Nebezpečné trampolíny. Deti si na nich môžu dolámať nohy aj chrbticu, aké sú zásady bezpečnosti?

Gabriela Bachárová, 10. mája 2022 o 04:45

Lekári bijú na poplach, v ich ordináciách pribúda detí, ktorí si vážne zranenie privodia na zdanlivo neškodnej trampolíne.

Skákanie na trampolíne je radosť, no nepodceňujte nebezpečenstvo.

Foto: Shutterstock.com

Slovenský lekár Radovan Hudák, ktorý pôsobí v pražskej motolskej nemocnici, mal len počas jednej služby na svojej klinike detskej a dospelej ortopédie a traumatológie troch malých pacientov, ktorí sa poranili na dnes tak veľmi obľúbenej detskej zábave trampolíne: „A nešlo o banálne úrazy, ale o zlomenú stehennú kosť, zlomenú píšťalovú kosť a sériovú zlomeninu hrudných stavcov.“

Ako lekár popisuje, hrudník si zlomil dvanásťročný chlapec, ktorý pri pokuse o tretie salto spadol ohnutý dopredu na trampolínu, pričom piaty stavec sa mu znížil až o tretinu svojej výšky. Chlapec skončil v nemocnici. Ak sa aj vyhne operácii, bude musieť niekoľko týždňov len ležať a niekoľko mesiacov dodržiavať režim bez športových aktivít. Na trampolíne si teda tak skoro nezaskáče.

Ďalší dvaja pacienti ešte nemali ani tri roky. Jeden z nich si zlomil píšťalovú kosť tesne pod kolenom, čo lekári považujú za typickú trampolínovú zlomeninou. Dostal sadru na celú nohu, ktorú si ponosí mesiac až dva a potom sa podľa lekára bude znovu učiť chodiť. Tretí pacient si zlomil stehennú kosť v jej hornej časti, skončil v nemocnici a čaká ho náročná niekoľkomesačná liečba, ktorá spočíva najskôr vo vytiahnutí nohy smerom hore a naložení postihnutej končatiny, časti druhej nohy, panvy a brucha do takzvanej sadrovej spiky. „Ak by to nestačilo, tak by i v tomto veku bola nutná operácia,“ prízvukuje lekár na svojom facebookovom profile.

Trampolínu miluje asi každé dieťa, veď kto by nemal rád skákanie do výšky a hopsanie. Je tu ale jedno veľké ale: „Trampolíny sú nestabilné podložky, na ktorých je oveľa náročnejšie udržať rovnováhu než na pevnej podlahe. Zároveň umožňujú oveľa väčšie výskoky s následnými dopadmi, ktoré sú ťažšie koordinovateľné, pričom hmotnosť dopadajúceho tela sa s výškou výskoku mnohonásobne zväčšuje.“

Najskôr v šiestich rokov

Je preto veľmi dôležité dodržiavať zásady bezpečnosti, ktoré riziko vážneho zranenia obmedzia. Na trampolínu podľa lekára patria deti vo veku šesť až osem rokov, mladšie nie. To je už vek, kedy dieťa dokáže kontrolovať svoje telo. Trampolína môže prísť na rad, ak dieťa dokáže stáť na pevnej podložke na jednej nohe, behať, skákať, chodiť striedavo do schodov a z nich, balansovať a hopsať.

„Rovnako i koordinácia pohybov trupu, horných a dolných končatín musí byť dokonalá na pevnej podložke,“ vraví Radovan Hudák. Každé dieťa je pritom iné, aj to by mali rodičia vziať do úvahy. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako je na tom váš potomok z hľadiska pohybovej inteligencie? „Niektoré deti sa učí veľmi rýchlo rôznym športom, ale aj pádom. Ak je dieťa menej športovo nadané, malo by o to viac využívať všestranné tréningy (prvky z atletiky, gymnastiky, ale tiež z parkuru či džuda) pod vedením trénerov, aby vedelo, ako správne skákať a tiež padať bez zranenia,“ odporúča lekár pohybovú prípravu.


Na fotografii vľavo zlomenina po skákaní na trampolíne, vpravo vyťahovanie postihnutej končatiny a sadrová spika.

Dôležitým pravidlom je, aby dieťa neskákalo na trampolíne s kamarátmi a už vôbec nie s rôzne starými deťmi či nebodaj dospelými. Hrozí pád jedného človeka na druhého. „Trampolína nie je teta na stráženie, dozor dospelého je pri malých deťoch nevyhnutný. Neprenášajte zodpovednosť na staršie deti. Vnímajte trampolínu rovnako vážne ako bazény,“ radí skúsený odborník. Zakázané sú na trampolínach jedlo, pitie, žuvačky, bonbóny či lízanky.

Rodičia by mali dbať aj na to, aby dieťa na trampolíne netrávilo zbytočne veľa času, pretože tak sa zvyšuje riziko úrazu. Nepozornosť a únava vedia urobiť svoje. Ak v skákaní a dopadaní dieťa nie je vytrénované a nepozná správnu techniku, nemalo by na trampolíne robiť saltá či premety.

„Nie som ortopéd, ktorý deťom zakazuje všetky druhy športu okrem šachu. Nech sa z pohybu radujú pri hraní basketbalu, plávaní a lyžovaní. Ale práve u trampolín je riziko úrazu oveľa väčšie ako pri iných športoch, ak na nich skáču deti s nedostatočnou schopnosťou udržať rovnováhu, s nedostatočnou koordináciou pohybu, malou silou alebo bez správnej techniky skokov a dopadov. Myslite na zdravie svojich detí a berte trampolíny vážne, pretože závažných úrazov je celý rad a môžu skončiť ešte horšie než len zlomenými nohami či chrbticou,“ uzatvára lekár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >