Slováci zarábajú až o 300 eur viac ako Slovenky. Tie ale viac študujú na vysokých školách, dlhšie žijú a menej umierajú na rakovinu

Gabriela Bachárová, 30. októbra 2019 o 06:00

Priemerný plat Slováka v minulom roku činil 1 315 eur. U žien to bolo o tristo eur menej, presnejšie ich mzda bola 1 024 eur.

Muži síce viac zarábajú, ale ženy dlhšie žijú.

Foto: Shutterstock.com

Zaujímavé porovnanie života slovenských mužov a žien priniesla publikácia Štatistického úradu pod názvom Slovenská republika v číslach 2019. Čo ukázala?

Napríklad aj to, že slovenské ženy majú okrem platov aj oveľa nižšie dôchodky, a to takmer o sto eur. Slovenskí muži dostávajú mesačný dôchodok vo výške 493 eur, ženy len 396 eur. Súvisí to samozrejme s nižšou mzdou, ktorú dostávali počas produktívneho života.

Z ďalších skúmaných ukazovateľov však už ženy vychádzajú lepšie ako muži. Predovšetkým sa dožívajú podstatne vyššieho veku. Stredná dĺžka života slovenských mužov je 73,7 roka, ženy ich prevyšujú takmer o sedem rokov. Dožívajú sa priemerne 80,4 roka.

Ženy sa dožívajú vyššieho veku aj preto, že menej zomierajú na nádorové ochorenia. Vlani zomrelo na rakovinu 6 113 žien, mužov bolo 7 765.

Dlhší vek dožitia je dôvodom, prečo je u slovenských žien vyšší priemerný vek - 42,4 roka, zatiaľ čo u mužov je to 39,2 roka. Priemerný vek vzniká, keď sa vezme vek všetkých žien a mužov žijúcich na našom území od bábätiek až po najstarších obyvateľov a všetky hodnoty sa spriemerujú.

Ženy viac túžia po vzdelaní

Ženy dominujú aj pri pohľade na počet vysokoškolských študentov, rozdiel je pomerne výrazný. Minulý rok študovalo na vysokých školách vrámci denného štúdia 55 997 žien, zatiaľ čo mužov bolo 39 833. Potvrdzuje sa tak trend aj z minulých rokov, keď ženy prejavujú o získanie vysokoškolského diplomu väčší záujemci ako ich mužskí kolegovia.

Lepšie štatistiky majú ženy, aj čo sa týka páchania trestných činov. Minulý rok bolo na Slovensku 6 746 páchateliek trestných činov, muži v tomto ukazovateli dominovali celkom jednoznačne, bolo ich 34 662.

Čo si myslíte o nižších mzdách žien v porovnaní s mužmi? Hlasujte v našej ankete alebo nám napíšte do komentárov pod článkom.


ANKETA:

Ženy zarábajú o dosť menej ako muži. Čo si o tom myslíte?

36,8%



6,8%



56,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >