Toto sú najlepšie domáce recepty na kašeľ a nádchu. Zvíťazili v našej sútaži

gb, pt, 18. februára 2019 o 08:43

Toto sú víťazi našej súťaže o najlepšie domáce recepty na kašeľ a nádchu.

Bylinkový čaj a odpočinok, to pomáha.

Foto: Shutterstock.com

Výhercovia od nás získavajú balíček, v ktorom nájdu prípravky Sinulan Duo forte a Sinulan express forte na podporu dýchacích ciest.

Osvedčuje sa nám preplach nošteka

Mám dve dcérky vo veku tri a päť rokov. Vírusové respiračné choroby sa snažíme liečiť prírodnou cestou a dievčatám uľahčiť priebeh choroby. Pri nádche používame preplach nošteka konvičkou (morská soľ + prevarená voda). Manžel to naučil dcérku už ako štvorročnú. Až som sama zostala prekvapená, ako hravo to zvládla. Robíme preplachy aj pri sennej nádche, veľmi nám to pomáha.

Ďalej pri nádche ošúpem a prekrojím na polovice cesnak a cibuľu a na podnose uložím pred spánkom v blízkosti hlavičiek. Ráno je síce cítiť zápach v celom byte, spí sa nám však oveľa lepšie. Ďalšia vec, na ktorú nedám dopustiť, je namočiť plienky či uteráky do vody a pokvapkať pár kvapkami esenciálneho oleja eukalyptového alebo mätového a uložiť na radiátor alebo v lete niekde len tak prevesiť. Vyvýšit polohu hlávky, aj keď za normálnych okolností spávame na rovnom.

Na kašeľ používame cibuľový sirup: cibuľu nakrájam, prelejem medom a po odstátí pijeme po lyžičke. Tu je treba zdôrazniť, že sirup najlepšie podávať aj každú hodinu, aspoň zo začiatku. A na hrudníkovú časť natierame krémik (akýkoľvek), do ktorého kvapnem dve kvapky už spomenutého esenciálneho olejčeka. Prajem pevné zdravie.
Frederika Krakora

Naparte sa

Varte asi 25 minút kamilky s repíkom, musí byť sypaný. Potom sa dajte nad hrniec alebo misku a prehoďte cez seba tri bavlnené plienky. Dýchajte až do vychladnutia. Do rána máte po kašli aj nádche.
Katarína Racová

Nohy do vody so soľou

Nádcha a kašeľ trápia nielen dospelých, ale hlavne deti. Keď sa mi zdá, že sa to už blíži, do vedra dám teplú vodu, pridám soľ a syn sa posadí a močí si nohy. Celé telo sa mu prehreje, uvaríme čaj s medom a šup do postele.

Ak už má kašeľ, osvedčil sa nám cibuľový sirup. Cibuľu nakrájam na malé kúštiky a zasypem kryštálovým cukrom. Cibuľa pustí šťavu a túto pravidelne užívame. Aj keď to nie je príliš príjemná chuť, pomáha a aj deti i manžel sme si zvykli. Samozrejme zostáva starý známy recept našich starých mám: do vriacej vody nasypeme kamilky, prikryjeme sa uterákom a paríme sa. Aj to pomáha.
Janka Sláviková, Beluša

Pijeme bylinkové čaje

Môj recept na liečbu nádchy je pitie asi dvoch litrov teplého bylinkového čaju denne, na raňajky cesnak, na večeru cibuľa, pravidelné vyprázdňovanie dutín. Bylinky, ktoré pôsobia priaznivo pri nádche: baza čierna, materina dúška, skorocel, harmanček, mäta, podbeľ, lipa, slez, anýz, podľa vašej chuti a vhodnosti kombinácii byliniek navzájom.
Michaela Briššová, Martin

Tu je liek našich babičiek

Keď bolí hrdlo a máte chrípku, osvedčil sa starý liek cibuľový sirup. Pokrájať nadrobno jednu alebo podľa veľkosti dve cibule. Do pohára nasypať vrstvu pokrájanej cibule, zasypať kryštálovým cukrom alebo ešte lepšie medom, opäť vrstva cibule, cukor alebo med a tak postupovať, až minieme všetku cibuľu. Pohár prikryjeme a dáme postáť na teplé miesto, napríklad na radiátor. Po zhruba jednej hodinke sa vytvorí cibuľový sirup, ktorý po lyžičkách môžeme konzumovať. Po dobratí znovu posypať cukrom alebo medom a sirup sa nám opäť vytvorí. Recept je približne na jeden deň. Ďalší deň použijeme čerstvú cibuľu.
Dalibor Piška, Púchov







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >