10 vynikajúcich domácich receptov na kašeľ. Ktorý skúsite?

Gabriela Bachárová, 23. januára 2019 o 15:02

Majoránkový čaj, borovicový kúpeľ či mrkvový sirup? Vyskúšajte domáce recepty proti kašľu, ktoré prospejú deťom aj dospelým.

Na kašeľ pomôžu aj domáce recepty.

Foto: Shutterstock.com

Majoránkový čaj
Na uvoľnenie hlienov a ľahšie dýchanie je dobrý majoránkový čaj. Nechajte zovrieť asi pol litra vody, vypnite a do nádoby vsypte veľkú lyžicu majoránky. Lúhujte asi desať až pätnásť minút, preceďte. Môžete pridať med či citrón. Deťom podávajte jednu až dve šálky denne.

Skorocelový čaj
Ďalšou bylinkou, ktorá pomáha v boji proti dráždivému kašľu a často sa používa pri zápale priedušiek, je skorocel. Dve lyžice sušených listov skorocelu zalejte asi pol litrom horúcej vody a nechajte lúhovať desať minút. Deti môžu denne vypiť jednu až dve šálky.

Zmes čajov
Na čaj proti kašľu nemusíte použiť len jednu bylinku, ale vytvorte si vlastnú zmes. Okrem majoránky a skorocelu sú ďalej vhodné yzop, šalvia, mäta, slez, lipový kvet či baza čierna.

Borovicový kúpeľ
Hrsť ihličia z borovice varte asi desať minút v dvoch litroch vriacej vody. Potom pridajte do bežného kúpeľa. Borovica podporuje vykašliavanie hlienov. Odvar nemusíte použiť len do kúpeľa, ale možno ho i inhalovať.

Cibuľový obklad
Cibuľu nakrájajte, poduste na oleji, nechajte trochu vychladnúť, naneste na plienku či plátno, preložte na dve časti a priložte na hrudník. Nechajte pôsobiť, kým je cibuľa teplá. Cibuľa má antibakteriálne účinky a proti kašľu je skvelým pomocníkom.

Tvarohový obklad
Na suchý a dráždivý kašeľ, podporuje vykašliavanie. Tvaroh zohrejeme na panvičke, pridáme nastrúhaný či rozotretý cesnak (tri strúžiky) a zabalíme najlepšie asi do plienky. Hrudník natrieme bravčovou masťou a na ňu položíme obklad. Necháme pôsobiť asi hodinu. Je možné opakovať niekoľkokrát denne, ale vždy urobíme nový obklad.

Zemiakový zábal
Brambory uvarte v šupke a ešte teplé ich položte na utierku, kus plátna či plienku, preložte na dve časti a priložte na hrudník. Nechajte pôsobiť aspoň dvadsať minút, kým zemiaky nevychladnú. Zemiakový zábal zmierňuje dráždivý kašeľ a upokojuje dýchacie cesty.

Mrkvový sirup
Mrkvový sirup uvoľňuje hlieny. Budete potrebovať pol kilogramu mrkvy, ktorú umyjete a nakrájate na malé kocky. Varte, pridajte trošku rastlinného oleje a prisypte lyžicu jemne nasekaného či nastrúhaného zázvoru. Keď mrkva zmäkne, preceďte ju spolu so zázvorom. Rozmixujte dohladka a keď už zmes nie je horúca, pridajte tri lyžice medu. Hotovo! Dieťaťu podávajte tri veľké lyžice denne.

Tymiánový sirup
Dobrým prostriedkom proti kašľu môže byť aj tymiánový sirup. Tymián patrí k rastlinným antibiotikám, uľahčuje aj vykašliavanie hlienov. Na výrobu sirupu je možné použiť jeden balíček sušeného tymiánu alebo niekoľko veľkých košatých vetvičiek čerstvého tymiánu, zvyčajne sa odporúčajú tri. Nechajte zovrieť 200 mililitrov vody a 100 gramov cukru, najlepšie hnedého. Pridajte tymián a povarte asi dve minúty. V priebehu chladnutia pridajte 100 gramov medu. Lúhovať sa odporúča najlepšie cez noc. Potom preceďte a skladujte v chladničke. Deťom dávajte dve tri lyžičky sirupu denne.

Zázvorovo-mätový sirup
Tri lyžice nasekaného zázvoru zmiešajte s lyžicou sušenej mäty. Zmes zalejte štyrmi šálkami vody a nechajte zovrieť. Zmiernite plameň a počkajte, kým sa asi polovica vody vyparí. Potom preceďte. Nechajte trochu vychladnúť, potom pridajte hrnček medu a miešajte až do jeho úplného rozpustenia. Vzniknutú zmes nalejte do uzatvárateľnej nádoby a uschovajte v chladničke, kde vydrží asi tri týždne. Dieťaťu dávajte asi tri lyžičky denne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >