To naozaj? Môže dojčenie starších detí zmeniť ich sexuálne preferencie?

Patricia Poprocká, včera 06:01

Dojčenie detí starších ako dva roky nie je žiaduce, pretože sa im do tela dostávajú hormóny, ktoré môžu spôsobiť zmeny ich sexuálnych preferencií. Vyplýva to z odpovede českého špeciálneho pedagóga a personálneho poradcu Jiřího Haldu klientke, o ktorú sa žena podelila na sociálnej sieti. Je to pravda?

Riziko? Či skôr norma, na ktorú sa zabudlo?

Foto: shutterstock.com

Jiří Halda tvrdenie o rizikách dojčenia detí nad dva roky opiera o stanovisko profesora Jindřicha Moureka z Fyziologického ústavu Karlovej univerzity v Prahe, ktorý pred časom rozvíril verejnú debatu konštatovaním, že dlhodobejšie dojčenie môže deti poškodiť a spoločnosť by sa mala dohodnúť na jeho optimálnej dĺžke, podľa neho je rozumné 12 až 15 mesiacov.

„Nejedná sa o zmenu pohlavia, ale o riziko zmeny sexuálnych preferencií,“ zdôraznil Jiří Halda s tým, že ide o riziko, nie o fakt. Ako dodal, snaha popularizovať dojčenie je síce dôležitá, ale nie je riešením dojčiť deti tri roky. „Vývoj imunity, ale i samostatnosti majú svoje zákonitosti a je dobré s nimi nebojovať,“ konštatoval pedagóg.

Keď sa však pozrieme na ostatné cicavce, každé dojčí svoje mláďa do prirodzeného odstavenia. Človeku je bližší príbuzný šimpanz, ktorý svoje mláďatá dojčí v priemere 4 až 5 rokov. Toto obdobie udávajú aj mnohé matky, ktoré svoje deti dojčili na požiadanie, ako obdobie, kedy sa ich deti samé prestali dožadovať dojčenia.

Hormóny v mlieku. No a čo?

A ako je to s hormónmi, pred ktorými varujú českí odborníci? Áno, hormóny sa v materskom mlieku nachádzajú a do tela dieťaťa sa skutočne aj dostávajú. A – sú dôležité.

„Nejde o strašidelné hormóny, ktoré by deti poškodzovali. Naopak. Ide o hormóny, ktoré sú pre dieťa napríklad poslami sýtosti (ako napríklad leptín), rastové hormóny, hormóny, ktoré sú dôležité pre fungovanie imunitného systému, tráviaceho traktu či metabolizmus ako napríklad inzulín a podobne. Každý jeden hormón v materskom mlieku má životne dôležité poslanie. A to aj pohlavné hormóny,“ pripomína iný lekár, Peter Liška, ktorý sa ako predseda združenia MAMILA zaoberá podporou dojčenia a praktickou pomocou ženám.

Ako vysvetľuje, materské mlieko má svoje špecifické zloženie pri chlapcov aj pri dievčatách a nespôsobuje zmeny správania v negatívnom zmysle. „Štúdie opakovane ukázali, že dojčenie prináša dojčeným deťom sociálne zručnosti a dobré správanie,“ poznamenal.

Problémom nie je dojčenie, ale chorá spoločnosť

Na to, že dojčenie starších detí nie je choré ani nebezpečné, poukazuje aj ďalší uznávaný lekár, primár detského novorodeneckého oddelenia nemocnice v Havířove Hyněk Canibal. „Dlohodobé kojenie bolo samozrejmou spoločenskou normou po stáročia, nikdy k žiadnym problémom neviedlo. Je absurdné prichádzať s takými nezmyslami,“ skonštatoval. Isteže, ako pripomenul, dojčené dieťa od šiestich mesiacov začína jesť aj normálnu stravu, ale dojčenie má i iné než jen nutričné výhody, ktoré pretrvávajú až do samoodstavenia. „Problém nie je kojenie, ale chorá spoločnosť, ktorá túto normu prestala chápať ako normu,“ uzavrel.

A čo na to ženy?

S názormi spomenutých dvoch českých odborníkov nesúhlasia mnohé ženy, ktoré reagovali v diskusiách dosť svojrázne.

„Fascinujúce, že sme ako ľudstvo prežili, i keď praveké, stredoveké a iné ženy kojili, ako bolo potrebné. Veľmi ma mrzí, že tieto ženy nemali tieto štúdie, určite by vďaka nim celé ľudstvo fungovalo lepšie.“

„Najviac na tom zamrzí, že sa ženy, ktoré chcú kojiť do samoodstavenia, dostanú na križovatku pochybností, či teda dojčiť ďalej alebo nie, keď si jeho názor prečítajú.“

„No, asi budem mať syna gaya. Čo s tým? Ihneď mu zoberiem dojčenie, nech si v noci vykričí hlasivky, hlavne aby bol na dievčatá, to dá rozum.“

„Ja som lesba, bola som kojená údajne mesiac a kojím päťročného. To je ale bordel.“

„Stále množstvo mýtov o kojení... Odborníci sa prú. Raz sme cicavce, tak naše mláďatá sajú materské mlieko, a to dovtedy, kým to potrebujú a hotovo! Čím viac sa nad tým špekuluje, tým väčší chaos.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >