Stop sladkostiam! Takto poškodzujú detské telíčko

Gabriela Bachárová, 1. novembra 2018 o 19:08

Na raňajky sladký koláčik, v priebehu dňa oplatku, zopár cukríkov, piškotky. Poznajú to aj vaše deti? Cukor pritom nie je žiadne biele zlato, svedčí mu skôr prívlastok biely zabijak. Škodí nenápadne a na mnohých frontoch.

Radšej jabĺčko!

Foto: Shutterstock.com

Môže viesť k cukrovke

Traduje sa, že sladkosti cukrovku nespôsobia, ale nie je to celkom pravda. Diabetes takzvaného druhého typu priamo súvisí so životným štýlom. Vedú k nemu okrem iného nedostatok pohybu, nadváha a nadmerná konzumácia sladkého.

Príjem sladkostí totiž zvyšuje v krvi hodnotu krvného cukru (glykémie). To zaťažuje pankreas, ktorý produkuje hormón inzulín zodpovedný za reguláciu cukru v organizmu. Bunky, ktoré tvoria inzulín, sa nadmerne namáhajú, až nakoniec nedokážu nadmieru cukru zvládať, prestanú dobre fungovať a to je predpoklad vzniku cukrovky. Tá spôsobuje veľmi veľa komplikácií, poškodzuje srdce, cievy, nervy, oči či obličky.

Škodí imunite

Nadmerný príjem jednoduchých cukrov, ktoré sú v sladkostiach obsiahnuté, škodí imunitnému systému. Výrazný pokles imunitných funkcií môže spôsobiť už také množstvo cukru, ktoré je v trištvrte litri sladkej limonády. Cukor narušuje krehkú rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá má veľký vplyv na schopnosť organizmu ubrániť sa pred infekciami. Ak je teda vaše dieťa často choré, zamyslite sa, ako je na tom s konzumáciou sladkostí.

Spôsobuje únavu a nevrlosť

Pôsobia vaše deti unaveným dojmom a nespokojne? Zoberte im čokoládu! Sladkosti majú vysoký glykemický index, to znamená, že po ich konzumácii sa v organizme dramaticky zvýši hodnota krvného cukru. Krátkodobo to zvyšuje hladinu energie, ale veľmi rýchlo dochádza k útlmu a ešte väčšej únave a podráždenosti.

Cukor ďalej prispieva k rozvoju neurologických porúch, kožných ochorení, narušuje správne fungovanie hormonálneho systému. Asi by sme nenašli v ľudskom tele orgánovú sústavu, ktorá by sa pred ním dokázala uchrániť. Nehovoriac o tom, že nadmerný príjem sladkostí je podozrivý z rozvoja detskej hyperaktivity. Podľa niektorých štúdií stojí aj za niektorými problémami so spánkom.

Problémom sladkostí pritom nie je len cukor, ale tiež tuk. Často sa do nich používajú tie najmenej kvalitné tuky, napríklad palmový. Nehovoriac o prítomnosti veľkého množstva chemických látok, napríklad umelých farbív, konzervantov či zvýrazňovačov chutí, ktoré spôsobujú prinajmenšom alergické reakcie.

Ak váš potomok baží po sladkej chuti, ale nechcete mu dávať cukríky či oplatky, riešením je samozrejme ovocie, čerstvé či sušené. Najlepšie pre celú rodinu je nemať doma vôbec žiadne sladkosti. Takto si od nich postupne odvyknete a keď ich po čase náhodou ochutnáte, okamžite poznáte, ako vám škodili, pretože sa po nich budete cítiť doslova ako otrávení.

Sladkému sa deti nevyhnú?
Ale môžu. Nie je pravda, že lásku k sladkej chuti máme zakódovanú v génoch, a preto ju vyhľadávame a uprednostňujeme. Je to len otázka ponuky. „Dcérke sme nikdy nedávali piť sladké nápoje, len čistú vodu a nesladený ovocný čaj. Keď jej potom u kamarátov ponúkali Kofolu alebo Fantu, odmietla, nechutilo jej to. Vravela, že je to fuj. Som presvedčená, že ak dieťa od sladkého uchránite, samo ho vyhľadávať v budúcnosti nebude,“ hovorí mamička Marcela.




ANKETA:

Chránite deti pred sladkosťami?

12,1%



46,6%



34,5%



6,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >