Nízke materské štát dorovná na 214 eur, treba však o to požiadať

Dorota Hudecová, 12. októbra 2018 o 17:42

Materské, ktoré žena poberá počas prvých mesiacov po narodení dieťaťa, sa odvíja z príjmu, ktorý predtým mala. Ak zarábala málo, môže mať aj nízku materskú. Štát však zaručuje, aby neskončila s pár eurami vo vrecku.

Ak niekomu vychádza materské nižšie ako je rodičovský príspevok, má nárok na jeho dorovnanie.

Foto: shutterstock.com

Základom na výpočet materskej je hrubý príjem, takzvaný vymeriavací základ, ktorý žiadateľ o materské skutočne dosiahol v rozhodujúcom období.

Sociálna poisťovňa pripomína, že obmedzená je len maximálna suma dávky - v súčasnosti zhruba 33,73 eura na deň. Minimálna suma materského stanovená nie je. Môže sa preto stať, že výška materského bude nižšia ako suma rodičovského príspevku, ktorý je dnes 214,70 eura na mesiac.

Čo v takom prípade? Rodič na materskej ukrátený nebude. Ak mu vychádza materské nižšie ako je rodičovský príspevok, má nárok na jeho dorovnanie.
Peniaze sa mu však nepriznajú automaticky, musí o nich požiadať. Nie však Sociálnu poisťovňu, ktorá vypláca materské, ale príslušný úrad práce v mieste svojho bydliska. Ten má totiž na starosti vyplácanie rodičovského príspevku aj ostatných štátnych sociálnych dávok.

K žiadosti o dorovnanie materského do výšky rodičovského príspevku je potrebné priložiť rozhodnutie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne, v ktorom je uvedená výška materského na deň.

Potom úrad práce rozhodne o dorovnaní materského a rodič dostane materskú na úrovni rodičovského príspevku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >