Chutne, zdravo, lacno. Tipy, ako ušetriť a zvýšiť kvalitu jedla

Patricia Poprocká, 27. októbra 2018 o 06:00

Zdravé, kvalitné, a ešte k tomu lacné. Základné potraviny, aj deťmi obľúbené lahôdky môžete mať byť v bio kvalite a za pár drobných. Dajú sa pripraviť doma, vcelku jednoducho a najmä s prehľadným zložením.

Aj maškrty ako granko či piškóty sa dajú ľahko vyrobiť doma.

Foto: shutterstock.com

Detské piškóty


Možno si pamätáte kauzu, keď známa značka piškót ich začala vyrábať v inej krajine, čo znamenalo zhoršenie kvality. Alebo kauzu nakazených sušených vajíčok, ktoré sa mohli dostať aj na naše pulty, práve vo výrobkoch ako sú keksy či piškóty. Málokto v obchode číta zloženie piškót, no platí, že vôbec nie je jedno, aké ich kúpite. Niektoré majú priveľký obsah cukru, iné sú vyrábané práve zo sušených vaječných zmesí. Výroba doma nie je zložitá: 2 vajíčka, cukru podľa chuti, maximálne 100ml, vymiešať do peny. Potom pridať 400ml múky, tiež môžete podľa vlastného výberu, na klasické piškóty pšeničnú polohrubú, malá lyžička salajky (namiesto prášku do pečiva) a vypracovať tuhé cesto. Chvíľu ho necháme odstáť, potom vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, a štamperlíkom vykrajujete piškóty. Pečú sa päť minút na 190 stupňoch.

Granko


Ak chcete vedieť, čo si vaše deti rozpúšťajú v pohári mlieka, vyrobte si vlastné. Kakao, najlepšie organické, podľa chuti pomiešajte s hnedým cukrom a dajte do primerane atraktívnej nádoby. Primerane tmavé, primerane sladké, a hlavne - s jasným zložením. Testy instatných čokoládových nápojov, ktoré sa robili pred niekoľkými mesiacmi, veru príliš slávne nedopadli pre väčšinu výrobcov.

Múka


Pečiete koláče, a kupujete k tomu drahé bio múky, aby boli zdravé? Netreba. Vyrobte si vlastné. Treba k tomu akurát kvalitný elektrický mlynček (najlepšie procesorový) a obilniny, aké chcete. Chcete ovsenú múku? Zomeľte ovsené vločky. Chcete pohánkovú? Zomeľte pohánku. Na zjemnenie niekedy môžete pomiešať aj s klasickou polohrubou pšeničnou múkou.

Chlieb


Aj ten sa dá ľahko pripraviť podľa vlastnej chuti, navyše bez éčiek a ďalšej chémie. Ovsený, ľanový, kukuričný, slnečnicový zemiakový... Receptov je neúrekom, rovnako aj semienok na dochutenie. Je len na vás, čo si doňho primiešate. Komu sa nechce babrať s miesením kysnutého cesta, riešením je domáca pekárnička. Neverte, že sa vám chlieb z nej časom zunuje. Aj do nej môžete primiešavať, čo chcete a vyrábať chleby podľa chuti. Príprava je jednoduchá – všetko nahádzať do nádoby, stlačiť správne tlačítko, a – o tri hodinky všetko upečené.

Bryndza


Niekedy je problém trafiť v obchode tú správnu. Buď obsahuje nízky podiel ovčieho mlieka, alebo má nevýraznú chuť, občas býva po záruke, zapácha. Čo tak skúsiť domácu? Stačí ovčí syr a soľ. Syr nechajte niekoľko dní vysušiť v plátennej utierke alebo gáze na vzduchu. Potom ho na mäsovom mlynčeku pomeľte a pomiešajte so soľou – na kilo syra ide 20 gramov, ale môžete si dochutiť podľa seba. Bryndza je hotová. Môžete skladovať v sklenených fľaštičkách v chladničke, prípadne v potravinovej fólii zamraziť. Chutí fantasticky, pravá salašová.

Jogurt


Recept je známy. Ak nemáte jogurtovač, tak mlieko zohrejte takmer k bodu varu, potom ho nechajte vychladnúť na asi 40 stupňov. Vtedy doňho pridajte biely jogurt, najlepšie kvalitný bio, a prikrytú nádobu nechajte v teple asi 12 hodín. Ak nemáte teraz práve v byte teplo, vyhrejte rúru na 50 stupňov, vložte tam mlieko s jogurtom, po polhodine vypnite a nechajte v zatvorenej rúre spomínaný čas. Potom jogurt môžete dať do veľkej sklenenej fľaše a zatvorený nechať v chladničke. Deťom z neho môžete servírovať rôzne chute – s ovocím alebo džemom, podľa toho, aký práve chcú. Okrem peňazí šetríte aj prírodu, minimálne 10 plastových téglikov.

Čaje


Načo kupovať drahé bio bylinkové čaje, keď si môžete sami nasušiť bylinky, prípadne aj ovocie? Teraz je už síce neskoro, do jari či leta je však práve dostatok času naštudovať si čo to o bylinkách – kedy sa ktoré zbierajú, ktorým plody, ktorým listy... A keď dokvitnú snežienky, môžu sa začať výlety do prírody. Na zimu si niektorí ľudia vyrábajú aj pečené čaje, ktoré sa skladujú podobne ako kompóty, tam však treba dať pozor na vysoký obsah cukrov.


ANKETA:

Vyrábate si doma niektoré základné potraviny?

68,5%



11,1%



16,7%



3,7%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKatkagib 28. októbra 2018 o 08:46

    V dnešnej dobe sa už dá objednávať online aj jedlo - pomaly sa to učia aj veľké reťazce a nie len bio obchody a rôzne špecializované obchody. Odporúčam pri nákupe (nie len potravín) online použíť cashback portál » www.plnapenazenka.sk
    kde sa dá pár centov z nákupu vždy ušetriť. Keď to človek robí častejšie tak sa to nazbiera a vytvorí sa pekný balíček peňazí :)
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

  • Obrázok Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    Trápia vás pigmentové škvrny? Doprajte pleti zimnú regeneráciu

    S príchodom nižších teplôt si mnohé z nás všimnú, že pigmentové škvrny na tvári, dekolte či rukách sú zrazu výraznejšie. Kým v lete ich môže zakryť opálenie, v chladnejších mesiacoch sa ukáže realita. Pleť pôsobí mdlo, unavene a miestami nerovnomerne. Po mesiacoch slnka, klimatizácie a tepla má za sebou náročné obdobie a nerovnomerný tón sa môže prejaviť naplno. Zima je ideálny čas dopriať pleti intenzívnejšiu starostlivosť a začať pracovať na tom, aby opäť pôsobila sviežo a zjednotene.

  • Obrázok SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    SELF-CARE plán na jeseň: doprajte si reštart pre telo, myseľ aj úsmev

    Jeseň je ideálne obdobie na malý reštart – upratať si nielen v šatníku, ale aj v mysli, dopriať telu viac starostlivosti a osviežiť svoje každodenné návyky. Stačí pár jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu získať energiu, cítiť sa lepšie a vychutnať si pomalšie tempo tohto ročného obdobia.

  • Obrázok Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Pampers a OZ Malíček opäť pomáhajú predčasniatkam

    Najsilnejšou formou komunikácie medzi rodičom a bábätkom je dotyk.

  • Obrázok Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jesenné must-try dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky

    Jeseň je obdobím, kedy sa spomaľuje naše tempo a prirodzene vyhľadávame hrejivé chute a vône. Sladká tekvica, jemná vanilka, štipka škorice či slaný karamel – tieto jesenné ikony sa objavujú v našich obľúbených nápojoch aj dezertoch. Ktoré dobroty by ste si túto sezónu rozhodne nemali nechať ujsť?

  • Obrázok Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Ako vychovať dcéru, ktorá nebude nenávidieť svoje telo

    Aj vy ste v detstve počúvali, aby ste menej jedli, lebo budete tučná? Pozeráte sa do zrkadla a nahlas nadávate na svoj vzhľad? O tom, čo všetko si dieťa zapamätá z toho, ako sa správame sami k sebe a ako naučiť dcéru milovať svoje telo, keď my samy ešte zápasíme s tým vlastným, nám porozprávala Valentína Sedileková z platformy Chuť žiť, ktorá sa venuje poruchám príjmu potravy.

  • Obrázok Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Opuchnuté a krvácajúce ďasná počas tehotenstva? Toto je riešenie

    Až 88 % žien sa počas tehotenstva stretne so zápalom ďasien, viac ako 36 % aj s eróziou zubov. Za týmito problémami stoja zmeny v stravovacích návykoch, zvýšené hladiny hormónov či ranné nevoľnosti. Prečo by mali tehotné ženy venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene a ako sa o zuby počas tehotenstva vlastne správne starať?

  • Obrázok Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Slnečné okuliare na zimu neodkladajte. A deťom už vonkoncom nie!

    Nosíme ich najmä v lete, na zimu, keď je menej slnka, ich odkladáme. Slnečné okuliare však majú svoj význam aj v tomto období a na horách sú dokonca nevyhnutné. Nielen pre dospelých, ale aj pre deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac citlivejšie.

Ďalšie články v rubrike >