia predsedníčky neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti aj prezidenta Slovenskej pediatrickej spoločnosti. Veríme, že spoločne dokážeme aj v týchto neľahkých dňoch a týždňoch zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre predčasne narodených novorodencov a ich rodičov," uviedlo združenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >