Vyrobte si vlastný krém, s originálnou vôňou aj prísadami. Šetrný a účinný

pt, 8. marca 2019 o 14:57

Skúšali ste si vyrobiť vlastný krém? Je to veľmi zábavné a jednoduché. Najväčšou výhodou je, ako pri väčšine domácich výrobkov – slobodná voľba druhu a známe zloženie. V neposlednom rade je tu aj ekologické hľadisko, keď neprispievate k ničeniu pralesov a produkcii ďalších plastových obalov. Ako na to?

Váš domáci krém môže vyzerať podobne luxusne ako tento. Zloženie, konzistenciu, vôňu i obal si vyberáte sami.

Foto: shutterstock.com

Najprv sa treba rozhodnúť, aký krém chcete. Môže byť napríklad mandľový, nechtíkový, harmančekový, alebo s inou ľubovoľne zvolenou bylinkou.

Kto sa rozhodne pre bylinkový, musí rátať s dlhšou prípravou. Krok číslo 1 sú bylinky. Tie treba vylúhovať v oleji. V prípade nechtíkového krému reťazec Drogerie markt v rámci duálneho vzdelávania odporúča svojim študentov lúhovať päť hrstí sušených kvetov nechtíka štyri týždne v panenskom oleji. Môže byť slnečnicový, prípadne olivový.

Je však možné lúhovať aj čerstvé kvety, napríklad harmanček, myší chvost, levanduľu... Lúhovanie by malo prebiehať v teple, vtedy vzniká najkvalitnejší výťažok. Množstvo oleja je primerané množstvu byliniek – musia byť v ňom celé ponorené.

Komu sa nechce čakať, napokon, dnes chce mať každý všetko hneď, môže si vyrobiť namiesto bylinkového krému mandľový. A to tak, že použije mandľový olej, ktorý sa dá hotový kúpiť.

Kto preferuje bylinky, po uplynutí štyroch týždňov musí olej s vylúhovanými bylinkami prefiltrovať, cez husté sito alebo gázu, aby zostal bez zvyškov rastlín. Potom sa môže pristúpiť k samotnej výrobe.

Tá pozostáva z jedného úkonu: spojiť olej so včelím voskom. Oboje treba zohriať v hrnci vo vodnom kúpeli, pozor ale, aby nedošlo k vareniu. Na desať gramov vosku pripadá jedno deci oleja. Kto chce krém jemnejší, včelieho vosku môže dať i menej.

Hotový krém sa potom uskladní v sklenených fľaštičkách alebo téglikoch. Kto si želá intenzívnejšiu vôňu, do nádobky pred uzavretím môže pridať pár kvapiek éterického oleja podľa vlastného výberu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >