Chutne, zdravo, lacno. Tipy, ako ušetriť a zvýšiť kvalitu jedla

Patricia Poprocká, 27. októbra 2018 o 06:00

Zdravé, kvalitné, a ešte k tomu lacné. Základné potraviny, aj deťmi obľúbené lahôdky môžete mať byť v bio kvalite a za pár drobných. Dajú sa pripraviť doma, vcelku jednoducho a najmä s prehľadným zložením.

Aj maškrty ako granko či piškóty sa dajú ľahko vyrobiť doma.

Foto: shutterstock.com

Detské piškóty


Možno si pamätáte kauzu, keď známa značka piškót ich začala vyrábať v inej krajine, čo znamenalo zhoršenie kvality. Alebo kauzu nakazených sušených vajíčok, ktoré sa mohli dostať aj na naše pulty, práve vo výrobkoch ako sú keksy či piškóty. Málokto v obchode číta zloženie piškót, no platí, že vôbec nie je jedno, aké ich kúpite. Niektoré majú priveľký obsah cukru, iné sú vyrábané práve zo sušených vaječných zmesí. Výroba doma nie je zložitá: 2 vajíčka, cukru podľa chuti, maximálne 100ml, vymiešať do peny. Potom pridať 400ml múky, tiež môžete podľa vlastného výberu, na klasické piškóty pšeničnú polohrubú, malá lyžička salajky (namiesto prášku do pečiva) a vypracovať tuhé cesto. Chvíľu ho necháme odstáť, potom vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, a štamperlíkom vykrajujete piškóty. Pečú sa päť minút na 190 stupňoch.

Granko


Ak chcete vedieť, čo si vaše deti rozpúšťajú v pohári mlieka, vyrobte si vlastné. Kakao, najlepšie organické, podľa chuti pomiešajte s hnedým cukrom a dajte do primerane atraktívnej nádoby. Primerane tmavé, primerane sladké, a hlavne - s jasným zložením. Testy instatných čokoládových nápojov, ktoré sa robili pred niekoľkými mesiacmi, veru príliš slávne nedopadli pre väčšinu výrobcov.

Múka


Pečiete koláče, a kupujete k tomu drahé bio múky, aby boli zdravé? Netreba. Vyrobte si vlastné. Treba k tomu akurát kvalitný elektrický mlynček (najlepšie procesorový) a obilniny, aké chcete. Chcete ovsenú múku? Zomeľte ovsené vločky. Chcete pohánkovú? Zomeľte pohánku. Na zjemnenie niekedy môžete pomiešať aj s klasickou polohrubou pšeničnou múkou.

Chlieb


Aj ten sa dá ľahko pripraviť podľa vlastnej chuti, navyše bez éčiek a ďalšej chémie. Ovsený, ľanový, kukuričný, slnečnicový zemiakový... Receptov je neúrekom, rovnako aj semienok na dochutenie. Je len na vás, čo si doňho primiešate. Komu sa nechce babrať s miesením kysnutého cesta, riešením je domáca pekárnička. Neverte, že sa vám chlieb z nej časom zunuje. Aj do nej môžete primiešavať, čo chcete a vyrábať chleby podľa chuti. Príprava je jednoduchá – všetko nahádzať do nádoby, stlačiť správne tlačítko, a – o tri hodinky všetko upečené.

Bryndza


Niekedy je problém trafiť v obchode tú správnu. Buď obsahuje nízky podiel ovčieho mlieka, alebo má nevýraznú chuť, občas býva po záruke, zapácha. Čo tak skúsiť domácu? Stačí ovčí syr a soľ. Syr nechajte niekoľko dní vysušiť v plátennej utierke alebo gáze na vzduchu. Potom ho na mäsovom mlynčeku pomeľte a pomiešajte so soľou – na kilo syra ide 20 gramov, ale môžete si dochutiť podľa seba. Bryndza je hotová. Môžete skladovať v sklenených fľaštičkách v chladničke, prípadne v potravinovej fólii zamraziť. Chutí fantasticky, pravá salašová.

Jogurt


Recept je známy. Ak nemáte jogurtovač, tak mlieko zohrejte takmer k bodu varu, potom ho nechajte vychladnúť na asi 40 stupňov. Vtedy doňho pridajte biely jogurt, najlepšie kvalitný bio, a prikrytú nádobu nechajte v teple asi 12 hodín. Ak nemáte teraz práve v byte teplo, vyhrejte rúru na 50 stupňov, vložte tam mlieko s jogurtom, po polhodine vypnite a nechajte v zatvorenej rúre spomínaný čas. Potom jogurt môžete dať do veľkej sklenenej fľaše a zatvorený nechať v chladničke. Deťom z neho môžete servírovať rôzne chute – s ovocím alebo džemom, podľa toho, aký práve chcú. Okrem peňazí šetríte aj prírodu, minimálne 10 plastových téglikov.

Čaje


Načo kupovať drahé bio bylinkové čaje, keď si môžete sami nasušiť bylinky, prípadne aj ovocie? Teraz je už síce neskoro, do jari či leta je však práve dostatok času naštudovať si čo to o bylinkách – kedy sa ktoré zbierajú, ktorým plody, ktorým listy... A keď dokvitnú snežienky, môžu sa začať výlety do prírody. Na zimu si niektorí ľudia vyrábajú aj pečené čaje, ktoré sa skladujú podobne ako kompóty, tam však treba dať pozor na vysoký obsah cukrov.


ANKETA:

Vyrábate si doma niektoré základné potraviny?

69,8%



9,4%



17,0%



3,8%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKatkagib 28. októbra 2018 o 08:46

    V dnešnej dobe sa už dá objednávať online aj jedlo - pomaly sa to učia aj veľké reťazce a nie len bio obchody a rôzne špecializované obchody. Odporúčam pri nákupe (nie len potravín) online použíť cashback portál » www.plnapenazenka.sk
    kde sa dá pár centov z nákupu vždy ušetriť. Keď to človek robí častejšie tak sa to nazbiera a vytvorí sa pekný balíček peňazí :)
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >