Škorica a jej blahodarný vplyv na zdravie

Gabriela Bachárová, 15. decembra 2020 o 04:45

Akú vôňu máte spojenú s Vianocami? Možno je to škorica, ktorú s obľubou pridávame do vianočného pečiva, vareného vína a je i vítanou súčasťou vianočnej výzdoby. Škorica má však pozitívne účinky aj na ľudské zdravie.

Krásne vonia, prospieva zdraviu.

Foto: Shutterstock.com

Reguluje krvný cukor

Vedecké výskumy zistili, že škorica veľmi účinne reguluje hladinu cukru v krvi, môže preto pomôcť v prevencii i liečbe cukrovky. Potvrdila to štúdia zverejnená v lekárskom časopise Diabetes Care. Ďalším účinkom, ktorý vedci zistili, bolo i zníženie hladiny cholesterolu a tukov v krvi.

Podporuje trávenie

Škorica podporuje trávenie a chuť k jedlu. Na druhej strane sa tiež využíva ako podporný prostriedok pri znižovaní hmotnosti, pretože zrýchľuje metabolizmus. Navyše vďaka stabilizácii hladiny cukru v krvi, ako o tom píšeme o riadok vyššie, nemáte tak často hlad. Škorica ďalej mierni nevoľnosť, nafukovanie či bolesti brucha.

Pre dobrú pamäť

Mozog, to je ďalšia časť ľudského tela, na ktorú má škorica pozitívny vplyv. Podporuje proces učenia a zapamätania si. Zistilo sa dokonca, že má isté účinky, aj čo sa týka Alzheimerovej choroby. Podľa jednej z teórií stojí za jej vznikom škodlivé pôsobenie toxínov v mozgu. Extrakt zo škorice by mohol tieto toxíny eliminovať. Pôsobiť má pritom nielen preventívne, ale zmierňovať už i existujúce príznaky choroby.

Na boľavé kĺby

Bolesti pohybového aparátu dokážu byť veľmi nepríjemné. Skúste prírodný prostriedok, ako ich obmedziť. Zmiešajte jednu lyžicu medu a pol lyžičky škorice v hrnčeku teplej vody a ráno vypite nalačno.

Obľúbená korenina ďalej pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a antivirotikum, je účinná v boji proti voľným radikálom, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a spôsobujú civilizačné ochorenia, tiež znižuje krvný tlak a zmierňuje krvácanie (menštruačné, z nosu).

Pozor na množstvo

Škorica je síce chutná i zdravá, ale aj pri nej platí, že všetkého veľa škodí. Látka kumarín, ktorú škorica obsahuje, môže poškodiť pečeň a obličky. Vysoké dávky vedú k bolestiam hlavy či závratom. Odporúča sa preto skonzumovať denne maximálne polovicu čajovej lyžičky škorice.

Ako korenina sa používa vysušená vnútorná kôra zo stromov rodu škoricovník, čo je stálezelený tropický strom. Škoricovníkov je asi sto druhov, ale v kuchyni sa používa väčšinou korenie len z dvoch: čínskeho a cejlonského. Čínska škorica je oveľa bežnejšia, ale zároveň obsahuje aj viac kuromínu. Škorica cejlonská je vzácnejšia a obsahuje menej škodlivín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >