Biely rožok síce zavrie deťom ústa, ale zdraviu škodí. Čím ho nahradiť

Gabriela Bachárová, 27. októbra 2018 o 19:06

Obyčajný biely rožok. Keď potrebujete utíšiť plačúce dieťa alebo odviesť jeho pozornosť, nie je nič jednoduchšie, ako mu ho vložiť do rúk.

Biely rožok nie je zdravá výživa.

Foto: Gabriela Bachárová

Úspech je zaručený, a mamička si môže v pokoji nakúpiť alebo vybaviť niečo na úrade. „Služieb“ rožku ale nevyužívajte príliš často. Na trhu je viac možností, čím ho úspešne nahradiť.

Mama dvojročného Paľka hovorí: „Keď som ešte nemala dieťa, vždy ma poburovalo, koľko detí žužľalo v ústočkách práve biely rožok. To ich nevedia rodičia zabaviť či upokojiť inak? Vnímala som to ako výraz rodičovskej bezradnosti. A teraz? Síce sa za to trochu hanbím, ale musím priznať, že rožok ma už veľakrát zachránil, keď som potrebovala, aby bol malý chvíľu ticho.“ S týmto konštatovaním by súhlasilo veľa ďalších rodičov.

Deti rožky nevýslovne milujú. Sú akurát do ruky, drobci sa tak tešia zo svojej samostatnosti a toho, že ich vedia zjesť bez pomoci. Chutia im, sú chrumkavé, hoci nie všetky. Je to však nutrične prakticky bezcenná potravina, bez vitamínov i minerálov. Vyrába sa totiž z múky, ktorá bola zbavená všetkých živín.

Je v nich soľ, cukor (áno, prekvapujúco aj ten), zbytočné prídavné látky, nezdravé tuky. Zďaleka neplatí, že rožky sa vyrábajú klasickou cestou len z múky, vody, droždia, soli a ešte prípadne oleja. Nájdete v nich desiatky ďalších nadbytočných látok, napríklad regulátory kyslosti, kypriace látky či enzýmy, ktoré urýchľujú výrobný proces.

Na výsledku je to poznať. Rožky sú už krátko po kúpe ako guma, nedajú sa krájať. Je to dôsledok snahy vyrobiť čo najviac produktov v čo najkratšom čase, a to sa musí na kvalite odraziť.

Rožok patrí k potravinám s obsahom takzvaných jednoduchých cukrov, a má tak vysoký glykemický index. To znamená, že energia po jeho konzumácii rýchlo a v podstate neprirodzene stúpne, ale potom čoskoro klesá.

To sa prejaví útlmom, nervozitou a tiež chuťou zjesť okamžite niečo podobné. A začarovaný kruh sa uzatvára. Na podobnom princípe fungujú aj ďalšie pochutiny s obsahom jednoduchých cukrov, hlavne sladkosti, ktoré sú obviňované z nárastu detskej hyperaktivity a nepozornosti.

Čím rožok nahradiť?
Ponúknite mu toto a ani nespozná rozdiel.

Neslané kukuričné chrumky

Veľkou výhodou chrumiek je, že vypadajú ako zmenšené rožky, deťom sa preto budú páčiť. Kukurica je zdravá potravina, obsahuje vitamíny skupiny B, železo či horčík.

Pohánkové chrumky
Snáď ešte lepší variant. Pohanka obsahuje hodnotné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny. Posilňuje imunitu, nervový systém a má priaznivý vplyv i na činnost čriev.

Kukuričné, pohánkové či iné plátky
Veľmi šikovná náhrada bieleho rožku. Len sa po nich zapráši.

Naopak, pre deti do troch rokov nie sú vhodné celozrnné rožky, pretože obsahujú vlákninu, ktorá malým deťom zaťažuje tráviacu sústavu.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >