10 málo známych, no skvelých receptov na kašeľ, nádchu a imunitu. Skúste nápoj z kozinca alebo majoránovú masť

Gabriela Bachárová, 14. februára 2020 o 04:45

Medovo-cibuľový sirup či zábal s bravčovou masťou. To sú dobre známe ľudové recepty, ktoré pomáhajú v boji so zimnými chorobami. Vyskúšajte však i menej tradičné metódy a uvidíte, že vám urobia dobrú službu.

Bylinky môžu pomôcť v boji s vírusmi či baktériami.

Foto: Shutterstock.com

1. Škoricovo-zázvorový med

Urobte si ho do zásoby a keď nastúpi kašeľ či prechladnutie, budete pripravení. Potrebujete 350 mililitrov medu, dve polievkové lyžice škorice a jednu polievkovú lyžicu sušeného zázvoru v prášku alebo tri centimetre nastrúhaného čerstvého zázvoru. Zohrievajte med a ostatné ingrediencie spolu približne pätnásť minút nad nádobou s vodou. Pozor, voda ani med by nemali vrieť. Po uvarení prelejte zmes do čistej nádoby, ktorá sa dá uzavrieť. Na dva týždne uchovajte v komore, občas premiešajte. Po 14 dňoch môžete začať používať.

2. Nápoj z kozinca blanitého

Poznáte koreň kozinca blanitého? Posilňuje imunitu podobne ako echinacea a môžete si ho kúpiť ako iné byliny. Vyskúšajte kozinec blanitý s čerstvou jablkovou šťavou alebo ciderom a škoricou. Zmiešajte pol litra čaju uvareného zo šiestich až desiatich gramov sušeného koreňa kozinca s 200 mililitrami jablkovej šťavy a trochou škorice. Teplé pite počas celého dňa. Do nápoja môžete pridať korenie podľa vlastnej chuti, med či obľúbené ovocie.

3. Yzopový sirup

Yzop, pozabudnutá bylinka, kedysi bežne využívaná. Na kašeľ pomôže spariť sto gramov sušeného yzopu v pol litre vody. Nechajte vychladnúť. Vzniknutý nálev preceďte a zmiešajte s medom. Udáva sa hodnota jeden liter medu, ale môžete použiť aj menšie množstvo, sirup potom bude menej hustý. Konzumujte dve lyžičky asi štyrikrát denne.

5. Mrkvový sirup

Zabudnutým receptom babičiek na kašeľ je mrkvový sirup. Pol litra šťavy zo surovej mrkvy sa krátko povarí so štyrmi plnými lyžicami medu. Vzniknutý sirup sa užíva päťkrát denne jedna lyžička.

5. Čaj zo sladkého drievka

Ak vás trápi dráždivý kašeľ, úľavu môže priniesť koreň sladkého drievka. Popíjanie čaju z tejto byliny uvoľňuje hlieny, zmierňuje zápal a môže byť aj pomocníkom v liečbe astmy. Sušené drievko sa dá kúpiť rovnako ako iné bylinky.

6. Cesnakové mlieko

Výborné na kašeľ a ničenie baktérií. Budete potrebovať pol litra mlieka, 250 mililitrov vody a desať rozpučených strúžikov cesnaku. Mlieko a vodu nalejte ho hrnca, pridajte cesnak. Priveďte k varu, varte približne päť minút. Občas zamiešajte. Mlieko by nemalo vykypieť. Do mlieka ešte môžete pridať kurkumu, ktorá potlačuje zápaly aj chronický kašeľ. Pijte teplé.

7. Klinček či kardomón proti bolesti v krku

Ak vás trápi bolesť v krku, skúste exotiku. Žujte klinček, kardamón či hrozienka. Ak chcete efekt týchto domácich liekov zvýšiť, kloktajte dva či trikrát denne slanú vodu alebo vývar zo salvie.

8. Majoránová masť

Nos podráždený nádchou a usilovným smrkaním upokojíte masťou z majoránu, ktorou si budete potierať nosné otvory. Dve lyžice červeného vína kratučko povarte s dvomi kávovými lyžičkami majoránky, ktorú predtým pošúchajte v rukách, aby sa rozdrvila. Po odstavení pridajte dve lyžice sádla, sceďte a používajte podľa potreby. Uchovávajte v chladničke.

9. Cibuľa na chodidlách

O cibuli je dobre známe, že potlačuje prejavy zápalu. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na zábaly, čaje či sirupy, ale počuli ste už o tom, že ak sa chcete cez noc zbaviť nádchy, mali by ste si ňou potrieť chodidlá, nasadiť ponožky a ísť spať? Na zvýšenie účinku nakrájajte cibuľu na kolieska a položte na tanier vedľa postele.

10. Nosná sprcha

Ak máte nádchu, liečbu môžete podporiť takzvanou nosnou sprchou, ktoré patrí medzi staré jogínské praktiky, ale s úspechom ju môžete vyskúšať aj vy. Je to vlastne výplach nosa mierne slanou vodou, a to ideálne ráno. Sliznica nosa sa čistí, trochu dezinfikuje a postupne sa stáva odolnejšou voči patogénom. Nosnú sprchu si môžete lacno kúpiť v lekárni. Za vyskúšanie to určite stojí aj v prípade, ak máte opakované infekcie horných ciest dýchacích.

Domáce recepty môžu zmierniť kašeľ či nádchu, ale nespoliehajte sa len na ne, ich účinky nie sú všemocné. Ak sa necítite dobre a príznaky choroby neustupujú, určite navštívte lekára. Zápal pľúc či dutín s pomocou byliniek či medu určite nevyliečite, pomáhajú najmä v ľahších prípadoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >