Trendy slovenských detí: Sladkosti každý deň a pohyb raz týždenne

pt, SITA, 27. februára 2020 o 04:58

Takmer pätina detí trpí obezitou či nadváhou. Z roka na rok sa menej hýbu a na kvalitu stravy príliš nedbajú. Žiaľ, nie je to celkom len v ich rukách, podiel na týchto návykoch má aj solventnosť ich rodičov. Lepšie sú na tom deti z bohatších rodín.

Málo pohybu a nezdravá strava spôsobuje, že obezitou či nadváhou trpí podľa prieskumu takmer pätina detí.

Foto: shutterstock.com

Čím má rodič vyššie vzdelanie a príjem, tým je vyšší predpoklad, že budú mať jeho deti lepšie stravovacie návyky. Konštatoval to vedúci Odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva Róbert Ochaba na včerajšej konferencii projektu Viem čo zjem.

Z prieskumu medzi rodičmi 8-11-ročných detí, ktorý bol v rámci tohto projektu vypracovaný, tiež vyplýva, že rodičia s nižším príjmom a vzdelaním žijú menej zdravo, a platí to aj na ich deti. Každý deň nezdravé jedlo konzumujú dve percentá detí, najčastejšie sú to práve deti rodičov s nižšími príjmami a vzdelaním.

Je to vcelku pochopiteľné – v obchodoch sú kvalitné bio výrobky výrazne drahšie, v akciách sú neraz trvanlivé polotovary s množstvom umelých prísad a konzervantov, prípadne tovary s končiacim dátumom spotreby.

Kvalitnejšie stravovať by sa dalo, keby ľudia kupovali základné suroviny a z nich si varili doma, na to však zasa mnohí pre dlhú pracovnú dobu nemajú čas. A niektorým sa jednoducho nechce, keď si to dokážu kúpiť. A na zloženie už nehľadia.

Čo sa týka pohybu, prieskum pre Viem čo zjem ukázal, že deti chudobnejších rodičov sa viac venujú pohybovým aktivitám mimo školy. Systematicky danému športu ale už nie, čo zas potvrdilo nedávne celoštátne Testovanie pohybových zručností žiakov. Podľa jeho výsledkov práve výška príjmu rodičov podmieňuje športovanie dieťaťa. Tréningy a súťaže stoja peniaze.

A hoci sa pohybovým aktivitám väčšina detí venuje jeden až dvakrát cez týždeň, frekvencia pohybu klesá. Len necelá pätina detí má pohybové mimoškolské aktivity každý deň, čo je o desať percent menej, ako v roku 2017.

Sladkosti každý deň jedáva skoro polovica detí

V dôsledku nedostatočného pohybu a nezdravej stravy trpí momentálne na Slovensku nadváhou či obezitou takmer pätina detí. Nadváhu majú hlavne deti zo západného Slovenska, výnimkou je Bratislava.

Tri hlavné faktory, ktoré majú vplyv na obezitu dieťaťa, sú: pohybové aktivity, pitie sladených nápojov a to, či dieťa obeduje v školskej jedálni. Deti s nadváhou sa menej často hýbu a obedujú častejšie v školských jedálňach.

A hoci sa už dlhší čas hovorí o škodlivosti sladkostí a sladených nápojov, trend sa mení len veľmi pomaly. Každý deň jedáva sladkosti 44 percent detí a takmer tretina (30 percent) ich má tri až štyrikrát do týždňa. Sladené nápoje pije stále štvrtina detí (24 percent ). Priaznivé je, že oproti roku 2017 stúpol počet detí, ktoré ich nepijú vôbec – z ôsmich percent na 15.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >