Váš domáci krém môže vyzerať podobne luxusne ako tento. Zloženie, konzistenciu, vôňu i obal si vyberáte sami.
Foto: shutterstock.comNajprv sa treba rozhodnúť, aký krém chcete. Môže byť napríklad mandľový, nechtíkový, harmančekový, alebo s inou ľubovoľne zvolenou bylinkou.
Kto sa rozhodne pre bylinkový, musí rátať s dlhšou prípravou. Krok číslo 1 sú bylinky. Tie treba vylúhovať v oleji. V prípade nechtíkového krému reťazec Drogerie markt v rámci duálneho vzdelávania odporúča svojim študentov lúhovať päť hrstí sušených kvetov nechtíka štyri týždne v panenskom oleji. Môže byť slnečnicový, prípadne olivový.
Je však možné lúhovať aj čerstvé kvety, napríklad harmanček, myší chvost, levanduľu... Lúhovanie by malo prebiehať v teple, vtedy vzniká najkvalitnejší výťažok. Množstvo oleja je primerané množstvu byliniek – musia byť v ňom celé ponorené.
Komu sa nechce čakať, napokon, dnes chce mať každý všetko hneď, môže si vyrobiť namiesto bylinkového krému mandľový. A to tak, že použije mandľový olej, ktorý sa dá hotový kúpiť.
Kto preferuje bylinky, po uplynutí štyroch týždňov musí olej s vylúhovanými bylinkami prefiltrovať, cez husté sito alebo gázu, aby zostal bez zvyškov rastlín. Potom sa môže pristúpiť k samotnej výrobe.
Tá pozostáva z jedného úkonu: spojiť olej so včelím voskom. Oboje treba zohriať v hrnci vo vodnom kúpeli, pozor ale, aby nedošlo k vareniu. Na desať gramov vosku pripadá jedno deci oleja. Kto chce krém jemnejší, včelieho vosku môže dať i menej.
Hotový krém sa potom uskladní v sklenených fľaštičkách alebo téglikoch. Kto si želá intenzívnejšiu vôňu, do nádobky pred uzavretím môže pridať pár kvapiek éterického oleja podľa vlastného výberu.