Pediatri tvrdia: Slovenské batoľatá sa stravujú nezdravo

Gabriela Bachárová, 22. októbra 2018 o 17:57

Nadbytok cukru a soli v strave, málo ovocia a zeleniny, zbytočný príjem zdraviu škodlivých údenín. To sú podľa prieskumu Výživa detí – pohľad z ambulancie pediatra časté nedostatky v stravovaní batoliat.

Zelenina by mala byť v detskom jedálničku stálicou, ale nie je to tak.

Foto: Shutterstock.com

Podľa pediatrov sú ďalšími prehreškami nevhodný pitný režim v podobe sladených nápojov, malinoviek či sirupov, nedostatok ovocia a najmä zeleniny a niektorí rodičia dávajú svojim batoľatám už vo veľmi skorom veku napríklad párky a podobné údenárske výrobky a polotovary.

Detským lekárom sa tiež nepáči vyberavosť v jedle a odpútavanie pozornosti dieťaťa pri jedle televíziou, mobilmi, hračkami. Ďalej potom nepravidelné stravovanie a nevhodné stolovanie.

„Výživa počas prvých tisíc dní formuje základy optimálneho vývoja metabolizmu, môže pozitívne naprogramovať stravovacie návyky či chuťové preferencie. Významným spôsobom sa dá pozitívne ovplyvniť riziko civilizačných ochorení, akými sú napríklad obezita, cukrovka druhého typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia,“ hovorí mimoriadny profesor Milan Kuchta, predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Takmer dve tretiny slovenských pediatrov vnímajú viditeľný nárast nadváhy a obezity u svojich pacientov za posledných dvadsať rokov. „Nie je za tým len spôsob výživy, ale – na čo upozorňuje lekárska verejnosť dlhodobo – aj nedostatok pohybu,“ hovorí Milan Kuchta.

Prieskum medzi pediatrami, ktorý urobila Slovenská pediatrická spoločnosť v spolupráci s Iniciatívou Prvých 1000 dni v prvej polovici tohto roku, odhalil, že výživu batoliat významne ovplyvňuje aj ekonomická situácia rodiny. Pediatri hodnotia, že na Slovensku sú stále oblasti, kde sa potraviny pre batoľatá nevyberajú podľa výživovej hodnoty, ale podľa najnižšej ceny.

Opačným extrémom sú rodiny, kde je hojnosť jedla i kontakt s veľmi exotickými potravinami, čo tiež nemusí viesť k správnym výživovým zvyklostiam, ktoré sa utvárajú najmä v prvých rokoch života. Pediatri tiež tvrdia, že stále častejšie sa v ambulanciách stretávajú s matkami, ktoré nevedia uvariť ani jednoduché jedlá a spoliehajú sa na polotovary.

Stále platí, že v prvom polroku života je optimálnym zdrojom výživy materské mlieko podľa potreby dieťaťa, ďalej následne dojčenie so zavedením príkrmov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >